Efectele adverse ale tratamentului antidepresiv.

Antidepresivele pot provoca reacții adverse neplăcute. Semne și simptome precum greața, creșterea în greutate sau problemele de somn pot fi comune inițial. Pentru mulți oameni, acestea se îmbunătățesc în câteva săptămâni de la începerea unui antidepresiv. În unele cazuri, totuși, antidepresivele provoacă reacții adverse care nu dispar.

Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în sănătate mintală despre orice reacții adverse pe care le aveți. Pentru unele antidepresive, monitorizarea nivelurilor sanguine poate ajuta la determinarea intervalului de eficacitate și în ce măsură doza poate fi ajustată pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare. Rareori, antidepresivele pot provoca reacții adverse grave care trebuie tratate imediat.

Greaţă

Greața începe de obicei devreme după începerea unui antidepresiv. Poate dispărea după ce corpul dumneavoastră se adaptează la medicamente.

Creșterea poftei de mâncare, creșterea în greutate

S-ar putea să vă îngrășați din cauza retenției de lichide sau a lipsei de activitate fizică sau pentru că aveți un apetit mai bun atunci când simptomele depresiei se atenuează. Unele antidepresive sunt mai predispuse să provoace creștere în greutate decât altele. Dacă sunteți îngrijorat de creșterea în greutate, întrebați-vă medicul dacă acesta este un efect secundar probabil al antidepresivului care este prescris și discutați modalități de a aborda această problemă.

Oboseală, somnolență

Oboseala și somnolența sunt frecvente, mai ales în primele săptămâni de tratament cu un antidepresiv.

Insomnie

Unele antidepresive pot provoca insomnie, îngreunând adormirea sau rămânerea adormită, așa că este posibil să fii obosit în timpul zilei.

Gură uscată

Uscaciunea gurii este un efect secundar comun al multor antidepresive.

Constipație

Constipația este adesea asociată cu antidepresivele triciclice, deoarece acestea perturbă funcționarea normală a tractului digestiv și a altor sisteme de organe. Alte antidepresive provoacă uneori și constipație.

Ameţeală

Amețelile sunt mai frecvente cu antidepresivele triciclice și inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO) decât cu alte antidepresive. Aceste medicamente pot cauza tensiune arterială scăzută, ducând la amețeli.

Agitație, neliniște, anxietate

Agitația, neliniștea sau anxietatea pot rezulta din efectul stimulator al anumitor antidepresive. Deși a avea mai multă energie poate fi un lucru bun, poate însemna că nu te poți relaxa sau sta nemișcat chiar dacă vrei.

Efecte secundare sexuale

Multe antidepresive provoacă efecte secundare sexuale. Acestea pot include apetitul sexual redus și dificultatea de a ajunge la orgasm. Unele antidepresive pot cauza probleme la obținerea sau menținerea erecției (disfuncție erectilă). Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt mai susceptibili de a provoca efecte secundare sexuale decât sunt alte antidepresive.

Efecte legate de inima

În funcție de sănătatea inimii și de tipul de antidepresiv pe care îl luați, este posibil să aveți nevoie de o electrocardiogramă (ECG) înainte sau periodic în timpul tratamentului. ECG este folosit pentru a monitoriza ceea ce se numește interval QT pentru a vă asigura că nu este prelungit. Un interval QT prelungit este o afecțiune a ritmului cardiac care vă poate crește riscul de apariție a ritmurilor cardiace neregulate grave (aritmii).

Discutați cu medicul dumneavoastră despre sănătatea inimii dumneavoastră și despre orice medicamente pentru inimă sau alte medicamente pe care le luați.