Adevărul despre consumul de soia. Este cu adevărat estrogenică?

Despre soia.

Soia este un aliment unic care este studiat pe scară largă pentru efectele sale estrogenice și anti-estrogenice asupra organismului. Studiile pot părea să prezinte concluzii contradictorii despre soia, dar acest lucru se datorează în mare măsură variației mari în modul în care este studiată soia. Rezultatele studiilor recente asupra populației sugerează că soia are fie un efect benefic, fie neutru asupra diferitelor condiții de sănătate. Soia este o sursă de proteine ​​bogate în nutrienți, care poate fi consumată în siguranță de mai multe ori pe săptămână și probabil mai des și este probabil să ofere beneficii pentru sănătate, mai ales atunci când este consumată ca alternativă la carnea roșie și procesată.

Soia este exaltată ca aliment sănătos de către unii, cu pretenții de îmblânzire a bufeurilor, de a evita osteoporoza și de a proteja împotriva cancerelor hormonale precum sânul și prostată.

În același timp, soia este ocolită de alții de teama că ar putea cauza cancer de sân, probleme cu tiroida și demență, deși aceste afirmații nu au fost susținute.

Efect estrogenic?

Fiind o specie din familia leguminoaselor , oamenii de știință în nutriție etichetează adesea soia drept un aliment cu potențial pentru beneficii semnificative pentru sănătate. Cu toate acestea, din cauza cercetărilor contrare care sugerează posibile efecte negative ale soiei în anumite situații, a existat o ezitare de a promova soia din toată inima.

O parte din incertitudine se datorează complexității efectelor asupra organismului. Soia este unică prin faptul că conține o concentrație mare de izoflavone, un tip de estrogen vegetal (fitoestrogen) care este similar ca funcție cu estrogenul uman, dar cu efecte mult mai slabe. Izoflavonele din soia se pot lega de receptorii de estrogeni din organism și pot provoca o activitate estrogenică sau antiestrogenică slabă. Cele două izoflavone majore din soia se numesc genisteină și daidzeină. Izoflavonele din soia și proteinele din soia par să aibă acțiuni diferite în organism pe baza următorilor factori:

  • Nivelurile hormonale . Deoarece soia poate avea proprietăți estrogenice, efectele sale pot varia în funcție de nivelul de hormoni existent în organism. Femeile aflate în premenopauză au niveluri circulante mult mai mari de estradiol – forma majoră de estrogen din corpul uman – decât femeile aflate în postmenopauză. În acest context, soia poate acționa ca un anti-estrogen, dar în rândul femeilor aflate în postmenopauză, soia poate acționa mai mult ca un estrogen. De asemenea, femeile cu cancer de sân sunt clasificate în tipuri de hormoni – fie cancer de sân hormon pozitiv (ER+/PR+) fie hormon negativ (ER-/PR-) – iar aceste tumori răspund diferit la estrogeni.