Îmbunătățiți sensibilitatea la insulină cu aceste sfaturi pentru sport.

Insulina joacă un rol esențial în organism, de la facilitarea mișcării zahărului (glucozei) în celule, la promovarea sintezei musculare, la stimularea creșterii de noi celule. Cu toate acestea, ca majoritatea lucrurilor din viață, vrem doar cantitatea potrivită.

Deși este esențial, prea multă insulină duce la depozitarea continuă a grăsimilor. Prea multă insulină este asociată cu rezistența la insulină, fiind mai puțin sănătoasă din punct de vedere metabolic, multe boli și îngreunează slăbirea.

Evitați sedentarismul.

Starea în picioare și mișcarea pe tot parcursul zilei îmbunătățește nivelul de insulină (1). Timpul excesiv de ședere este asociat cu o sensibilitate redusă la insulină și, independent de nivelul de exerciții fizice, stând în jur este un factor de risc pentru sănătatea precară. De fapt, vizionarea televiziunii sau ședința este asociată cu o mortalitate crescută și diabet de tip 2.

Ridica lucruri grele

Antrenamentul cu greutăți îmbunătățește sensibilitatea la insulină prin absorbția non-insulino-dependentă de glucoză, precum și prin absorbția dependentă de insulină. Pentru ca glucoza să se deplaseze din sânge în mușchi, trebuie să existe un transportor care să faciliteze acest lucru – insulina permite acest lucru. Cu toate acestea, contracțiile musculare permit, de asemenea, acest lucru, fără utilizarea insulinei – de aceea unul dintre motivele pentru care exercițiul este atât de uimitor! De asemenea, ridicând unele greutăți, vă creșteți masa musculară. Creșterea masei musculare este benefică în multe feluri – creșterea ratei metabolice, creșterea duratei de viață și sensibilitatea sporită la insulină.

HIIT.

Sprintul epuizează rezervele de carbohidrați (glicogen) din mușchi. Este un mod de exercițiu foarte eficient din punct de vedere al timpului, care obține multe dintre aceleași adaptări metabolice obținute din exercițiile regulate de anduranță (capacități aerobe crescute și celule mai sănătoase cu sisteme de apărare îmbunătățite), precum și o sensibilitate crescută la insulină . Este excelent pentru optimizarea răspunsului la glucoza din sânge

Mersul regulat

Dacă mersul pe jos este mai mult lucrul tău, atunci funcționează și asta! Mersul zilnic pe jos îmbunătățește semnificativ sensibilitatea la insulină. De asemenea, există atât de multe beneficii suplimentare ale mersului – de la o oportunitate de a gândi, de a fi în natură, de a deveni prezent, de a fi atent sau de a asculta un podcast.

Rămâneți activ și faceți exerciții pe tot parcursul vieții

Sportivii de anduranță, în vârstă de 20-80 de ani și sprinterii cu vârsta între 20-90 de ani au fost semnificativ mai sensibili la insulină decât persoanele care nu au făcut mișcare  La sportivii antrenați la sprint, sensibilitatea lor la insulină nu s-a redus pe măsură ce îmbătrâneau!

Sfat: găsiți ceva care vă place și va fi mai probabil să rămâneți la el. Și nu-ți face griji dacă pasiunea ta se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, cel mai important lucru este să te miști în continuare, să te antrenezi și să te distrezi!

Includeți o gamă largă de exerciții și cu cât mai multe, cu atât mai bine

Activitatea fizică care cuprinde o gamă largă de intensitate și volum este cea mai bună pentru reducerea rezistenței la insulină .