Dieta OMAD. Avantaje. Dezavantaje. Precauții.

Cum funcționează dieta OMAD

Există câteva moduri în care oamenii pot urma dieta OMAD. Ei pot mânca o masă pe zi sau pot alege o fereastră scurtă de mâncare în care consumă o masă și gustări limitate pe zi.

Nu este recomandat să practici OMAD în fiecare zi, așa că unii oameni vor practica o versiune mai puțin extremă a IF în celelalte zile ale săptămânii. De exemplu, cineva poate face OMAD una până la câteva zile pe săptămână, apoi urmează un program IF 16/8 (în care postește 16 ore și mănâncă timp de 8 ore) pentru restul săptămânii.

În acest sens, aplicarea OMAD combinată cu o altă abordare IF ar fi mai flexibilă decât, să zicem, dieta ketogenă , un plan strict bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați.

Este dieta OMAD sigură?

Acesta poate fi o dietă sigură dacă este făcută corect și dacă vă asigurați că obțineți calorii și nutriție adecvate atunci când mâncați. În general, dietele IF (inclusiv versiuni mai extreme, cum ar fi OMAD) este puțin probabil să dăuneze adulților care au o greutate sănătoasă, supraponderali sau care au obezitate

Dar OMAD este o abordare alimentară restrictivă care nu va atrage neapărat pe toată lumea. Dacă urmați OMAD, va trebui să aveți grijă să nu mâncați în exces sau să vă răsfățați cu alimente nesănătoase în timpul mesei principale. De asemenea, s-ar putea să te străduiești să încadrezi aportul caloric al unei zile întregi într-o masă copioasă – sau să te simți inconfortabil sătul după ce ai mâncat atât de mult într-o singură ședință. Există, de asemenea, o lipsă de cercetare privind efectele pe termen lung ale OMAD

Mai mult, OMAD poate fi de fapt nesigur pentru anumite grupuri de oameni. Aceasta include persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează, care au mai puțin de 18 ani și persoanele care au o tulburare de alimentație sau un istoric de tulburări de alimentație.

Precauție

Dacă luați medicamente care trebuie consumate cu alimente, reconsiderați OMAD. A nu lua medicamente așa cum este prescris ar putea afecta negativ absorbabilitatea și poate crește riscul de reacții adverse. Exemple de medicamente dependente de alimente includ aspirina , anumite AINS , anumiți steroizi și alopurinol , conform Serviciului Național de Sănătate.

De asemenea, persoanele care trăiesc cu diabet și care iau insulină să nu urmeze această dietă, deoarece OMAD poate afecta nivelul zahărului din sânge. În general, persoanele cu diabet au nevoie să mănânce mese echilibrate în mod regulat pe parcursul zilei. Perioadele prelungite de timp fără a mânca poate duce la scăderi dăunătoare ale zahărului din sânge, urmate de creșteri ulterioare, odată ce o masă mai mare este inevitabil consumată. Acest model de alimentație inconsecventă poate face dificilă menținerea nivelului de zahăr din sânge scăzut și stabil.

În cele din urmă, dacă aveți adesea probleme gastrointestinale (GI), cum ar fi balonarea sau stomacul deranjat , OMAD poate să nu fie potrivit pentru dvs. Această dietă necesită să mănânci o mulțime de alimente la un moment dat, ceea ce poate provoca disconfort GI.

Cu toate acestea, mulți oameni care nu fac parte din aceste categorii vor decide să treacă mai departe cu OMAD – și dacă sunteți una dintre aceste persoane, știți că planificarea atentă este esențială. Dacă ai de gând să încerci, trebuie să te asiguri că faci tot posibilul să mănânci echilibrat și nutritiv și să te asiguri că încă mănânci suficiente calorii pentru ziua respectivă dacă vrei să fii sănătos. Postul singur nu va fi benefic dacă nu construiești cu atenție mesele pe care le consumi în acel interval de timp.