Corelația dintre bacteria Firmicutes și obezitate.

Bacteriile Firmicutes sunt un tip de bacterii care trăiesc în intestinul uman. Mulți membri ai filum-ului Firmicutes produc o substanță importantă, butirat, care menține colonul sănătos.

Microbiomul intestinal uman este format din trilioane de microorganisme, dintre care majoritatea sunt bacterii. Firmicutele sunt deosebit de populare printre oamenii de știință, deoarece multe dintre ele ajută la menținerea sănătății metabolice și imunitare.

Ce sunt bacteriile Firmicutes?

Intestinul uman este alcătuit în principal din două fili dominante : Bacteroidetes și Firmicutes. Firmicutele joacă un rol semnificativ în relația dintre bacteriile intestinale și sănătatea umană. Mulți dintre membrii acestui grup descompun carbohidrații din intestin care nu pot fi digerați de enzimele corpului, cum ar fi fibrele alimentare și amidonul rezistent.

Acest proces se numește fermentație. Când bacteriile fermentează fibrele alimentare, ele produc metaboliți, inclusiv vitamine și acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul . Butiratul ajută la prevenirea inflamației și alimentează celulele mucoasei intestinale, care menține un colon sănătos.

Mulți membri ai filum-ului Firmicutes sunt probiotice. Lactobacillus, o bacterie probiotică găsită adesea în iaurt și alte produse lactate fermentate, aparține acestui filum. Acești microbi produc acetat, un alt acid gras cu lanț scurt care promovează sănătatea, precum și lactat și substanțe antimicrobiene care împiedică agenții patogeni să vă perturbe sănătatea.

Unele specii patogene aparțin și ele filumului. De exemplu, Clostridium perfringens este un tip de bacterie care provoacă infecții gastro-intestinale. Există și Staphylococcus aureus, o cauză comună a unor infecții grave .

Butiratul are multe beneficii pentru sănătate:

  • sursă de energie pentru celulele mucoasei intestinale
  • stimulează producția de glutation, un antioxidant natural
  • controlează inflamația intestinală și susține o mucoasă puternică a intestinului
  • ajută la prevenirea cancerului prin prevenirea dezvoltării celulelor canceroase
  • incurajeaza productia de hormoni pentru un metabolism sanatos

Firmicutes și al treilea enterotip.

Oamenii de știință au descoperit că microbiomii intestinali umani, deși unici, toți se încadrează într-una dintre cele trei grupuri majore, cunoscute sub numele de  enterotipuri . Al treilea enterotip, cunoscut sub numele de „Iubitor de cereale” în Testul Atlas Microbiome , este dominat de obicei de Ruminococcus, un membru al filum-ului Firmicutes.

Enterotipurile pot fi adesea urmărite până la  obiceiurile alimentare pe termen lung . Persoanele cu tipul de microbiom „Iubitor de cereale”, după cum sugerează și numele, tind să consume amidon și fibre dietetice mai rezistente care se găsesc în cerealele integrale.