Enzima AMPK. Importanța majoră pentru sănătate!

AMPK este un senzor de energie care, atunci când este activat în anumite țesuturi, are multe efecte benefice asupra corpului nostru. Stimulează metabolismul, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, scade inflamația și îmbunătățește performanța musculară. AMPK este, de asemenea, implicat în mai multe căi de longevitate și poate promova îmbătrânirea sănătoasă.

AMPK: Enzima energetică

AMPK este o enzimă care joacă un rol cheie în echilibrul energetic . Toate creaturile de la drojdie la oameni au această enzimă.

AMPK poate detecta nivelul de energie (numărul de molecule de ATP) dintr-o celulă și ajută la reglarea răspunsurilor atunci când devine prea scăzut sau ridicat .

AMPK este produsă într-un număr de țesuturi, inclusiv ficatul, creierul, celulele adipoase și mușchii.

Deși o mare parte din activitatea AMPK depinde de factori externi, cum ar fi dieta și exercițiile fizice , toți avem o dispoziție genetică moștenită de la părinții noștri .

Efectele activării AMPK asupra sănătății

1) Crește metabolismul

AMPK din hipotalamus simte nivelul nostru de producție de energie în organism (sub formă de ATP). Crește consumul de energie și poate crește și apetitul (când este activat în hipotalamus).

Când energia celulară este scăzută, AMPK este activată și vizează o serie de procese, al căror răspuns net este o creștere a producției de energie și o scădere coordonată a utilizării energiei (ATP).

AMPK hipotalamic crește apetitul, crește producția și absorbția de glucoză , reduce producția de căldură și scade producția de energie.

2) Produce și arde zaharuri

Glucoza este principala sursă de energie pentru organism și este deosebit de esențială pentru activitatea normală a creierului. Hipoglicemia, o afecțiune în care glicemia scade sub nivelurile normale, prezintă un mare pericol pentru stabilitatea și funcționarea creierului și, prin urmare, activează AMPK .

Activarea hipotalamică a AMPK promovează producția de glucoză din ficat și absorbția de glucoză în mușchi.

AMPK inhibă stocarea glucozei (sinteza glicogenului), rezultând mai multă glucoză disponibilă pentru producerea de energie.

În diferite celule, AMPK stimulează descompunerea glucozei pentru energie (sub formă de ATP) .

3) Arde grăsimile

AMPK inhibă producția de acizi grași, colesterol și trigliceride și, în schimb, stimulează descompunerea și arderea grăsimilor existente pentru energie.

4) Inhibă producția de proteine

Producția de proteine ​​este un proces cu energie ridicată care este inhibat în timpul stărilor de energie scăzută pentru a conserva energia. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că AMPK inhibă producția de proteine.

Inhibarea producției excesive de proteine ​​are ca rezultat o celulă mult mai eficientă din punct de vedere energetic și mai puțin risipitoare.

5) Promovează reciclarea celulară (autofagie)

Autofagia este procesul de reciclare a componentelor celulare. Acest proces promovează controlul calității subunităților moleculare și celulare prin degradarea proteinelor deteriorate sau pliate greșit și chiar mitocondriile deteriorate.

Autofagia poate contribui la generarea de energie prin furnizarea de combustibil pentru metabolismul mitocondrial, iar AMPK promovează acest proces.

6) Reglează mitocondriile

AMPK este capabil atât de îmbunătățire acută, cât și pe termen lung a activității mitocondriale.

AMPK reglementează, de asemenea, producția și cifra de afaceri a mitocondriilor . Pierderea AMPK la șoareci reduce activitatea mitocondrială și diminuează foarte mult performanța musculară.

7) Acționează ca un antioxidant

AMPK are un rol crucial în creșterea apărării antioxidante în timpul stresului oxidativ.

AMPK crește producția de mai multe proteine ​​antioxidante, cum ar fi NRF2 , superoxid dismutaza și proteina de decuplare 2.

8) Ajută la livrarea de oxigen

În caz de hipoxie ( oxigen scăzut ) la altitudine sau în timpul somnului , activarea AMPK poate proteja împotriva instabilității respiratorii acute.