Insomnie? Cauza ar putea fi alimentația.

Ești ceea ce mănânci” poate fi un clișeu, dar reflectă faptul că alimentația servește drept coloană vertebrală pentru sănătate , furnizând energia de care avem nevoie și alte inputuri care fac organismul să funcționeze corect. Legăturile dintre nutriție și obezitate, diabet și sănătatea inimii sunt binecunoscute, dar mulți oameni nu știu că dieta lor poate afecta și somnul.

Care este cea mai bună dietă pentru somn?

Ca regulă generală, o dietă echilibrată formată în mare parte dintr-o varietate de legume și fructe este capabilă să ofere aportul zilnic recomandat de vitamine și nutrienți, contribuind la un somn mai bun, promovând în același timp o greutate sănătoasă.

Deoarece atât somnul, cât și alimentația sunt extrem de complexe și implică mai multe sisteme interconectate ale corpului, este o provocare să se efectueze studii de cercetare care să demonstreze în mod concludent o singură dietă care este cea mai bună pentru somn. În schimb, ceea ce pare cel mai important este că o persoană primește o nutriție adecvată fără a consuma excesiv alimente nesănătoase.

Un rol central al nutriției este acela de a avea un aport suficient de mare dintr-o gamă largă de vitamine și minerale care permit aproape toate tipurile de sisteme și procese ale corpului.

Dovezile tot mai mari indică faptul că un consum suficient de nutrienți este important pentru somn. Un studiu amplu a constatat că lipsa nutrienților cheie, cum ar fi calciul, magneziul și vitaminele A, C, D, E și K sunt asociate cu problemele de somn . Deși această cercetare nu dovedește cauza și efectul, susține probabilitatea ca dieta să afecteze căile hormonale implicate în somn.

Mesele bogate în carbohidrați cu indici glicemici mari pot afecta, de asemenea, nivelul de energie și calitatea somnului. Este bine stabilit că mesele bogate în carbohidrați vă pot face adesea să vă simțiți somnolent. Mesele bogate în carbohidrați vă pot afecta, de asemenea, calitatea somnului. De fapt, s-a demonstrat că aportul ridicat de carbohidrați crește numărul de treziri pe timp de noapte și reduce cantitatea de somn profund pe care îl obțineți. Nu este o surpriză faptul că consumul frecvent de băuturi energizante și băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu o calitate slabă a somnului.

Multe tipuri diferite de diete pot oferi acest tip de echilibru nutrițional, iar unele au fost evaluate mai îndeaproape pentru modul în care afectează somnul. De exemplu, s-a descoperit că dieta mediteraneană , care este pe bază de plante, încorporează carne slabă și alimente bogate în fibre, îmbunătățește sănătatea inimii și calitatea somnului .

Dieta DASH implică o cantitate redusă de sare și grăsimi saturate, împreună cu un accent pe alimente integrale cu niveluri ridicate de fibre, potasiu și magneziu. Aceasta a fost concepută pentru a reduce tensiunea arterială, dar cercetările au descoperit că persoanele care o urmează îndeaproape tind să raporteze un somn mai bun .

În timp ce dietele mediteraneene și DASH au arătat beneficii pentru somn, alte abordări dietetice care echilibrează macronutrienții și asigură vitamine și minerale adecvate pot avea efecte similare. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a identifica beneficiile diferitelor diete ale somnului și pentru a testa efectele comparative ale acestor diete asupra somnului.

Datorită efectelor modificărilor dietei asupra numeroaselor sisteme ale corpului, este important ca oricine se gândește să înceapă o nouă dietă să discute cu un medic sau un nutriționist care își poate revizui planul de nutriție și beneficiile și dezavantajele acestuia în situația lor specifică.

O dietă nesănătoasă afectează tulburările de somn?

Unele probleme de somn se datorează direct tulburărilor de somn. Una dintre cele mai grave tulburări de somn este apneea obstructivă în somn (OSA) , care provoacă tulburări de respirație și numeroase treziri nocturne. Obezitatea este un factor de risc cheie pentru OSA , ceea ce înseamnă că o dietă nesănătoasă care contribuie la excesul de greutate corporală poate cauza sau agrava această tulburare de somn.

Se știe că alcoolul agravează apneea obstructivă de somn , deoarece afectează și mai mult tonusul mușchilor căilor respiratorii pe tot parcursul nopții. Acest lucru duce la blocarea crescută a căilor aeriene superioare în timpul somnului.