RUBEOLA CONGENITALĂ – Conf. univ. dr. Drăgănescu Miruna, Medic primar de boli infecțioase

Virusul rubeolic este unul dintre principalele virusuri care determina malformatii congenitale, făcând parte din grupul TORCH reprezentat de toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul (CMV),herpesvirusuri (VHS-Virusul Herpes Simplex, VVZ-virusul varicelo-zosterian) .

Riscul malformativ se apropie de 100% atunci cand infecţia survine in primul trimestru de sarcina si scade la 20% in luna a patra.

Patogenie:

Virusul rubeolic trece placenta infectând produsul de concepţie. Infecţia placentei duce la avort sau naştere prematură.In organismul fetal, virusul diseminează,  producând o infecţie extinsă.

Manifestările clinice

Sunt prezente de la naştere având caracter permanent sau se dezvoltă în timp (în copilărie) având caracter progresiv ( exprimă o infecţie activă, subacută).

  1. Dintre manifestările prezente la naştere sunt descrise:
  • Sindrom malformativ complex (incluzând microcefalia, cataracta congenitală, afectare cardiacă):
  • Afectare oculară: cataracta, microoftalmie,glaucom,retinopatie;
  • Afectare cardiaca: persistenţa canalului arterial, stenoza arterei pulmonare, defectul septal interventricular;
  • Afectare auditivă: pierderea auzului neurosenzorial bilateral
  • Afectare nervoasă: microcefalie, paralizii, retard mental;
  • Afectare hematologică: purpura trombocitopenică, anemie hemolitică;
  • Alte afectări: malformaţii osoase, musculare, digestive,etc.

 

  1. În  infecţia persistentă pot aparea: erupţii cutanate diverse, pneumonie intersiţială, hepatită,etc. iar tardiv, miopatie progresiva şi diabet zaharat.

Profilaxia rubeolei congenitale:

Rubeola  nu are tratament etiologic, profilaxia prin vaccinare fiind elemental esenţial în combaterea îmbolnăvirilor mai ales la femeile de vârstă fertilă.

Tratamentul rubeolei constă în izolare la domiciliu 7 zile, regim hidro-lacto-zaharat şi făinos în perioada febrilă, repaus la pat, administrarea de simptomatice şi evitarea expunerii gravidelor neimunizate.

Vaccinarea antirubeolică este cuprinsă în calendarul naţional de vaccinare şi este administrat copiilor în vaccinul ROR.

Pentru rubeola apărută la femeia însărcinată care nu a fost vaccinată şi nu este protejată nici prin trecerea prin boală, în antecedente, este posibilă întreruperea cursului sarcinii, dacă gravida doreşte acest lucru. Adminstrarea de imunoglobuline gravidelor ce doresc să păstreze sarcina nu mai este recomandată deoarece s-a dovedit că nu impiedică viremia.