Boxul pentru sănătatea fizică și mentală.

1. Sănătate cardiovasculară îmbunătățită

Medicii, experții în fitness și aproape toate autoritățile din domeniul sănătății ne spun în mod constant că a avea grijă de inimile noastre este esențială pentru a ne proteja de bolile de inimă și boli comune și, în general, pentru a rămâne sănătoși.

Pentru a ne menține inima sănătoasă, trebuie să facem exerciții cardiovasculare (sau cardio) în mod regulat. Este recomandat ca adulții să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate pe săptămână.

Boxul este o sursă excelentă de exerciții cardio, îți face inima să bată și plămânii să lucreze mai mult, astfel încât să arzi mai multe calorii și să atingi un prag de ardere a grăsimilor. Exercițiile cardio pun un stres suplimentar asupra corpului dumneavoastră într-un mod sigur și gestionat, ceea ce are ca rezultat modificări benefice ale sistemelor din corpul dumneavoastră pentru a susține acest nivel crescut de exercițiu.

Deci, indiferent de exercițiile pe care le faci când te antrenezi, atâta timp cât îți mențin ritmul cardiac ridicat, vei lucra pentru a-ți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și, în cele din urmă, vei beneficia de o inimă mai sănătoasă.

2. O mai bună forță generală a corpului

Desigur, este destul de clar că boxerii profesioniști sunt foarte puternici; ar trebui să faci un KO. Dar, te-ai gândit câtă forță folosești atunci când te antrenezi?

Fie că este vorba de sparring, de folosirea unui sac de box, de circuite de alergare sau de exersarea jocului de picioare , îți folosești rezervele de forță ale corpului pentru a executa activitatea.

Dacă considerați că sacul de box de antrenament cântărește în medie în jur de 25 kg și ați putea să îl loviți de sute de ori într-o sesiune de antrenament, puteți vedea rapid de câtă forță este necesară pentru antrenamentul de box.

Și lucrul grozav despre antrenamentul de box este că, pe măsură ce faci forță pentru a finaliza fiecare exercițiu, devii și mai puternic în același timp. Aproape fiecare exercițiu de antrenament de box îți va construi puterea în întregul corp; de la brațe și mijloc până la fesieri și picioare.

3. Coordonare sporită mână-ochi

Când ești în ring, aruncând pumni unui adversar, trebuie să știi că pumnii și ochii tăi lucrează împreună într-o armonie perfectă. O mișcare greșită sau un pumn greșit direcționat și ai putea fi lovit cu un cârlig drept care te face să te învârți spre podea.

Deci, este norocos că unul dintre beneficiile antrenamentului de box este că funcționează pentru a vă îmbunătăți coordonarea ochi-mână.

Fie că faci shadowbox, lucrezi cu un sac de box sau faci sparring cu un partener, asigură-te că nu lovești pur și simplu orbește. Vrei să stabilești ținte clare pentru locul în care ai lovituri, antrenamentul în acest fel îți va construi coordonarea ochi-mână.

Această coordonare mână-ochi nu este utilă doar atunci când faci box, ci dezvoltă abilități motorii fine, care sunt valoroase pentru o serie de activități zilnice, cum ar fi nasturii hainelor, ținerea unui pix și multe alte acțiuni.

S-ar putea să nu sune ca o problemă acum, te-ai îmbrăcat încă de când erai copil, dar aceste acțiuni devin din ce în ce mai grele pe măsură ce îmbătrânim, așa că antrenarea coordonării acum va da roade mai târziu în viață. 

4. Scăderea stresului

Fie că este acasă, la serviciu sau doar în viața de zi cu zi, toți trăim stresul într-un fel sau altul; este o parte naturală a vieții. Dar, prin exerciții fizice regulate, cercetările au descoperit că stresul poate fi redus.

Exercițiile fizice cresc nivelul de endorfine din organism, acestea sunt hormonii fericiți care ne ajută să ne stimulăm starea de spirit. Exercițiile regulate moderate până la intense, cum ar fi boxul, pot ajuta la eliberarea acestor endorfine și la reducerea sentimentelor de stres.

Și, în timp ce orice exercițiu este bun pentru eliberarea endorfinelor, boxul este deosebit de bun pentru combaterea stresului. Dacă vă simțiți frustrat sau blocat, o oră în sală lasând totul să iasă cu pumnii într-un sac de box poate fi grozav pentru a vă ajuta să vă eliberați sentimentele și să reduceți orice tensiune pe care o simțiți.

Aceste exerciții repetate, în care îți concentrezi atenția asupra mișcării corpului și coordonării mâinilor și picioarelor, îți permit să încetezi să te concentrezi pe orice în afara sălii de sport.

Boxul poate fi un exercițiu foarte meditativ. Când vă limpeziți mintea și vă concentrați doar pe ciocanul în ring, toate stresurile din exterior din viața voastră dispar; ești doar tu și pumnii tăi.