Siropul de soc – aliatul în răceală și gripă.

Extractul de soc a fost folosit în scopuri medicinale de secole pentru a lupta împotriva infecțiilor, pentru a clarifica tenul și pentru a întări imunitatea. Continuați să citiți pentru a afla de ce produsele din fructe de soc au devenit atât de populare și dacă sunt într-adevăr la înălțimea hype-ului.

Ce sunt fructele de soc?

Fructele de soc provin dintr-un soi de copac cunoscut sub numele de Sambucus. Socul european, cunoscut și sub numele de Sambucus nigra sau soc negru, este cel mai comun copac din această familie. Boabele și florile acestor copaci sunt comestibile, totuși, fructele de soc trebuie gătite înainte de a fi consumate. În starea lor nefiertă, fructele de soc sunt toxice și pot provoca diaree, vărsături și greață.

Pentru ce se folosește socul?

Pe lângă tratarea  răcelilor și a gripei, oamenii au apelat la suplimente de soc pentru a trata:

  • Sindromul oboselii cronice.
  • Constipație.
  • Febra fânului.
  • Dureri de cap.
  • Colesterol ridicat.
  • Infecții ale sinusurilor.
  • Sciatică.
  • Dureri de dinți.
  • Infecții ale căilor respiratorii superioare.

Nutrienți din fructele de soc

Potrivit Departamentului Agriculturii, o ceașcă de fructe de soc are:

  • 116 grame de apă
  • 1 gram de proteine
  • 0,7 grame de grăsime
  • 27 de grame de carbohidrați
  • 10 grame de fibre
  • 55 de grame de calciu
  • 2 grame de fier
  • 7,3 grame de magneziu
  • 52 de grame de vitamina C
  • 406 grame de potasiu
  • 44 de grame de vitamina A

În ce forme apar fructele de soc?

Puteți găsi suplimente de soc, gume și siropuri în magazine și online. Există ceaiuri de soc, pastile, capsule și suplimente lichide din plante care pot fi amestecate cu apă. Unii oameni chiar fac jeleu de soc sau adaugă fructe de soc uscate la produsele de copt.

Ce gust au fructele de soc?

Boabele de soc nu sunt foarte dulci și au o aromă acrișă, pământească. Ele tind să se asorteze bine cu fructe mai dulci, cum ar fi piersici, prune sau smochine. Aroma lor funcționează și cu portocale, lămâi și miere.

Oferă fructele de soc vreun beneficiu pentru sănătate?

În timp ce mulți apelează la suplimente și siropuri de fructe de soc pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii și gripei, unii cred că această boabă poate îmbunătăți sănătatea prin:

  • Reducerea cloesterolului.
  • Reducerea riscului de cancer.
  • Reducerea riscului de boli de inima.
  • Reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Ameliorarea inflamației.

Analgezic

Se știe că antocianinele reduc inflamația. Cei din fructele de soc fac acest lucru blocând producția de oxid nitric în sistemul tău imunitar. 8

Oxidul nitric îi spune sistemului imunitar să provoace inflamație , care face parte din răspunsul său la boală sau răni. 9 Socul pare să încetinească răspunsul inflamator, care poate reduce umflarea și durerea pe care o poate provoca.

Tincturile și unguentele topice de soc au fost folosite de mult timp în medicina populară pentru a trata:

  • Dureri dentare
  • Tăieturi
  • Vânătăi
  • Arsuri

Posibile efecte secundare ale socului

Fructele de soc coapte și gătite sunt considerate sigure pentru a fi consumate cu moderație. Ca și în cazul altor fructe, consumul mult poate provoca:

  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Crampe abdominale

Cum se face sirop de soc

Pentru a-ți face propriul sirop de soc:

  • Combinați 2 căni de fructe de soc uscate cu 4 căni de apă distilată rece într-o cratiță.
  • Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe neacoperit timp de 30 până la 40 de minute. Se amestecă în mod regulat.
  • Se ia de pe foc și se pune la macerat timp de 1 oră. Se strecoară amestecul într-o ceașcă mare de măsurare acoperită cu pânză de brânză, rezervând lichidul și aruncând fructele de pădure folosite.
  • Lăsați siropul să se răcească, apoi amestecați 1 cană de miere. Se toarnă amestecul într-un recipient sterilizat.
  • Sigilați și păstrați la frigider până la trei luni.