Crioterapia la Terra Clinique. – Medic specialist dermatologie, Dr. Ursu Florina Adriana

Crioterapia este o metoda terapeutica non-invaziva frecvent utilizata in dermatologie pentru tratarea diverselor afectiuni cutanate. Aceasta terapie consta in distrugerea tintita si controlata a leziunilor cutanate prin aplicarea unei substante refrigerante in scop terapeutic. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza, care rezulta in urma congelarii celulelor.Cea mai utilizata substanta refrigeranta este azotul lichid, care la -196 grade Celsius, determina o distrugere controlata a tesutului nedorit. Dupa tratament, este normal sa apara o vezicula de congelatie care se va desprinde spontan de ţesutul sanatos in aproximativ o saptamana, perioada de vindecare fiind de regula nedureroasa.

Cu ajutorul crioterapiei putem trata leziuni cutanate precum: veruci (negi), papiloame, condiloame genitale, clavusuri (bataturi), keratoze actinice, keratoze seboreice, angioame, molluscum contagiosum, lentigo solar, cicatrici hipertrofifi ce sau cheloide, hiperplazie de glande sebacee .

Rezultatele apar dupa prima sedinta, dar in functie de dimensiunea si grosimea leziunii, pot fi necesare mai multe sedinte, la un interval de 1-2 saptamani.

Crioterapia este o metoda de tratament sigura, rapida, bine tolerata, cu discomfort minim (intepatura pana la usoara durere) pentru pacient si care nu necesita timp de recuperare ulterioara. Poate fi efectuata la orice varsta, inclusiv la copii sau varstnici, la persoanele alergice la substantele anestezice, celor care iau anticoagulante si la gravide.