Postul intermitent și diabetul zaharat.

Postul intermitent a fost preferatul dietelor la modă și al blogurilor celebrităților din ultimul deceniu. În timp ce favoarea a atins apogeul și a scăzut, știința a devenit mai solidă, studiile clinice concentrându-se pe potențialul protocoalelor de post pentru a trata și chiar a inversa diabetul de tip 2 (T2D), cel mai frecvent tip de diabet (90% până la 95% dintre persoanele cu diabet). diabetul are tip 2).

Cercetările timpurii arată că, atunci când sunt exercitate cu scop, protocoalele de post pot ajuta la reducerea simptomelor diabetului zaharat și la abordarea unora dintre cauzele care stau la baza acestuia. Cu toate acestea, practica nu este pentru toată lumea, iar mulți dieteticieni și medici încă avertizează asupra consecințelor negative asupra zahărului din sânge și asupra sănătății metabolice.

Postul intermitent poate fi un plus util pentru gestionarea diabetului pentru tine sau pentru o persoană dragă? Împuternicirea cu informații practice (plus a avea o discuție sinceră cu medicul dumneavoastră) vă poate ajuta să decideți.

Beneficiile postului pentru diabet

Postul poate aduce beneficii persoanelor cu diabet de tip 2 în mai multe moduri:

  • Creșteți pierderea în greutate, păstrând în același timp masa musculară
  • Reduce inflamația sistematică de grad scăzut
  • Îmbunătățește sensibilitatea la insulină
  • Îmbunătățește colesterolul
  • Îmbunătățiți sănătatea cardiometabolică

Postul intermitent și diabetul de tip 2

Pentru a înțelege cum și de ce postul poate fi eficient, poate fi util să revizuiți pe scurt ce este diabetul de tip 2. În sensul cel mai elementar, diabetul de tip 2 înseamnă că o persoană are niveluri cronice crescute de glucoză din sânge, împreună cu o sensibilitate scăzută la insulină , un hormon care ajută organismul să utilizeze carbohidrații ca combustibil. Cauzele T2D includ atât predispoziția genetică, cât și factorii stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, somnul, stresul și expunerea la mediu.

T2D se caracterizează prin niveluri cronice de inflamație sistematică de grad scăzut. Gândiți-vă să vă loviți cu cotul; inflamația inițială este modalitatea corpului tău de a te proteja. Când aveți o afecțiune cronică, cum ar fi T2D, corpul dumneavoastră are un nivel ridicat constant de celule imunitare inflamatorii, care la rândul lor pot agrava starea. Acum te afli într-un cerc vicios de diabet și inflamație. Diabetul în sine (glicemia ridicată) poate duce la complicații asociate, cum ar fi boli de inimă și colesterol crescut, care alimentează bucla inflamație-diabet. Ciclul poate părea imposibil de întrerupt, dar nu este.

O modalitate utilă de abordare a tratarii T2D este să te concentrezi nu doar pe scăderea zahărului din sânge, ci și pe creșterea sensibilității la insulină, scăderea inflamației cronice și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare – cu alte cuvinte, să lucrezi pentru a inversa mecanismele care contribuie la T2D.

Protocoalele de post urmăresc tocmai asta. Un mod principal în care lucrează este prin ceea ce se numește o schimbare metabolică. În mod normal, corpul dumneavoastră stochează carbohidrații sub formă de glicogen în ficat; odată ce aceste rezerve de energie încep să se epuizeze, corpul tău începe să depindă mai mult de acizii grași liberi pentru energie. Un produs secundar al acestui schimb metabolic este o producție crescută de acizi numiți cetone și activarea căilor enzimatice cheie din organism (o stare cunoscută sub numele de cetoză). Aceste căi și produsele lor secundare se pretează la efecte pozitive, cum ar fi scăderea inflamației, scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină.²˒⁵

Având în vedere aceste beneficii fiziologice, poate părea că, cu cât ești mai mult în stare de post, cu atât mai bine, dar nu este neapărat cazul. Există o perioadă optimă de timp pentru toată lumea. Este posibil să puneți prea mult stres asupra organismului din post, la fel cum este posibil să faceți prea mult exerciții fizice sau să beți prea multă apă.