Terapia somatic-integrativă.

„Trauma nu este ceea ce ni se întâmplă, ci ceea ce ținem în interior în absența unui martor empatic.” ― Peter A. Levine

Terapia somatică folosește atât terapia vorbirii, cât și terapiile fizice (corpul) pentru vindecare. Pe lângă terapia vorbirii, terapia somatică utilizează exerciții minte-corp și alte tehnici fizice pentru a ajuta la eliberarea tensiunii, stresului sau traumei care vă afectează bunăstarea fizică și emoțională.

Terapia somatică este o terapie centrată pe corp, axată pe legătura dintre minte și corp.

Corpurile noastre sunt echipate pentru a face față stresului și anxietății din viața de zi cu zi, totuși, atunci când experimentăm stres constant sau experiențe traumatice (cum ar fi dezastre naturale, accidente, violență domestică etc.), sistemul nostru nervos devine copleșit și nu se poate autoregla, revenind la normal. , stare relaxată.

Trebuie să devenim conștienți că trauma este foarte comună și fiecare o trăiește în felul său. În general, trauma este considerată orice experiență care copleșește corpul (sistemul nervos) sau pe care organismul nu are resursele sau timpul pentru a se integra – și aceasta poate fi vătămare fie fizică (corpului), fie psihologică (emoțională).

Prin terapia somatică restabilim și inspirăm o comunicare naturală între creier și corp.

Exerciții de eliberare a tensiunii și a traumei 

Pe măsură ce creierul eliberează încărcătura emoțională, țesutul muscular din corp se relaxează, iar pe măsură ce țesutul muscular se relaxează, creierul poate elibera emoțiile asociate cu modelul de contracție.

TRE înseamnă Tension, Stress or Trauma Releasing Exercises. Aceste exerciții îi ajută pe indivizi să elibereze stresul sau tensiunea ca urmare a stresului pe termen lung sau a experiențelor de viață traumatice. Constând din șapte întinderi simple, TRE evocă un proces de agitare musculară în organism. Exercițiile activează acest tremur sau tremor neurogenic într-un mod sigur și susținut.

Când este evocat în acest fel, tremurul începe să elibereze tensiunea musculară cronică profundă menținută în corp. Prin urmare, stimulează răspunsul natural al organismului pentru a reduce starea extrem de excitată a experienței stresante sau traumatice și pentru a elibera modelul de contracție – permițând corpului să revină încet la starea sa naturală relaxată. Când tensiunea este eliberată oriunde în corp, creierul înregistrează o reducere a semnalelor de durere și produce noi hormoni pentru relaxare și confort. Adesea, această eliberare de tensiune seamănă cu primirea unui masaj intern.

Unele dintre beneficiile raportate ale efectuării TRE pot include:

Reducerea durerilor musculare și de spate
Flexibilitate crescută
Reziliență emoțională mai mare
Vindecarea rănilor vechi
Anxietate redusă în jurul bolilor grave
Ameliorarea afecțiunilor medicale cronice
Echilibrează sistemul nervos simpatic și parasimpatic

Reduce simptomele PTSD
Mai puține îngrijorări și anxietate
Mai multă energie și rezistență
Relații maritale îmbunătățite
Mai puține conflicte relaționale