Acrilamida. Trebuie aceasta evitată?

Cartofi pai. Chipsuri. Cereale procesate. Probabil știi că acestea nu sunt cele mai bune alimente pentru tine din cauza caloriilor și a grăsimilor saturate . Dar aceste alimente au un alt risc potențial asociat cu ele.

Acestea conțin adesea acrilamidă chimică, care a fost legată de cancer.

Acrilamida apare în anumite alimente din cauza unei reacții chimice atunci când sunt gătite la temperatură ridicată. Acrilamida se formează atunci când alimente precum cartofii și cerealele devin crocante și maronii. Se formează chiar și în boabele de cafea prăjite.

Asta înseamnă că acrilamida se află în chipsurile de cartofi, marginile crocante ale cartofilor prăjiți, în gustările prăjite și cafeaua prăjită bogată. Dar cercetătorii spun că nu este o îngrijorare atât de mare pe cât pare.

Iată ce vrea ea să știți despre acrilamidă și riscul de cancer.

1. Legătura dintre acrilamidă din alimente și cancer nu este clară.

Singurele studii care arată o legătură clară între acrilamidă și cancer sunt studiile pe animale . Acestea implicau niveluri foarte ridicate de substanță chimică. Studiile care au urmărit oamenii de-a lungul timpului nu au găsit o legătură între consumul de alimente cu acrilamidă și cancer.

Cercetătorii au studiat acest lucru de aproximativ 20 de ani și nu a fost găsită nicio legătură certă între acrilamidă și cancer la oameni. S-a găsit o legătură în studiile pe animale, dar acele studii au implicat între 1.000 și 100.000 de ori cantitatea de acrilamidă la care ar fi expusă o persoană normală.

2. Cantitatea de acrilamidă din alimente nu este reglementată.

Acrilamida din apa potabilă este monitorizată și reglementată , la fel ca și acrilamida din produsele care intră în contact cu alimentele. Dar acrilamida din alimente nu este monitorizată sau reglementată.

Este foarte dificil să măsori cantitatea de acrilamidă din alimente, deoarece există foarte multe variații în producția de alimente și chiar în alimentele în sine. De la un cartof la altul, cantitatea de acrilamidă care se formează la gătit poate fi foarte mare. diferite. Și procesele de gătit pot fi și ele diferite.

Acest lucru face dificilă reglarea acrilamidei și face ca cercetările ulterioare să fie dificile.

3. Acrilamida se găsește în cantități mari în fumul de țigară.

Un loc în care știm că există o cantitate semnificativă de acrilamidă este în fumul de țigară. Fumătorii au de aproximativ trei până la cinci ori mai multă acrilamidă în sânge decât nefumătorii.

Dacă fumezi, renunță cât de repede poți. Dacă nu fumezi, evită fumatul inhalat pasiv.

4. Există modalități de a reduce acrilamida pe care o consumi.

Dacă sunteți îngrijorat de acrilamidă, există modalități prin care vă puteți reduce expunerea. Pe lângă evitarea fumului de tutun, puteți găti alimentele mai puțin timp pentru a reduce rumenirea. De asemenea, puteți usca mâncarea prăjită în cuptor înainte de a le mânca, puteți fierbe ușor cartofii înainte de a îi găti și evitați să păstrați cartofii în frigider.

Producătorii de alimente au încercat să reducă acrilamida din unele alimente, dar de obicei duce la pierderea calității. Reacția de rumenire este cea care dă alimentelor aroma plăcută și gustoasă și aspectul care ne place, așa că recomand să consumăm alimentele așa cum sunt cu moderație, ca o mică parte a unei diete sănătoase.

5. Adevăratul motiv pentru a modera aceste alimente nu este acrilamida.

Când vine vorba de riscul de cancer și de alimente, riscul de creștere în greutate este motivul real pentru a limita cartofii prăjiți, chipsurile de cartofi și alte gustări cu carbohidrați în dieta ta. Greutatea corporală suplimentară este acum a doua cauză prevenibilă de cancer după fumat. Aceste alimente pot crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și diabet .