Vindecarea atașamentului evitant.

Atașamentul disprețuitor-evitant

Indivizii cu un stil disprețuitor-evitant par adesea independenți și pot avea o stimă de sine ridicată. Ei cred adesea că sunt superiori celorlalți – în special în relațiile romantice. Deși cei cu un stil disprețuitor-evitant par adesea capabili de conexiune, ei sunt adesea distanți emoțional și hiper-independenți în relațiile intime. Depărtați și concentrați pe sine, acești indivizi adesea carismatici preferă conexiunile superficiale și preferă adesea legăturile și relațiile neangajate. Tipul ambivalent, disprețuitor-evitant ridică ziduri și îndepărtează intimitatea.

Dacă ai un stil de atașament evitant , probabil că nu ești străin de durerea de a te simți neîmplinit, izolat și că, indiferent cât de mult ai încerca, pur și simplu nu poți să le faci pe plac oamenilor la care îți pasă. Un stil de atașament nesigur ne poate predispune la dinamica relațională nesănătoasă, dar vestea bună este că ne putem vindeca rănile de atașament și ne putem îndrepta către relații mai sigure . În această postare, voi acoperi patru instrumente pentru a porni procesul de vindecare dacă aveți un stil de atașament evitant.

  1. Mindfulness . Mindfulness este instrumentul #1 pe care îl recomand pentru vindecarea atașamentului evitant. Pe scurt, mindfulness este practica de a fi pe deplin prezent cu orice se întâmplă acum… cu acceptare și nejudecare. Este vorba despre observarea și observarea (rețineți că nu am spus „a-mi place” sau „a aprobă”) orice se întâmplă, așa cum se întâmplă și poate fi un instrument de bază pentru o schimbare pozitivă în viața ta. Mindfulness este o practică și necesită și practică.
  2. Concentrați-vă pe colaborarea reciprocă în relații. A fi independent și autosuficient nu este un lucru rău în niciun caz. De fapt, probabil te-a ajutat să supraviețuiești și să fii în siguranță până acum. O mare parte a vindecării atașamentului evitant este însă să înveți să folosești celelalte instrumente din cutia ta de instrumente, dintre care unul este colaborarea. Fă-ți timp pentru a scrie două liste: prima fiind modalitățile prin care poți acorda sprijin prietenilor/partenerului/etc., iar a doua fiind moduri în care îți place să primești sprijin de la alții. Odată ce aveți listele dvs., puneți articolele în acțiune! Relațiile sănătoase implică un echilibru între dăruirea și primirea reciprocă, așa că nu-ți fie teamă să-i spui prietenilor tăi cum te pot sprijini sau să-i întrebi cum le place și ei să fie sprijiniți.
  3. Amintiți-vă de lucrurile bune. Persoanele cu atașament evitant pot avea tendința de a interpreta negativ comportamentul celorlalți. Cu excepția cazului în care prietenii/partenerul/cei iubiți îți oferă dovezi concrete contrare, presupune că aceștia au intenții pozitive. Practicarea mindfulness te poate ajuta să recunoști când te implici în acest comportament, iar înregistrările gândurilor pot fi un instrument excelent pentru a contesta aceste convingeri. De asemenea, vă poate ajuta să vă amintiți în mod regulat de ce v-ați ales prietenii/partenerul/pe cei dragi. Ce calități pozitive te-au atras la ei? De ce le ești recunoscător?
  4. Compasiune de sine. Dacă ați ales această călătorie, amintiți-vă că vindecarea este un proces inerent imperfect, iar progresul nu este întotdeauna liniar (de fapt, aproape niciodată nu este). Încercați să nu vă învinovățiți sau să vă criticați pentru că aveți un stil de atașament evitant. În schimb, concentrează-te pe adaptarea unei atitudini mai iubitoare, de acceptare față de tine, nevoile și provocările tale în relații.