Somnul de calitate și nivelul de glicemie.

Glicemia poate avea un impact semnificativ asupra tiparelor de somn. De fapt, nivelurile necontrolate de glucoză ar putea fi motivul pentru care ai probleme cu somnul.

Somnul și glucoza au o relație bidirecțională. Într-o direcție, cât de bine sau de prost dormiți va afecta direct nivelul de glucoză. În cealaltă direcție, cum sunt nivelurile de glucoză în timpul nopții și în timpul somnului vă va afecta somnul. 

De ce conteaza? Zahărul din sânge afectează somnul, iar somnul afectează sănătatea fizică. Durata scurtă de somn – definită de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ca mai puțin de șapte ore într-o perioadă de 24 de ore – poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dumneavoastră. Adulții care dorm scurt sunt mai susceptibili de a avea afecțiuni cronice de sănătate precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.

Deci, obținerea controlului asupra obiceiurilor de somn vă poate afecta pozitiv sănătatea și longevitatea. Vă vom arăta cum puteți face exact asta prin monitorizarea nivelurilor de glucoză.

De ce somnul afectează glicemia?

Relația dintre somn și nivelul zahărului din sânge este complexă. Somnul este esențial pentru a permite organismului să se refacă și să se repare singur. Când nu dormi suficient, în corpul tău apar mai multe schimbări. Să le explorăm unul câte unul.

Somnul influențează nivelul de insulină

Somnul afectează nivelul hormonal și ritmul circadian. Ritmul circadian controlează în mod natural ciclul somn-veghe, răspunzând la lucruri precum nivelurile de lumină și întuneric. Majoritatea oamenilor au un ritm circadian destul de consistent ca adulți.

Există un grup mic de celule nervoase care formează ceea ce se numește „ceasul principal” în creierul tău. Acest ceas intern controlează secreția de hormoni, temperatura, obiceiurile alimentare și digestia. Pentru a funcționa optim, este nevoie de un ritm circadian consistent. Menținerea acestui ritm este cheia pentru reglarea metabolismului, a insulinei și a glicemiei, precum și a ciclului somn-veghe.

Când ritmurile circadiene nu sunt sincronizate, sănătatea metabolică a corpului poate scădea – iar riscul de diabet poate crește.

Cercetările publicate în revista „ Endocrinology and Metabolism Clinics of North America ” identifică că privarea de somn reduce sensibilitatea la insulină. Acest lucru determină organismul să producă mai multă insulină pentru a stabiliza nivelul de glucoză din sânge. Cu cât celulele tale devin mai rezistente la insulină, cu atât este mai mare riscul ca nivelul insulinei și al zahărului din sânge să crească cronic. Acest lucru duce în cele din urmă la intoleranță la glucoză și diabet.

Somnul reglează hormonii foamei

Doi hormoni care iti regleaza apetitul sunt leptina si grelina. Leptina joacă mai multe roluri în corpul tău. Două dintre sarcinile sale cheie sunt reglarea energiei pe termen lung și metabolismul. S-ar putea să fi auzit că se numește hormonul foametei sau al sațietății.

Celulele adipoase din corpul tau elibereaza leptina, spunand creierului tau cand ai suficienta energie. Când este eliberat, îți suprimă pofta de mâncare, făcându-te să te simți mulțumit. Dacă nivelul leptinei este scăzut, pofta de mâncare crește.

Mai multe studii au descoperit că durata scurtă a somnului reduce nivelul de leptine, ceea ce duce la supraalimentare și la creșterea în greutate. La rândul său, pofta de a mânca mai mult are ca rezultat un aport crescut de carbohidrați, ceea ce crește nivelul de glucoză.

Grelina are funcția opusă a leptinei, crescând pofta de mâncare spunându-i creierului că organismul are nevoie de mai multă hrană. Acesta este unul dintre motivele pentru care anumite diete fad eșuează adesea. Atunci când nu mănânci suficient, nivelul de grelină crește , ceea ce face mai greu să te ții de dieta.

Un alt lucru care crește nivelul de grelină este lipsa somnului . Creșterea grelinei vă face să vă simțiți foame, ceea ce vă va face să mâncați mai mulți carbohidrați, ceea ce vă va crește nivelul de glucoză.

Există, de asemenea, o problemă suplimentară cu nivelurile ridicate de grelină, deoarece poate reduce toleranța la glucoză .