Sarcomul Ewing.

Sarcomul Ewing este un tip rar de cancer care afectează oasele sau țesutul din jurul oaselor.

Afectează în principal copiii și tinerii, dar este observată și la adulți. Este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Simptomele sarcomului Ewing

Simptomele includ:

  • dureri osoase – aceasta se poate agrava în timp și se poate agrava noaptea
  • un nodul sensibil sau umflare
  • o temperatură ridicată care nu dispare
  • simțindu-se obosit tot timpul
  • pierdere neintenționată în greutate

Oasele afectate pot fi, de asemenea, mai slabe și mai susceptibile de a se rupe. Unii oameni sunt diagnosticați după ce au o fractură.

Picioarele (adesea în jurul genunchiului), pelvisul, brațele, coastele și coloana vertebrală sunt principalele zone afectate de sarcomul Ewing.

Teste pentru sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing poate fi dificil de diagnosticat, deoarece este destul de rar și simptomele pot fi similare cu multe alte afecțiuni.

Pot fi necesare mai multe teste pentru a diagnostica cancerul și pentru a vedea unde se află în organism.

Aceste teste pot include:

  • o  radiografie
  • analize de sange
  • o  scanare RMN , o  scanare CT  sau o  scanare PET
  • o scintigrafie osoasă – după ce a primit o injecție cu o substanță ușor radioactivă care face ca oasele să apară clar
  • o biopsie osoasă  , în care o mică probă de os este îndepărtată pentru a putea fi verificată pentru semne de cancer și anumite modificări genetice asociate cu sarcomul Ewing

Tratamente pentru sarcomul Ewing

Tratamentul pentru sarcomul Ewing implică adesea o combinație de:

  • radioterapie  – unde radiațiile sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase
  • chimioterapie  – în care medicamentul este folosit pentru a ucide celulele canceroase
  • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului

Deoarece sarcomul Ewing este rar și tratamentul complicat, trebuie să fiți tratat de o echipă de specialiști. Ei vor recomanda un plan de tratament bazat pe locul unde este cancerul și dimensiunea acestuia.

Discutați cu echipa dvs. de îngrijire despre motivul pentru care v-a sugerat planul de tratament și rugați-le să treacă peste beneficiile și orice riscuri implicate. De asemenea, poate doriți să discutați despre ce îngrijire ați putea avea nevoie după aceea.

Radioterapie

Radioterapia este adesea folosită pentru a trata sarcomul Ewing înainte și după intervenția chirurgicală, sau poate fi utilizată în loc de intervenție chirurgicală dacă cancerul nu poate fi îndepărtat în siguranță.

Chimioterapia

Majoritatea persoanelor cu sarcom Ewing au chimioterapie pentru a micșora cancerul și apoi o intervenție chirurgicală pentru a elimina cât mai mult posibil. Aceasta este adesea urmată de chimioterapie suplimentară pentru a ucide orice celule canceroase rămase.

Interventie chirurgicala

Dacă sarcomul Ewing vă afectează oasele, veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală la un centru specializat în cancer osos.

Există 3 tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru sarcomul Ewing. Chirurgia poate fi folosită pentru a elimina:

  • osul sau țesutul afectat – aceasta se numește rezecție
  • fragmentul de os care conține cancer și înlocuirea acestuia cu o bucată de metal sau os prelevat dintr-o altă parte a corpului – aceasta se numește chirurgie pentru salvarea membrelor
  • tot sau parțial un braț sau un picior – aceasta se numește amputare

Dacă aveți un braț sau un picior amputat, este posibil să aveți nevoie de un membru protetic și de sprijin care să vă ajute să recâștigați utilizarea membrului afectat.

Perspective pentru sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing se poate răspândi în alte părți ale corpului destul de repede. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele ca tratamentul să aibă succes.

Uneori poate fi vindecat, dar acest lucru ar putea să nu fie posibil dacă cancerul s-a răspândit.

Cancerul poate reveni și după tratament, așa că vi se vor oferi controale regulate pentru a căuta orice semne ale acestui lucru. Unii oameni au nevoie de tratament pentru mulți ani.

Aproximativ 6 din 10 persoane cu sarcom Ewing trăiesc cel puțin 5 ani după ce au fost diagnosticate. Dar acest lucru poate varia și unii oameni trăiesc mult mai mult.