Despre insuficienţa venoasă – Dr. Lucica Grigorică, Medic primar cardiologie

Ce este insuficienta venoasa?

Sistemul circulator al organismului nostru este format din artere si vene. Arterele sunt vasele care duc sangele de la inima catre organe si tesuturi. Venele sunt vasele care aduna sangele din tot organismul si-l imping catre inima.

Insuficienta venoasa este o afectiune cronica a venelor, care apare atunci cand sangele din vene nu este transportat corespunzator catre inima. Curgerea unidirectionala a sangelui prin vene catre inima este facilitata de prezenta unor valve care impiedica in conditii normale intoarcerea sangelui. Atunci cand apare afectarea acestor valve, sangele venos revine in picioare si stagneaza la aceste nivel, crescand presiunea intravenoasa.

Persoanele care sufera de insuficienta venoasa pot sesiza umflarea gleznelor si frecvent crampe, senzatie de greutate sau arsuri in gambe. Aceste simptome sunt mai accentuate la sfarsitul unei zile in care persoana respectiva a stat mult in picioare sau pe scaun. Pacientii cu insuficienta venoasa au frecvent varice, adica vene dilatate, albastre, intortocheate, vizibile prin piele. Varicele mari produc inrosire si chiar ulceratii la nivelul pielii. In formele avansate, severe insuficenta venoasa determina edem cronic al picioarelor, cu pigmentarea pielii din zona respectiva(care capata o culoare maronie) si ulceratii la acest nivel.

O consecinta severa a insuficientei venoase o reprezinta ulcerul varicos. Ulcerele varicoase apar mai frecvent la femei si la persoanele in varsta si supraponderale. Sunt recurente, trenante si se vindeca greu. Determina deteriorarea calitatii vietii. Atunci cand un tromb (cheag de sange) obstrueaza curgerea sangelui printr-o vena, apare o tromboza venoasa. In acest context apare tromboflebita in care piciorul este umflat, dureros si rosu. Daca cheagul de sange obstrueaza o vena mare (de exemplu vena iliaca) apare tromboza venoasa profunda, o afectiune mai severa in care se mareste de volum tot membrul inferior (pana la nivelul coapsei), cu durere si cianoza locala si impotenta functionala. In aceste situatii daca nu se intervine rapid cu tratament anticoagulant (pentru subtierea sangelui) poate aparea o complicatie foarte severa numita embolia pulmonara. Embolia pulmonara se produce atunci cand un cheag de sange migreaza dintr-o vena in circulatia pulmonara. Retineti ca trombozele de la nivelul venelor membrelor superioare apar mult mai rar.

O alta forma a insuficientei venoase o reprezinta hemoroizii care se formeaza prin dilatarea si subtierea venelor de la nivelul portiunii inferioare a rectului si anusului.