Ce este Boala Parkinson și care sunt simptomele?

Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a creierului care apare odată cu înaintarea în vârstă. Această afecțiune determină deteriorarea unor părți ale creierului, care provoacă mișcări încetinite, tremor, probleme de echilibru și multe altele. Cauzele sunt incomplet necunoscute, însă de multe ori sunt ereditare. Afecțiunea nu este vindecabilă, dar există multe tratamente care diminuează simptomele bolii.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afecțiune în care o parte a creierului se deteriorează, provocând simptome din ce in ce mai severe odată cu trecerea timpului. Deși această afecțiune este cel mai bine cunoscută pentru modul în care afectează controlul mușchilor, echilibrul și mișcarea, poate provoca, de asemenea, o gamă largă de alte efecte asupra simțurilor, capacității de gândire, a sănătății mintale și multe altele.

Pe cine afectează?

Riscul de a dezvolta boala Parkinson crește în mod natural odată cu vârsta, iar vârsta medie la care începe este de 60 de ani. Este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei.

Cât de comună este această afecțiune?

Boala Parkinson este foarte comună, ocupând locul al doilea în rândul bolilor degenerative ale creierului legate de vârstă. Este, de asemenea, cea mai frecventă boală motorie (legată de mișcare) a creierului. Experții estimează că afectează cel puțin 1% dintre persoanele de peste 60 de ani din întreaga lume.

Cum afectează această afecțiune corpul?

Boala Parkinson determină deteriorarea unei anumite zone a creierului numită ganglionii bazali.

Ganglionii bazali sunt un grup de structuri de substanță cenușie din apropierea centrului creierului, care formează conexiuni importante. Aceste conexiuni permit diferitelor zone ale creierului să lucreze împreună. Ganglionii bazali gestionează semnalele pe care creierul le trimite, care permit mișcarea voluntară a mușchilor. Pe măsură ce această zonă se deteriorează, abilitățile acelor zone odată controlate, se pierd.

Cercetătorii au descoperit că boala Parkinson provoacă o schimbare majoră în chimia creierului.

În circumstanțe normale, creierul folosește substanțe chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători pentru a controla modul în care celulele creierului (neuronii) comunică între ele. În boala Parkinson nu este suficientă dopamină, unul dintre cei mai importanți neurotransmițători.

Atunci când creierul trimite semnale de activare care spun mușchilor să se miște, ajustează mișcările folosind celule care necesită dopamină. De aceea, lipsa de dopamină provoacă mișcările încetinite și simptomele de tremor ale bolii Parkinson.

Pe măsură ce boala Parkinson progresează, simptomele se extind și se intensifică. Stadiile ulterioare ale bolii afectează adesea modul în care funcționează creierul tău, provocând simptome asemănătoare demenței și depresie.

Care sunt simptomele?

Cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson implică pierderea controlului muscular. Cu toate acestea, experții au descoperit că problemele legate de controlul muscular nu sunt singurele simptome posibile ale bolii Parkinson.

Simptomele motorii – care înseamnă simptome legate de mișcare – ale bolii Parkinson includ următoarele:

  • Mișcări încetinite (bradikinezie) . Un diagnostic de boală Parkinson necesită să aveți acest simptom.
  • Tremurături în timp ce mușchii sunt în repaus . Această tremurare ritmică a mușchilor care apare chiar și atunci când nu îi folosiți se întâmplă în aproximativ 80% din cazurile de boală Parkinson. 
  • Rigiditate. Rigiditatea este una dintre simptomele comune ale bolii Parkinson.
  • Poziție instabilă sau cocoșată. Mișcările încetinite și rigiditatea bolii Parkinson provoacă o poziție cocoșată sau aplecată. Acest lucru apare de obicei pe măsură ce boala se agravează. Este vizibil atunci când o persoană merge, deoarece aceasta folosește pași mai scurti și va mișca mai puțin brațele. 

Referințe https://my.clevelandclinic.org