Astenia de primăvară- simptome și tratamente.

Astenia de primăvară, oboseala de primăvară sau letargia de primăvară, este o formă de tulburare afectivă sezonieră, o afecțiune în care schimbarea anotimpurilor afectează oamenii la nivel fiziologic. Soarele de primăvară strălucește și nu știi de ce ești somnoros, apatic, prost dispus, anxios, de ce ai dureri articulare sau de cap.

Oricât de mult ne plac temperaturile calde cu care vine primăvara, un lucru pe care nu îl putem evita întotdeauna este „astenia de primăvară”. Această afecțiune medicală este definită ca o stare constantă de epuizare și oboseală cauzată de schimbarea sezonului. Alături de oboseală, astenia poate fi însoțită și de stări de melancolie sau, în unele cazuri, de depresie ușoară.

Potrivit medicilor, astenia sezonieră afectează de obicei femeile și poate fi cauzată de faptul că organismul nostru nu se poate adapta la un mediu nou. Mai mult decât atât, astenia se poate datora și modificărilor hormonale și alegerilor necorespunzătoare ale dietei, cărora le lipsesc vitaminele și mineralele de care avem nevoie.

Deși poate fi ușor confundată cu depresia, astenia sezonieră are propriile simptome specifice care ne pot ajuta să o identificăm și să o prevenim. Unul dintre semnele timpurii ale acestei afectiuni este pierderea interesului pentru activitatile zilnice, spun medicii. Alte simptome care ne pot amenința viața de zi cu zi includ:

  • Tristețe nejustificată;
  • Iritabilitate și anxietate;
  • Dificultate de concentrare;
  • Apetit scăzut;
  • dureri de cap;
  • Apatie;
  • Epuizare;
  • Dureri musculare;
  • Tensiune arterială scăzută.

Remedii pentru astenia de primăvară

Chiar dacă astenia dispare de la sine după câteva săptămâni, când corpul nostru se adaptează în sfârșit la noul sezon, există câteva modalități de a accelera procesul și de a preveni majoritatea simptomelor.

Cel mai simplu mod de a influența astenia de primăvară este planul nostru de dietă – acesta ar trebui să includă alimente bogate în vitamina C și E, magneziu, fier și calciu. Prin urmare, o dietă de primăvară ar trebui să includă fructe și legume crude, nuci precum arahide sau migdale, pește și fructe de mare, precum și o doză echilibrată de produse lactate.

De asemenea, incearca sa ramai bine hidratat si sa inlocuiesti cafeaua cu ceai verde sau ginseng, pentru a stimula vitalitatea si a reduce stresul.

Nu în ultimul rând, nu uita de ceea ce te face de obicei fericit. Cititul, plimbările în parc, sportul, vacanțele scurte sau pur și simplu timpul cu cei dragi pot fi cel mai bun remediu pentru simptomele asteniei de primăvară.