Cum ne menținem tineri și sănătoși?

Cu toții ne dorim să ne menținem sănătoși și în formă pentru cât mai mult timp. Având un stil de viață sănătos, ne putem aduce aportul personal în acest sens. Cei mai importanți factori sunt alimentația, mișcarea și somnul, renunțarea la consumul substanțelor nocive, cum sunt alcoolul și tutunul, și abordarea unei atitudini pozitive. Un stil de viață sănătos ne poate ajuta să rămânem în formă până la o vârstă înaintată. Iată câteva sfaturi pentru un stil de viață sănătos.

  1. Alimentație sănătoasă

Puține lucruri sunt mai importate pentru sănătate decât o alimentație sănătoasă. Ne putem menține sănătatea având o dietă bogată în fructe și legume, de toate culorile și sortimentele. O dietă cu puțină carne și mulți carbohidrați vegetali, leguminoase din plin, produse lactate slabe în grăsimi și puțină grăsime – acestea nu doar că mențin funcțiile vitale, dar de asemenea întăresc sistemul imunitar.

  1. Hidratare din plin

Lipsa apei afectează organismul uman: apa este un element important din conținutul celulelor, componenta principală a sângelui. O hidratare necorespunzătoare va afecta fluxul sângelui. Întregul corp va fi alimentat mai puțin, capacitatea creierului și puterea de concentrare vor avea de suferit. Pentru hidratare, folosiți apă, sucuri de fructe sau ceaiuri din plante.

  1. Mișcare regulată

Practicarea regulată a unui sport de anduranță este benefică atât pentru fizic cât și pentru psihic, fiind metoda optimă de menținere a corpului în formă. Sportul ajută în întărirea forțelor de apărare ale corpului, în reducerea simptomelor de stres și previne apariția bolilor de inimă și circulatorii, a diabetului, a supraponderalității și a osteoporozei. Cu avansarea în vârstă, inclusiv capacitatea mentală are de beneficiat de pe urma practicării unui sport.

Orice formă de mișcare fizică ajută la creșterea stării dumneavoastră de bine: pentru evitarea afecțiunilor, se recomandă un minim de mișcare lejeră de 30 de minute de 5-7 ori pe săptămână. Nu este niciodată prea târziu să începeți practicarea unui sport. Chiar și persoanele care încep la vârste înaintate profită imediat de efectele pozitive ale mișcării.

  1. Mult aer curat și lumină

Oxigenul trezește spiritul vital și mobilizează puterea de rezistență a corpului. De aceea este important să ieșiți în aer liber în fiecare zi, inclusiv iarna. Un alt efect benefic al plimbărilor în aer liber: ne expunem luminii, fapt care ne influențează pozitiv dispoziția. Prin expunerea la lumină, producem un transmițător neuronal, numit serotonină, care ne ajută la îmbunătățirea stării generale. Chiar și în zilele cu vreme mohorâtă, lumina naturală este mult mai puternică decât cea din interior. În plus, lumina este importantă pentru producția de vitamina D – indispensabilă pentru oase rezistente.

Deschiderea, spre exemplu în relație cu persoanele cu experiențe și stiluri de viață diferite, vă va ajuta să rămâneți flexibili. Pentru că cei care sunt prinși în aceleași modele de viață repetitive, își limitează posibilitățile de expunere la experiențe, aceștia își pierd astfel șansa de a-și menține creierul activ.