De ce apare lipsa de calciu si cum o tratam?

Calciul, un mineral găsit in abundență in corpul tau, are o mare sarcina: să îți întarească oasele. Aproximativ 98% din calciul din corpul tău este stocat în oase. De asemenea, ai nevoie de calciu pentru ca dinții, inima, nervii și mușchii tai să funcționeze corect.

Ce este deficitul de calciu?

Corpul tău nu își poate produce singur calciul. Trebuie să provină din dietă și/sau un supliment. Doza alimentară recomandată (DZR) pentru calciu este:

  • 1.000 de mg pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani
  • 1.200 de mg pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani
  • 1.200 de mg zilnic pentru persoanele de la 70 de ani în sus

O deficiență de calciu pe termen lung poate duce la modificări dentare, cataractă, modificări ale creierului și osteoporoză (o boală care face ca oasele să devină fragile).

Ce cauzează deficitul de calciu?

Există multe funcții complexe și factori implicați în menținerea unui nivel constant de calciu în sânge și în organism. Din acest motiv, mai multe afecțiuni și tulburări de sănătate diferite pot provoca hipocalcemie.

De cele mai multe ori, disfuncție a nivelurilor de hormon paratiroidian (PTH) și de vitamina D este implicată în cauza hipocalcemiei. Acest lucru se datorează faptului că PTH ajută la controlul nivelului de calciu din sânge, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul.

Cele mai frecvente trei cauze ale hipocalcemiei includ:

  • Hipoparatidoismul: Hipoparatiroidismul apare atunci când glandele paratiroide (patru glande mici de mărimea unui bob de mazăre situate în spatele glandei tiroide) nu produc suficient hormon paratiroidian (PTH). Nivelurile scăzute de PTH cauzează niveluri scăzute de calciu în corp. Puteți avea hipoparatiroidism de la o tulburare ereditară sau de la extirparea chirurgicală a uneia sau mai multor glande paratiroide sau a glandei tiroide.
  • Deficit de vitamina D: Vitamina D ajută la absorbția calciului în mod corespunzător, astfel încât lipsa vitaminei D în organism poate cauza niveluri scăzute de calciu în sânge (hipocalcemie). Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de o tulburare ereditară, lipsă de lumină solară suficientă sau de consumul insuficient de vitamina D.
  • Insuficiență renală: Hipocalcemia în insuficiența renală cronică se datorează unui nivel crescut de fosfor în sânge și prin urmare scăderii producției renale a unui anumit tip de vitamina D.

Cum tratăm deficitul de calciu?

Cel mai sigur și mai ușor mod de a trata sau de a preveni o deficiență de calciu este să adăugați mai mult calciu în dietă.

Deși sunt disponibile multe suplimente, oamenii de știință recomandă ca cel puțin jumătate din aportul de calciu să provină din dietă.  

Aceste alimente sunt unele dintre cele mai bune surse de calciu disponibile:

  1. Produse lactate
    Produsele precum laptele, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu și, de asemenea, tind să fie sursele din care calciul se absoarbe cel mai bine. Calciul nu este absorbit la fel de bine din plante și alimente fortificate.
  2. Soia și boabele de soia prăjite sunt o sursă bună de calciu. O jumătate de cană conține 119 mg de calciu, ceea ce le face o sursă excelentă de calciu pentru cei care urmează o dietă vegană.
  3. Legumele cu frunze verzi ca varza gătită, spanacul și verdeața sunt toate surse bune de calciu. O jumătate de cană de legume cu frunze verzi furnizează 164 mg de calciu.
  4. Alimente fortificate cu calciu
    Sucul de portocale si cerealele sunt adesea fortificate cu calciu. Citratul de calciu malat este o formă bine absorbită care se găsește în unele sucuri fortificate. Există, de asemenea, cereale fortificate care oferă până la 100 mg de calciu per porție.
  5. Somon conservat
    În afară de produsele lactate, somonul conservat este una dintre cele mai bune surse alimentare de calciu. Doar 30g de somon conservat oferă 181 mg. Somonul contine si vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai mult calciu.
  6. Smochine 
    Cinci smochine uscate sau proaspete oferă organismului 68 mg de calciu. Papaya și portocalele sunt alte două fructe bogate în calciu.
  7. Tortilla cu făină
    Vești bune pentru iubitorii de carbohidrați: o tortilla de făină de mărime obișnuită oferă 90 mg de calciu.
  8. Conserve de fasole
    115g de conserve de fasole conțin 126 mg de calciu. Fasolea conține, de asemenea, o mulțime de fibre.

 

Referințe:

https://my.clevelandclinic.org

https://www.webmd.com