Top 10 alimente bogate in nutrienți

1. Somonul
Somonul și alte tipuri de pește gras conțin cei mai mulți acizi grași omega-3.

Acizii grași omega-3 sunt extrem de importanți pentru funcționarea optimă a corpului. Aceștia ajută la o îmbunătățirea sănătății și scad riscul multor boli grave.

Deși somonul este apreciat în principal pentru compoziția sa benefică de acizi grași, conține și cantități masive de alți nutrienți.

O porție de 100 de grame de somon sălbatic conține aproximativ 2,2 grame de omega-3, împreună cu o mulțime de proteine animale de înaltă calitate și vitamine și minerale ample, inclusiv cantități mari de magneziu, potasiu, seleniu și vitamine B.

2. Ciocolata neagră (cacao)
Ciocolata neagra are un conținut ridicat de cacao. Este încărcată cu fibre, fier, magneziu și cupru, dar cel mai mare beneficiu al său este gama sa uimitoare de antioxidanți.

Un studiu a arătat că cacao și ciocolata neagră au avut un scor mai mare în antioxidanți decât orice alt aliment testat, inclusiv afinele și fructele de acai. Mai multe studii sugerează că ciocolata neagră are beneficii puternice pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului LDL oxidat și îmbunătățirea funcției creierului.

Un studiu a constatat că persoanele care consumă ciocolată neagră de mai mult de 5 ori pe săptămână au un risc cu 57% mai scăzut de a dezvolta boli de inimă. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, această constatare ar putea avea implicații semnificative pentru milioane de oameni

Asigurați-vă că mâncați ciocolată neagră cu cel puțin 70% conținut de cacao. Cele mai bune ciocolăți conțin 85% cacao sau mai mult. Consumul chiar și a unui pătrat mic de ciocolată neagră de calitate, în fiecare zi, poate fi una dintre cele mai bune modalități de a-ți completa dieta cu antioxidanți suplimentari.

3. Usturoiul
Usturoiul este într-adevăr un ingredient uimitor.

Poate transforma tot felul de feluri de mâncare banale în unele delicioase. Este de asemenea și foarte hrănitor.

Este bogat în vitaminele C, B1 și B6, precum și în calciu, potasiu, cupru. Usturoiul este, de asemenea, bogat în compuși ai sulfului, cum ar fi alicina. Multe studii sugerează că alicina și usturoiul pot scădea tensiunea arterială, precum și colesterolul total și LDL (rău). De asemenea, ajută la creșterea colesterolului HDL (bun), reducând potențial riscul de boli de inimă.

Usturoiul are, de asemenea, diverse proprietăți de combatere a cancerului. Unele studii mai vechi sugerează că persoanele care mănâncă mult usturoi au un risc mult mai mic de a face mai multe tipuri de cancer obișnuite, în special cancere de colon și stomac.

De asemenea, usturoiul crud are proprietăți antibacteriene și antifungice semnificative.

4. Scoicile
Multe animale marine sunt bogate în nutrienți, dar crustaceele pot fi printre cele mai hrănitoare dintre toate.

Scoicile și stridiile sunt tipurile de crustacee consumate în mod obișnuit.

Scoicile sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12. Stridiile sunt, de asemenea, foarte hrănitoare. Doar 100 de grame de stridii furnizează cupru și cantități mari de vitamina B12, vitamina D și câțiva alți nutrienți.

5. Cartofii
Cartofii sunt bogati in potasiu, magneziu, fier, cupru si mangan. De asemenea, conțin vitamina C și majoritatea vitaminelor B .Conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care ai avea nevoie. Există relatări despre oameni care trăiesc doar cu cartofi pentru o lungă perioadă de timp.

Cartofii sunt, de asemenea, printre cele mai sățioase alimente. Când cercetătorii au comparat valorile de sațietate ale diferitelor alimente, cartofii fierți au obținut un scor mai mare decât orice alt aliment măsurat.

Dacă lăsați cartofii să se răcească după gătire, ei formează și amidon rezistent, o substanță asemănătoare fibrelor, cu multe beneficii importante pentru sănătate.

 6.Ficatul

Dieta occidentală modernă a dat prioritate cărnii musculare față de carnea de organe. În comparație cu organele, carnea musculară este săracă din punct de vedere nutrițional. Dintre toate organele, ficatul este de departe cel mai hrănitor.

Ficatul este un organ remarcabil cu sute de funcții legate de metabolism. Una dintre funcțiile sale este de a stoca nutrienți importanți pentru restul corpului.
Consumul de ficat o dată pe săptămână este o modalitate bună de a vă asigura că obțineți cantități optime din acești nutrienți vitali.

7. Sardinele
Sardinele sunt pești mici, grași, care pot fi consumați întregi. Ele conțin puțin din aproape fiecare nutrient de care corpul tău are nevoie.

La fel ca și alți pești, sunt, de asemenea, foarte bogate în acizi grași omega-3, sănătoși pentru inimă.

8. Afinele

Deși nu sunt la fel de bogate în vitamine și minerale ca și legumele, acestea sunt pline de antioxidanți.

Sunt încărcate cu substanțe antioxidante puternice, inclusiv antocianine și diferiți alți compuși vegetali, dintre care unii pot traversa bariera hemato-encefalică și pot exercita efecte protectoare asupra creierului.

Mai multe studii au examinat efectele asupra sănătății afinelor la oameni.Un studiu a constatat că afinele au îmbunătățit memoria la adulții în vârstă. Un alt studiu a constatat că bărbații și femeile obezi cu sindrom metabolic au avut o tensiune arterială scăzută și au redus markerii colesterolului LDL (rău) oxidat după ce au adăugat afine în dieta lor.

9. Gălbenușurile de ou
Gălbenușurile de ou sunt recunoscute că au un conținut ridicat de colesterol. Cu toate acestea, studiile sugerează că colesterolul alimentar nu este ceva de care trebuie să vă faceți griji în general. Consumul de cantități moderate de colesterol nu crește colesterolul LDL (rău) din sânge.

Gălbenușurile de ou sunt așadar unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Ouăle întregi sunt atât de hrănitoare încât sunt uneori denumite „multivitaminele naturii”.

Gălbenușurile de ou sunt încărcate cu vitamine, minerale și diferiți nutrienți puternici, inclusiv colina (care îmbunătățește memoria). Sunt bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți care pot proteja ochii și pot reduce riscul de boli oculare precum cataracta și degenerescența maculară.

Ouăle conțin, de asemenea, proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. Mai multe studii sugerează că pot ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, sunt ieftine, aromate și ușor de preparat.

10. Afinele

Afinele sunt o altă sursă excelentă de vitamine și nutrienți esențiali. Acest micuț fruct este ambalat cu următorii nutrienți:

  • Antioxidanți
  • Fibră
  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Mangan.