Chisturi ovariene- cauze si simptome.

Chisturile ovariene sunt ca niște saci umpluți cu lichid situați pe suprafața unui ovar sau în interiorul acestuia. Femeile au două ovare care sunt situate în partea inferioară a abdomenului, de ambele părți ale uterului. Fiecare ovar are aproximativ dimensiunea și forma unei măsline. Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin. Ovarele produc ovocite și hormonii estrogen și progesteron.

Chisturile ovariene sunt foarte frecvente. Ele sunt adesea nedureroase și fără simptome și sunt de obicei doar un semn al ovulației. În unele cazuri, ele pot indica o afecțiune mai severă și ar putea fi necesar să fie îndepărtate chirurgical.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre tipurile de chisturi ovariene și ce le cauzează.

Ce este un chist ovarian?

Un chist ovarian este un sac plin cu material lichid sau semisolid care se formează pe sau în interiorul unuia sau a ambelor ovare. Ovarele sunt organe mici din pelvis care dețin celulele ou și produc hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul.

Există diferite tipuri de chisturi ovariene, dintre care majoritatea sunt nedureroase și inofensive (benigne). De obicei, chisturile ovariene nu provoacă simptome. Probabil că nu veți ști dacă aveți unul decât dacă doctorul dumneavoastră îl va descoperi în timpul unui examen de rutină.

Rareori, chisturile ovariene pot provoca complicații. Programarea unor examene pelvine regulate și discuția cu medicul dumneavoastră despre orice simptome pe care le puteți întâmpina poate ajuta la prevenirea oricăror probleme cu un chist.

Care sunt tipurile de chisturi ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene sunt chisturi funcționale. Ele se formează ca răspuns la schimbările corpului în timpul ciclului menstrual. Uneori, chisturile ovariene se formează din motive care nu au legătură cu menstruația.

Chisturi funcționale

Chisturile funcționale sunt cel mai frecvent tip de chist ovarian și nu sunt patologice. Ele apar ca urmare a ovulației (eliberarea ovocitului din ovar). Aceste chisturi pot fi un semn că ovarele funcționează în parametrii normali. Chisturile funcționale se micșorează în general în timp, de obicei în 60 de zile, fără administrarea unui tratament specific.

  • Chisturi foliculare. Un mic sac din ovar, numit folicul, eliberează un ovul în fiecare lună, ca parte a ciclului menstrual. Un chist folicular se formează atunci când foliculul nu eliberează un ou. În schimb, foliculul se umple cu lichid și crește.
  • Chisturi din “corpus galben”. După ce foliculul eliberează un ovul, formează un grup de celule producătoare de hormoni, numit corpus galben. Un chist se formează atunci când lichidul se adună în corpul galben, determinându-l să crească.

Alte chisturi

Nu toate chisturile ovariene se formează ca răspuns la ciclul menstrual. Ele pot fi:

  • Chistadenoamele. Aceste chisturi se formează pe suprafața ovarului. Ele pot fi umplute cu lichid care este subțire și apos sau mai gros și asemănător mucoasei.
  • Chisturi dermoide (teratoame). Chisturile dermoide constau din celule care alcătuiesc toate tipurile de țesut din corpul uman, de la piele, păr, dinți și diverse tipuri de țesuturi.
  • Endometrioame. Aceste chisturi sunt umplute cu țesut endometrial.
  • Cancer ovarian. Spre deosebire de afecțiunile de mai sus, chisturile de cancer ovarian sunt mase solide de celule canceroase.

Cine este afectat de chisturile ovariene?

Oricine are ovare poate dezvolta un chist ovarian. Șansele de a dezvolta un chist ovarian cresc în funcție de:

  • Vârstă. Chisturile ovariene sunt mai frecvente înainte de menopauză
  • Starea sarcinii. Este mai probabil ca un chist să se formeze în timpul sarcinii.
  • Istoricul chisturilor ovariene. Este mai probabil să aveți un chist ovarian dacă ați avut unul înainte.
  • Condiții medicale. Este mai probabil să dezvoltați un chist ovarian dacă aveți endometrioză, probleme hormonale sau dacă luați medicamente pentru a ajuta la ovulație.

Cât de frecvente sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt extrem de frecvente, mai ales înainte de menopauză. Chisturile funcționale sunt cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Chisturile ovariene sunt grave?

De obicei, nu. Cele mai multe chisturi ovariene sunt inofensive și adesea dispar de la sine în cele din urmă. Unele tipuri de chisturi sunt mai susceptibile de a deveni canceroase sau de a provoca complicații, dar acest lucru este rar. Mai puțin de 1% dintre chisturile ovariene sunt canceroase. Iar medicul dumneavoastră poate monitoriza îndeaproape orice chist pentru a reduce riscul de a suferi complicații.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Ce cauzează un chist ovarian?

Ovulația este cauza principală a chisturilor ovariene. Alte cauze includ:

  • Reproducere celulară anormală. Reproducerea celulară atipică poate provoca formarea de chisturi precum dermoizii și chistadenoamele.
  • Endometrioza. Aceste chisturi se formează adesea pe ovar în stadiile avansate ale endometriozei.
  • Boala inflamatorie pelvină (BIP). Infecțiile pelvine severe se pot răspândi la ovare, cauzând chisturi.

Cum te simți când ai un chist pe ovar?

Experiența de a avea un chist ovarian variază de la persoană la persoană. Puteți simți:

  • Durere pelvină
  • Disconfort ușor sau senzație de plenitudine.
  • Durere care ar putea fi descrisă ca ascuțită sau ca o durere surdă.
  • Disconfort sau durere care vine și pleacă fără explicații.
  • Durere în timpul actului sexual
  • Menstruații dureroase

Simptomele care persistă ar putea indica o afecțiune numită sindromul ovarului polichistic. Aceasta este o afecțiune care provoacă menstruații neregulate și alte probleme legate de hormoni, inclusiv obezitate și infertilitate, si uneori hirsutismul (creșterea excesivă a părului facial sau corporal).