Ce sunt varicele esofagiene și de ce apar?

Varicele esofagiene sunt cauzate de hipertensiunea arterială în vasele de sânge din și în jurul ficatului (hipertensiune portală).

Varicele esofagiene de obicei nu provoacă simptome, dar pot sângera spontan.

Sângerarea poate fi foarte severă și poate provoca șoc sau rareori moartea.

Medicii diagnostichează și tratează varicele esofagiene folosind endoscopie.

Varicele se pot forma, de asemenea, în partea superioară a stomacului, lângă locul unde intră esofagul. Acestea se numesc varice gastrice și provoacă simptome similare.

Cauzele varicelor esofagiene

Varicele esofagiene sunt cauzate de

Hipertensiunea portală

Vena portă este vena mare care aduce sânge în ficat din intestine și din alte organe abdominale, cum ar fi splina, pancreasul și vezica biliară. Tensiunea arterială ridicată în vena portă se numește hipertensiune portală. Cea mai frecventă cauză a hipertensiunii portale este cicatrizarea ficatului cauzată de ciroză .

Hipertensiunea portală duce la dezvoltarea de noi vene (numite vase colaterale) care ocolesc ficatul. Aceste vene conectează direct vasele de sânge portal de venele care duc sângele din ficat în circulația generală. Vasele colaterale se dezvoltă în locuri specifice. Cele mai importante sunt situate la capătul inferior al esofagului și în partea superioară a stomacului. Aici, vasele se măresc și devin pline de răsuciri, adică devin varice în esofag (varice esofagiene) sau stomac (varice gastrice). Aceste vase mărite sunt fragile și predispuse la sângerare. De obicei, nu există un declanșator evident al sângerării.

Simptomele varicelor esofagiene

 

Persoanele cu varice esofagiene de obicei nu au simptome până când varicele încep să sângereze. Apoi, oamenii vărsă sânge roșu aprins, uneori în cantități mari. Sângerarea este nedureroasă. Persoanele care pierd mult sânge pot avea semne de șoc , inclusiv senzația de amețeală, slăbiciune și transpirație. Inima le poate bate rapid, iar tensiunea arterială poate fi scăzută.

Diagnosticul varicelor esofagiene

Endoscopie

Medicii suspectează sângerare a varicelor esofagiene atunci când persoanele despre care se știe că au boli hepatice cronice, în special ciroză, încep să vărsă sânge. Apoi, medicii pun un tub flexibil de vizualizare ( endoscop ) prin gură pentru a privi esofagul. Dacă văd varice, pot face și tratamente prin endoscop pentru a opri sângerarea.

Tratamentul varicelor esofagiene

 

  • Fluide administrate pe cale venoasă (intravenoasă) și uneori transfuzii de sânge
  • Tratamente endoscopice pentru oprirea sângerării
  • Octreotidă intravenoasă
  • Uneori o procedură de manevră portosistemică

Persoanele cu sângerare variceală au nevoie de obicei de lichide administrate intravenos pentru a le înlocui pierderea de sânge. Dacă au pierdut mult sânge, pot avea nevoie de o transfuzie de sânge .

În timpul endoscopiei, medicii pot face tratamente pentru a opri sângerarea. Cel mai adesea, medicii aplică benzi în jurul varicelor pentru a le închide (o procedură numită banding endoscopic). Uneori acestea injectează varicele cu substanțe care le sigilează închise (o procedură numită scleroterapie prin injecție). În același timp, medicii pot administra medicamentul octreotidă sau vasopresină intravenos pentru a ajuta la oprirea sângerării.

 

Dacă sângerarea continuă în ciuda acestor tratamente, medicii pot face o procedură numită șunt portosistemic. Această procedură conectează vena portă sau una dintre ramurile sale de o venă din circulația generală și redirecționează cea mai mare parte a sângelui care merge în mod normal către ficat, astfel încât să ocolească ficatul. Acest bypass (numit șunt) scade presiunea în vena portă, astfel încât sângerarea este mai ușor de controlat. Există diferite tipuri de proceduri de șunt portosistemic. Într-un tip, numit șunt portosistemic intrahepatic transjugular (TIPS), medicii, folosind raze X pentru ghidare, introduc un cateter cu un ac într-o venă a gâtului și îl îndreaptă în venele ficatului. Cateterul este folosit pentru a crea un pasaj (șunt) care conectează vena portă (sau una dintre ramurile acesteia) direct cu una dintre venele hepatice. Mai putin comun,

 

Dacă viața persoanei este în pericol imediat din cauza sângerării severe în timp ce așteaptă procedura de șunt, medicii pot plasa un tub cu baloane în esofagul persoanei. Ele umflă baloanele pentru a stoarce (comprima) varicele, ceea ce controlează sângerarea. Acest tub este doar o măsură temporară.

 

Chiar și după un tratament de succes, varicele esofagiene pot sângera din nou, mai ales dacă boala hepatică a persoanei rămâne activă. Medicii pot administra medicamente precum beta-blocante pentru a ajuta la controlul hipertensiunii portale, dar persoanele care continuă să aibă probleme pot avea nevoie de transplant hepatic .