Află ce este steatoza hepatică sau ficatul gras.

Steatoza hepatică este definita ca acumularea de grasime in exces la nivelul tesutului hepatic. Atunci cand acest proces este insotit de inflamatie, boala poarta numele de steatohepatita.

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp. Rolul lui este de a procesa nutrienții obtinuți din alimente și de a filtra substanțele dăunătoare din sânge.

O cantitate prea mare de țesut ras poate cauza inflamație hepatică, care distruge teșutul hepatic si crează cicatrici la nivelul ficatului. Aceste cicatrici pot duce la insuficință hepatică.

 

Cele patru stadii ale ficatului gras:

  1. Ficatul gras stadiul inițial – prezenta de acumulări de țesut gras în ficat; în acest stadiu, afecțiunea este inofensivă, dacă nu progresează.
  2. Steatoza hepatica – se alătură prezenței grăsimii hepatice si inflamația.
  3. Fibroza – inflamatia pe termen lung cauzează cicatricile; funcția hepatică este păstrată intactă.
  4. Ciroza – cicatricile s-au extins, îngreuând functia hepatică; acesta este stadiul final, ireversibil.

Acordă atenție următoarelor schimbări:

Unul din simptomele precoce ale steatozei hepatice este mâncatul compulsiv prin sentimentul de foame continuă sau pofta accentuată pentru zahăr. Aceste obiceiuri alimentare fac numai să adauge țesut gras în ficatul tău. Caloriile în exces consumate, in special caloriile procurate din alimente bogate în zaharuri si carbohidrați, pe perioade lungi de timp, vor avea consecințe negative. Este recomandat construirea unui jurnal alimentar, pentru a monitoriza zahărul si grăsimile consumate. Acest obicei te poate ajuta să observi dacă este nevoie să implementezi schimbări,

 

Depunere de grăsime în zona abdominală.

Persoanele supraponderale sun la risc de dezvoltare a ficatului gras. Grăsimea abdominală semnează prezenta grăsimii viscerale (prezentă pe organele interne). Indicele de masă corporală poate semnala problema existentă prin depăsirea valorii de 30% până la 40%. Grăsimea viscerală este în strânsă corelație cu ficatul gras, in special la persoanele de vârstă medie si adulții tineri.

 

Prezența colesterolului mărit.

Nivelul ridicat de trigliceride dă semnal organismului că există o cantitate mult prea mare de grăsime în ficat. Cantitatea de colesterol măsurată la analize este predominant produsul ce se elimină din ficat. Ficatul sintetizează colesterol si il eliberează în circulația sanguină. În momentul în care alimentația noastră este bogată în grăsimi trans saturate, in circulație este eliberată o cantitate mai mare de colesterol. Verifică-ti nivelurile de colesterol pentru a preveni agravarea.

 

Durere în partea dreaptă de sus a abdomenului.

Persoanele care prezintă steatoză hepatică prezintă sensibilitate chiar sub coaste în partea dreaptă. Din pacate acest simptom apare in stadii avansate (fibroză/ciroză) . In acest punct, are loc acumularea de fluide în abdomen (ascită) si provoacarea durerii, in unele cazuri. Dacă aceste fluide se infectează, cu sigurată durerea va apărea, însotită de febră. Frison. Dacă se ajunge în acest moment, trebuie anuntat doctorul sau să te indrepti spre camera de urgentă a spitalului.

Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2.

Odată ce diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 este prezent, testarea pentru existentă ficatului gras are o importantă majoră. Studiile au arătat ca aproximativ 65% din pacientii diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, prezintă si ficat gras în stadii incipiente.