De ce apare disfagia sau dificultatea la înghițire?

Disfagia sau dificultatea la înghițire este un simptom al mai multor afecțiuni medicale diferite. Aceste afecțiuni pot include tulburări ale sistemului nervos și ale creierului, tulburări musculare și blocaje fizice în gât. Tratamentul pentru problemele de înghițire variază în funcție de cauza problemei, dar poate include antibiotice, modificări ale obiceiurilor alimentare și uneori intervenții chirurgicale.

Ce este Disfagia?

Disfagia este definită pur și simplu ca o tulburare de înghițire. Poate apărea în oricare dintre cele trei faze ale deglutiției:

  1. Oral
  2. Faringian
  3. Esofagian

Disfagia este adesea observată la supraviețuitorii accidentului vascular cerebral și poate afecta faza orală și/sau faringiană a deglutiției. Pacientul poate tuși sau sufoca în timp ce încearcă să înghită saliva, lichide sau alimente. Un patolog de vorbire evaluează adesea capacitatea pacientului de a înghiți pentru a determina riscul de aspirație (alimente sau lichide care pătrund în plămâni) care pot duce la o infecție pulmonară sau pneumonie .

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral sunt expuși riscului de aspirație tăcută. Aspirația silențioasă este atunci când alimentele și lichidele intră în plămâni fără a tuse sau sufoca. La acești pacienți, nu există semne sau simptome exterioare ale unei probleme de înghițire.

Ce înseamnă să ai dificultăți la înghițire?

Când înghițim, mulți mușchi și nervi lucrează împreună pentru a duce mâncare sau băutură din gură în stomac. Tulburările la înghițire pot avea originea oriunde în gură, gât sau esofag. Esofagul este un tub muscular în gât care transportă alimente și apă în stomac.

Problemele de înghițire pot fi ușoare sau severe. Tratamentul variază în funcție de ceea ce cauzează problema. Uneori, medicii vă pot prescrie medicamente pentru a vă ajuta să înghiți. Dacă nu puteți înghiți nimic, este posibil să aveți nevoie de un tub de hrănire pentru a obține hrana de care aveți nevoie.

Ce poate cauza dificultăți la înghițire?

Multe tulburări, boli și afecțiuni pot cauza probleme la înghițire. Medicii separă problemele de înghițire în trei tipuri:

  • Disfagia cavitatii bucale: problema este in gura. Cauzele tipice includ slăbiciune a limbii după un accident vascular cerebral, dificultăți la mestecat alimente sau probleme neuromusculare.
  • Disfagia orofaringiană: problema este în gât. Acesta poate fi rezultatul unei probleme neurologice sau musculare.
  • Disfagia esofagiană: Aceasta este o problemă a esofagului. Acest lucru poate fi cauzat atunci când ceva blochează sau comprimă esofagul, există o tulburare musculară sau există pungi în esofag.

 

Ce condiții pot cauza probleme de înghițire?

Cauzele posibile ale dificultăților de înghițire pot include:

    • Tulburări ale sistemului nervos și ale creierului: Anumite afecțiuni vă afectează creierul și sistemul nervos (rețeaua de nervi care controlează mușchii și organele). Boala Parkinson , scleroza multiplă , scleroza laterală amiotrofică și accidentul vascular cerebral pot duce la dificultăți de înghițire.
    • Tulburări musculare: miastenia gravis (o afecțiune autoimună) și distrofia musculară afectează mușchii din tot corpul. Tulburările esofagului, cum ar fi acalazia , scleroza sistemică ( sclerodermia ), spasmele cricofaringiene și spasmele esofagiene vă pot afecta capacitatea de a înghiți.
    • Îngustarea și blocajele esofagului: Cancerul esofagian , o tumoare sau o glanda tiroidă umflată pot îngusta esofagul. Un esofag îngustat poate face ca înghițirea să fie o provocare. Unii oameni dezvoltă rețele sau inele Schatzki (bucăți de țesut în interiorul esofagului). Acest țesut îngustează tubul și îngreunează înghițirea bucăților de mâncare. Tulburările de deschidere a esofagului pot contribui, de asemenea, la dificultăți de înghițire, cum ar fi hipertrofia cricofaringiană. Înghițirea poate fi dificilă sau imposibilă dacă ți se blochează ceva în gât.
    • Cicatrici de la refluxul acid: țesutul cicatricial se poate forma în esofag ca urmare a boalii de reflux acid. BRA poate duce la esofagul Barrett.
    • Infecție: Amigdalita provoacă durere și inflamație. Poate face dureroasă înghițirea.