Durerea psihogenă

Durerea psihogenică nu este un semn al unei boli mintale, nici nu este un simptom care să indice adevărul patologiei organice. Mai degrabă, este un set de sentimente dureroase asociate tipului de structură mentală a unei persoane – astenice, hipocondrice, depresive.

Durerea cauzată de un factor neurotic este un fel de compensare, un răspuns la diferite circumstanțe psihoemoționale, situații și nu este asociat cu afectarea funcțională a organelor sau a sistemelor. Tulburările psihice, acute sau depresive, se manifestă prin anxietate, frică și, adesea, dureri de cap cronice, dureri de spate și dureri abdominale.

Cauzele durerii psihogenice

Etiologia, cauze de durere psihogene nu sunt bine înțelese, dar în mod clar cu sediul în domeniul psihologic, deoarece acestea au o legătură de cauzalitate clară între simptomele de durere temporară și inconștient câștig, secundar. Unul dintre motivele cele mai evidente – este o durere ca o modalitate de a obține atenția și simpatia lipsă, care, în alte moduri, în funcție de opinia pacientului, este imposibil să se atragă.

Cauzele durerii psihogenice pot fi împărțite în două categorii: interne și externe:

  1. Interne – calități înnăscute sau dobândite, proprietățile răspunsului la stresul psihoemoțional, evenimentele negative, relațiile. Metodele de răspuns sunt formate cel mai adesea în copilăria timpurie, sistemul limbic mai târziu reglementat, formarea reticulară (centrele subcortice).
  2. Cauze externe – o microsocietate, care formează componenta emoțională a unei persoane, obiceiuri comportamentale, abilități care sunt transferate de la copilărie la maturitate. De asemenea, unul dintre motivele externe poate fi așa-numita educație riguroasă (cadru strict), în care orice manifestare a emoțiilor, reacția este interzisă.

Următoarele cauze principale ale durerii psihogenice se disting:

  • Sfera psihodinamică. Durerea este tratată ca o modalitate de a atrage atenția, îngrijirea, iubirea, cu ajutorul plângerilor de durere puteți evita pedepsirea, pedepsirea sau compensarea sentimentului de vină pentru o greșeală, o vină. Acest factor se formează în copilăria timpurie și este fixat în copilărie
  • Mecanismul de protecție este represiunea, înlocuirea, deplasarea. În mod inconștient, o persoană se identifică cu un obiect semnificativ pentru el și, în mod literal, mai mult cu el.
  • Factorul de întărire a durerii, care primește încurajarea sub formă de îngrijire, dar poate scădea în intensitate în caz de neglijare sau pedeapsă. Un complex de durere co-dependentă – promovarea durerii se poate dezvolta de mai mulți ani.
  • Factorul de comunicare interpersonală, relațiile, atunci când durerea este un mijloc de manipulare și un fel de beneficii secundare pentru pacient.
  • Factorul asociat funcționării sistemului nervos și a stării neurologice a unei persoane, atunci când stresul provoacă o schimbare în circulația generală, procesele metabolice, tensiunea arterială. Consecință – iritarea receptorilor de durere și formarea schimbărilor reactive, care sunt pragul pentru aparatul central al creierului. Deci teama, afectarea însoțită de spasme vasculare și musculare provoacă durere.

 

Referințe: https://ro-m.iliveok.com/