Complicațiile diabetului de tip 2 și cum să le preveniți

Diabetul vă poate afecta de la cap până la picioare. Glicemia gestionată inadecvat poate duce la o serie de probleme de sănătate în timp.

Cu cât ai diabet mai mult timp, cu atât devine mai mare riscul de complicații. Este esențial să învățați despre potențialele efecte pe termen lung ale diabetului de tip 2, precum și despre pașii pe care îi puteți lua pentru a preveni apariția acestora.

În acest articol, vom trece peste unele dintre complicațiile diabetului de tip 2, precum și cum să le prevenim și când ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.

Complicații pe termen scurt ale diabetului de tip 2

Hipoglicemie
Hipoglicemia este unul dintre cele mai frecvente efecte pe termen scurt ale diabetului de tip 2. Nivelurile de zahăr din sânge se modifică pe parcursul zilei. Dacă glicemia scade prea mult, poate fi periculos.

Simptomele scăderii zahărului din sânge includ:

  • senzație de anxietate, foame sau slăbiciune
  • transpirație
  • amețeli
  • dureri de cap
  • furnicături sau amorțeală la mâini sau picioare
  • glicemia extrem de scăzută poate provoca chiar leșin sau convulsii.

Monitorizați-vă glicemia pentru a preveni hipoglicemia. Dacă aveți simptome sau dacă zahărul este sub 70 mg/dl, încercați să îl creșteți urmând „Regula 15-15” a Asociației Americane de Diabet.

Mâncați 15 grame de carbohidrați, așteptați 15 minute și verificați din nou. Dacă este încă prea scăzut, încercați din nou. Odată ce lucrurile revin la normal, luați o masă normală sau o gustare bogată în nutrienți. Acest lucru va ajuta la prevenirea reapariției hipoglicemiei.

Hiperglicemie
Hiperglicemia este o glicemie crescută. Consumul mai multor carbohidrați sau zahăr decât poate suporta corpul poate provoca uneori hiperglicemie.

Simptomele hiperglicemiei includ:

  • sete
  • urinare crescută
  • prea mult zahăr în urină
  • puteți verifica urina pentru cetone cu un kit de testare a urinei la domiciliu dacă medicul dumneavoastră a confirmat că aveți hiperglicemie prin testare. Dacă un test de urină arată cetone, nu trebuie să faceți exerciții fizice – poate fi dăunător. Citiți mai multe despre asta mai jos.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai sigure modalități de a vă reduce nivelul de zahăr.

Cetoacidoza diabetica
Cetoacidoza este uneori numită cetoacidoză diabetică sau DKA. Cetoacidoza este o afecțiune periculoasă, care pune viața în pericol.

Cetoacidoza apare atunci când corpul tău nu are suficientă insulină. Când se întâmplă acest lucru, corpul tău începe să descompună grăsimile pentru a le transforma în energie. Deși acest lucru ar putea suna util, nu este – creează cetone.

Cetonele sunt un produs rezidual, așa că organismul tău încearcă să scape de ele cu o producție crescută de urină. Din păcate, corpul tău nu poate produce sau scăpa de suficientă urină pentru a duce cetonele la un nivel gestionabil. Cetonele se deplasează apoi în sânge, unde se acumulează, ducând la cetoacidoză.

Cetoacidoza trebuie tratată imediat. Simptomele de urmărit includ:

dificultăți de respirație sau respirație grea
gură extrem de uscată
greață și vărsături
respirație cu miros de fructe
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, solicitați imediat ajutor medical.

Stare hiperglicemică hiperosmolară
Această afecțiune rară, dar gravă, este mai frecventă la persoanele în vârstă sau la persoanele care sunt bolnave cu o boală sau o infecție coexistentă.

Stare/sindrom hiperglicemic noncetotic hiperosmolar (HHNS) este atunci când glicemia este prea mare, dar nu sunt prezente cetone. Aceasta este o afecțiune de urgență care trebuie tratată imediat.

Simptomele HHNS sunt severe și specifice:

  • pierderea vederii
  • halucinații
  • slăbiciune pe o parte a corpului
  • confuzie
  • sete extremă
  • febră sau piele caldă fără transpirație

Este întotdeauna important să vă monitorizați nivelul zahărului din sânge, dar este absolut vital dacă sunteți altfel bolnav. Dacă zahărul este prea mare, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă zahărul dvs. este prea mare și vă confruntați cu oricare dintre simptomele HHNS, căutați ajutor de urgență.

Tensiune arterială crescută
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să-și monitorizeze întotdeauna tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială, numită și hipertensiune arterială, este atât o problemă pe termen scurt, cât și pe termen lung, care poate duce la probleme foarte grave. Acestea includ:

  • atac de cord
  • accident vascular cerebral
  • probleme de vedere
  • boală de rinichi

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să urmărească tensiunea arterială sub 140/80 (sub 130/80 dacă aveți deja complicații la rinichi sau vedere sau orice fel de boală cerebrovasculară).

Luați măsuri pentru a menține tensiunea arterială sub control. O dietă cu conținut scăzut de sodiu, exerciții fizice regulate și reducerea stresului pot ajuta. Dacă fumați, luați în considerare renunțarea sau renunțarea.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale.