Cardiomiopatia ischemică- cauze, simptome și tratament.

Ce este cardiomiopatia ischemică?

Cardiomiopatia ischemică (CM) este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie dilatativă . În CM ischemică, capacitatea inimii de a pompa sânge este scăzută deoarece camera principală de pompare a inimii , ventriculul stâng, este mărită, dilatată și slabă. Aceasta este cauzată de ischemie – o lipsă de alimentare cu sânge a mușchiului inimii cauzată de boala coronariană și atacurile de cord.

Care sunt simptomele CM ischemice?

Simptomele pot include:

  • Dificultăți de respirație
  • Umflarea picioarelor și picioarelor ( edem )
  • Oboseală (senzație de oboseală excesivă), incapacitate de a face mișcare sau de a desfășura activități ca de obicei
  • Angina ( durere în piept sau presiune care apare în timpul exercițiilor fizice. Poate apărea și în timpul odihnei sau după mese, dar este un simptom mai puțin frecvent.
  • Creșterea în greutate, tusea și congestia legate de retenția de lichide
  • Palpitații sau fluturații în piept din cauza ritmului cardiac anormal ( aritmie )
  • Amețeli.
  • Leșin (cauzat de ritmuri neregulate ale inimii, răspunsuri anormale ale vaselor de sânge în timpul efortului, fără o cauză aparentă)
  • Aflați mai multe despre simptomele insuficienței cardiace

Ce cauzează CM ischemică?

  • Boală arterială coronariană
  • Atacul de cord

Factorii majori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi antecedentele familiale, hipertensiunea arterială, fumatul , diabetul zaharat, colesterolul crescut în sânge și obezitatea pot, de asemenea, să prezinte un risc crescut de boli cardiovasculare și cardiomiopatie ischemică.

Cum este diagnosticat CM ischemică?

CM este diagnosticat pe baza istoricului dumneavoastră medical (simptome și istoric medical familial), a examenului fizic și a altor teste. Testele specifice pot include teste de sânge, electrocardiogramă (ECG), radiografie toracică, ecocardiogramă, test de efort , cateterism cardiac , scanare CT , scanare RMN și studii cu radionuclizi.

Ocazional, poate fi efectuată o biopsie miocardică pentru a determina cauza cardiomiopatiei. În timpul unei biopsii miocardice, mici mostre de țesut sunt prelevate din inimă și examinate la microscop pentru a determina cauza cardiomiopatiei.

Cum se tratează CM ischemică?

Tratamentul CM ischemice are ca scop tratarea bolii coronariene, îmbunătățirea funcției cardiace și reducerea simptomelor insuficienței cardiace. Oamenii iau de obicei mai multe medicamente pentru a trata CM.

Medicamente

Medicamentele sunt utilizate din două motive:

  1. Pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  2. Pentru a trata simptomele și a preveni complicațiile

Pentru a gestiona insuficiența cardiacă, majoritatea oamenilor se îmbunătățesc luând un beta-blocant și un inhibitor IECA chiar și atunci când nu prezintă simptome. Dacă simptomele apar și/sau se agravează, se poate adăuga digoxină, diuretice și inhibitori de aldosteron. Alte medicamente vor fi adăugate după caz. De exemplu, dacă aveți o aritmie, medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente pentru a vă regla ritmul cardiac sau pentru a reduce apariția aritmiei. Sau, pot fi prescrise diluanți de sânge pentru a preveni complicațiile atunci când se dezvoltă un cheag de sânge în camera inferioară a inimii după un atac de cord. Medicul dumneavoastră va discuta care sunt medicamentele cele mai bune pentru dumneavoastră.