Exoftalmie: Cauze, simptome, tratament.

Exoftalmia reprezinta proeminenta globului ocular in afara orbitei si este cel mai frecvent semn al unei suferinte orbitare orbita fiind cavitatea osoasa in care se gaseste globul ocular).

Exoftalmia poate aparea la ambii ochi, in cadrul unor afectiuni generale sau la un singur ochi, avand cauze locale. Protruzia bilaterala a globului ocular este o manifestare frecventa in hipertiroidie (boala Basedow-Graves), dar poate insoti si alte afectiuni endocrine, inflamatorii, tumorale.

Tratamentul pentru exoftalmie depinde in mare masura de ceea ce cauzeaza problema. In unele cazuri, un oftalmolog poate simti ca tratamentul imediat nu este necesar. Puteti fi sfatuit doar sa aveti examinari regulate pentru a va monitoriza starea.

Cauzele exoftalmiei

Exoftalmia poate fi de doua tipuri:

  • unilaterala;
  • bilaterala.

Boala se poate asocia cu urmatoarele boli: anevrism arteriovenos, hipertiroidism. Oftalmopatia Graves reprezinta cauza majora a exoftalmiei la adulti. Inflamatia orbitei si afectarea muschilor oculari extrinseci, in special a dreptului medial si a dreptului inferior, sunt responsabile pentru protruzia globului ocular. Exoftalmia poate fi asociata unei inrosiri a conjunctivei, unui edem al pleoapelor, uneori unei vederi in dublu cu un strabism trecator.

Fistulele carotidiene cavernoase cu drenaj anterior prin orbita produc exoftalmie, diplopie, glaucom si aparitia de vase conjunctivale rosii, sinuoase. Tumorile orbitei produc exoftalmie progresiva, nedureroasa. Cele mai frecvente tumori primare sunt hemangiomul, limfangiomul, neurofibromul, chistul dermoid, gliomul nervului optic, meningiomul nervului optic si tumorile benigne mixte ale glandei lacrimale.

Pseudotumora orbitala reprezinta un sindrom inflamator, idiopatic (de cauza necunoscuta) al orbitei, confundat frecvent cu oftalmopatia Graves. Simptomele includ durere, limitarea miscarilor oculare, exoftalmie si congestie.

Factorii de risc ai exoftalmiei

Desi oricine poate dezvolta exoftalmia, exista un numar de factori care pot creste riscul aparitiei bolii:

  • Istoria familiei. Este un factor de risc cunoscut, fiind probabil sa existe gene care pot face o persoana mai susceptibila la tulburare;
  • Sexul. Femeile au mult mai multe sanse de a dezvolta boala decat barbatii;
  • Varsta. Afectiunea se dezvolta, de obicei, la persoanele cu varsta sub 40 de ani;
  • Alte tulburari autoimune. Persoanele cu alte tulburari ale sistemului imunitar, cum ar fi diabetul de tip 1 sau artrita reumatoida, prezinta un risc crescut;
  • Stres emotional sau fizic;
  • Sarcina. Sarcina sau nasterea recenta pot creste riscul tulburarii, in special in randul femeilor care sunt sensibile genetic;
  • Fumatul. Fumul de tigara, care poate afecta sistemul imunitar, creste riscul bolii.

Complicatiile exoftalmiei

Daca este lasata netratata, exoftalmina face ca pleoapele sa nu se inchida in timpul somnului, ducand la uscarea si deteriorarea corneei. Daca corneea se usuca prea mult, exista riscul de infectie sau ulcere, care pot afecta vederea. Persoanele cu exftalmina au mai multe sanse de a dezvolta conjunctivita si in special keratoconjunctivita limbica superioara, in care zona de deasupra corneei devine inflamata din cauza ruperii anormale si a clipirii.

Rareori, boala poate afecta nervul optic sau artera oftalmica, care poate afecta in cele din urma vederea si poate duce la orbire.

Simptomele exoftalmiei

Principalul simptom este usor de identificat prin observarea proeminarii globului ocular in afara orbitei sale. Inflamatia orbitei si afectarea muschilor oculari extrinseci, in special a dreptului medial si a dreptului inferior, sunt responsabile pentru protruzia globului ocular. De asemenea, exoftalmia se poate asocia cu inrosirea conjunctivei, edem al pleoapelor, vedere dubla sau strabism.

Exoftalmia poate fi de asemenea semnul cel mai evident al unei formatiuni tumorale intraorbitare. In boala Basedow-Graves, exoftalmia poate fi unul din simptomele primare ale hipertiroidismului. O persoana care are exoftalmina de la aceasta boala poate avea urmatoarele simptome:

  • Durere in ochi;
  • Ochii uscati;
  • Iritarea ochilor;
  • Fotofobie sau sensibilitate la lumina;
  • Lacrimatie sau secretii ale ochilor;
  • Diplopia sau dubla viziune cauzata de slabirea muschilor oculari;
  • Vedere incetosata;
  • Orbire, daca nervul optic este comprimat;
  • Dificultate in miscarea ochilor deoarece muschii ochilor sunt afectati;
  • Senzatie de presiune in spatele si in jurul ochilor.

Alte semne si simptome ale bolii includ batai neregulate ale inimii, anxietate, tensiune arteriala crescuta, cresterea poftei de mancare, scadere in greutate, diaree si probleme de dormit.

Diagnosticarea exoftalmiei

Diagnosticul se bazeaza pe un examen clinic care stabileste daca exoftalmia este unilaterala sau bilaterala, daca ea poate fi redusa (globul ocular poate fi impins partial in spate) sau nu, daca proeminarea este pe axul orbitei sau oblic, daca exista semne vasculare (suflu la auscultatie, batai pulsatile resimtite atunci cand se apasa pe ochi).

La orice pacient cu exoftalmie trebuie practicate examene CT sau RMN, cu exceptia cazurilor in care exista un diagnostic sigur de oftalmopatie Graves.

Tratamentul exoftalmiei

Tratamentul exoftalmiei este de fapt tratamentul cauzei. Asadar se aplica:

  • tratament hormonal asociat sau nu cu corticoterapie in oftalmopatia Graves;
  • tratament antibiotic si antiinflamator pentru exoftalmiile infectioase;
  • radioterapie, chimioterapie si tratament chirurgical in cazul exoftalmiei tumorale;
  • in cazul anomaliilor vasculare sau in exoftalmiile traumatice, se intervine neurochirurgical;

Consultul oftalmologic este intotdeauna primul pas pe care trebuie sa-l urmeze pacientul cu exoftalmia, iar medicul specialist, in functie de caz, poate indruma pacientul la investigatii sau consulturi suplimentare. Trebuie precizat ca tratamentul depinde de mai multi factori, incluzand cauza, varsta persoanei si starea generala a acesteia. Renuntarea la fumat este recomandata pentru oricine are aceasta afectiune.

In cazul in care persoana are probleme tiroidiene, medicul va trata cauza de baza si va aduce nivelul hormonilor tiroidieni inapoi la normal. In timp ce tratarea problemei tiroidei este importanta, singura nu poate rezolva exoftalmia. Deseori trebuie adaugate alte tratamente.

Optiunile chirurgicale pentru tratament pot include:

  • decompresia orbitala: marirea orbitei ochiului poate face mai mult spatiu pentru ochi, muschi si tesut;
  • chirurgia musculara oculara: Acest lucru se poate face pentru a corecta muschii anormali ai ochiului;
  • operatia pleoapelor.