Cataracta: Simptome, Factori de risc & Tratament

Despre cataractă

Cataracta reprezintă o încețoșare a cristalinului ochiului, cristalin care în mod normal este transparent. Pentru persoanele care suferă de cataractă, vederea unui obiect printr-un cristalin opac este că atunci când cineva se uită printr-o fereastră care a înghețat, care pare acoperită cu un fel de ceață. Vederea încețoșată cauzată de cataractă înseamnă că persoanei îi este mai dificil să citească, să conducă mașina (în special noaptea) sau să vadă expresia feței unui prieten.

O structură transparentă, precum o lentilă, este cristalinul și el este cel care lasă lumina să pătrundă în ochi, având un rol foarte important în acest sens. În mod normal, cristalinul este transparent, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, el devine opac. Cataracta este acea zona încețoșată care se formează în această lentilă, numită cristalin.

Cataracta, spun medicii, reprezintă, pe scurt, opacifierea sau albirea cristalinului, lucru care se traduce prin scăderea acuității vizuale. Cataracta este principala cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 40 de ani, însă intervenția chirurgicală pentru corectarea acestei opacifieri a devenit o operațiune de rutină în zilele noastre. Chiar și așa, este important să recunoaștem semnele cataractei.

Anatomia ochiului

Înțelegerea anatomiei ochiului este esențială pentru a înțelege cataracta, cum și de ce cataracta afectează vederea, cât și operația de cataracta în sine. Deși ochiul este relativ mic în comparație cu majoritatea organelor din corpul uman, el are multe părți anatomice distincte și toate acestea contribuie, într-un fel sau altul, la faptul că o persoană are o vedere normală.

Cristalinul este una dintre structurile importante ale ochiului. El funcționează ca o lentilă, razele de lumină captate de această structură suferă în ochi trei refracții, iar două dintre ele au loc în cristalin. Un cristalin normal este transparent la naștere. El funcționează ca o a doua suprafață de refracție în ochi (prima suprafață de refracție este corneea). La fel ca aceasta (corneea) sau la fel ca lentilele ochelarilor tăi de vedere, cristalinul trebuie să fie transparent pentru a avea o vedere normală. Prin faptul că își schimbă forma, cristalinul permite acomodarea vederii (la distanța sau când privești de aproape).

Acomodarea este procesul de concentrare de la distanță la aproape și la toate distanțele între cele două. Ochiul își pierde capacitatea de a acomoda vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă, tocmai din acest motiv cei mai mulți oameni au nevoie de ochelari pentru citit în jurul vârstei de 40 de ani. Opacifierea cristalinului reprezintă o boală care se numește cataractă. Din fericire, această boală se tratează prin operație.

Când o persoană are cataracta și privește un obiect printr-un cristalin opac, acțiunea este similară cu privitul printr-o fereastră murdară. Spre deosebire de o fereastră murdară, însă, cataracta nu poate fi curățată, însă medicul chirurg poate corecta această problemă.

Ce este cataracta

Cataracta este o boală de ochi, cu opacifierea cristalinului, care poate duce la orbirea totală sau parțială a persoanei. În această boală, cristalinul (care este o lentila transparentă din structura ochiului) devine opac sau încețoșat, cauzând o scădere a calității vederii. Cristalinul este o parte a ochiului care, în mod normal, este transparentă. Cristalinul concentrează razele de lumină care intră în ochi pe retină, un țesut sensibil la lumina din spatele ochiului.

Pentru a obține o imagine clară pe retină, porțiunile ochiului din fața retinei, inclusiv cristalinul, trebuie să fie transparente. Într-un ochi normal, lumina trece prin cristalinul transparent, până la retină. Cristalinul trebuie să fie “curat” și transparent pentru ca retina să primească o imagine clară, de calitate.

Dacă cristalinul este opac sau încețoșat din cauza cataractei, imaginea care “lovește” retina va fi neclară sau distorsionată, iar vederea persoanei va fi încețoșată. Gradul de afectare a vederii depinde de gradul de încețoșare sau opacifiere a cristalinului.

Simptomele cataractei

În mod normal, este nevoie de ani de zile pentru ca această boală, cataracta, să se dezvolte și până când cristalinul devine opac și încețoșat. Cataracta afectează adesea ambii ochi, însă rareori în aceeași măsură.

Persoanele cu cataractă pot avea următoarele simptome:
• vedere încețoșată, ca și cum pacientul ar vedea prin ceață sau printr-un strat de nori;
• vederea poate fi afectată de pete sau puncte mici;
• pacientul vede petice mici care îi încețoșează unele părți din câmpul vizual;
• acuitatea vizuală se înrăutățește atunci când lumina este slabă în intensitate;
• acuitatea vizuală este uneori mai proastă atunci când lumina este foarte puternică, strălucitoare;
• pacienții cu cataractă spun că unele culori apar mai puțin clare, ca și când ar fi “șterse”, decolorate;
• cititul devine dificil și, în cele din urmă, imposibil;
• ochelarii de vedere trebuie schimbați mai frecvent;
• în cele din urmă, purtarea ochelarilor devine tot mai ineficientă;
• rareori, o persoană poate vedea un halou în jurul obiectelor luminoase, cum ar fi farurile automobilelor sau luminile stradale, sau vede dublu cu unul dintre ochi;
• piloții companiilor aeriene sunt mai predispuși să dezvolte cataractă, din cauza expunerii la radiații ionizante.

Când să mergi la medicul oftalmolog

Fă-ți o programare pentru o consultație la ochi dacă observi modificări ale vederii. Dacă apar modificări subite ale vederii, cum ar fi vederea dublă, durere de ochi subită sau dureri de cap bruște, adresează-te imediat medicului tău oftalmolog.

Riscurile cataractei netratate

Ocazional, cataracta foarte densă, de foarte lungă durată, poate să se mărească în dimensiuni și poate afecta scurgerea lichidului din ochi (umoarea apoasă). În plus, cataracta mult prea avansată poate duce la scurgerea proteinelor în ochi, cauzând inflamația acestora. Medicul tău te va sfătui în privința acestor posibilități și îți poate recomanda operația pentru a evita aceste complicații, chiar dacă reducerea calității vederii nu te deranjează.

Dacă ai cataractă, opacifierea cristalinului se va agrava în timp, iar vederea ta se va înrăutăți. Abilitățile importante vor fi afectate, cum ar fi condusul mașinii, iar pierderea vederii afectează în general calitatea vieții pacientului în multe feluri, inclusiv cititul, lucratul, pasiunile și activitățile sportive. Dacă este lăsată netratată, cataracta poate cauza orbirea totală a pacientului.

Cum se trateaza cataracta

Dacă impactul cataractei este slab, s-ar putea să nu fie necesar tratamentul chirurgical. În stadiile incipiente, ochelarii mai puternici și luminile mai puternice pot ajuta la îmbunătățirea vederii.