Riscurile Tirzepatidei, medicamentul pentru diabet care ajută la slăbit.

Tirzepatida este substanța activă dintr-un medicament pe bază de prescripție medicală, injectabil, recomandat ca utilizare împreună cu dieta și exercițiile fizice pentru a îmbunătăți valorile glicemice la adulții cu diabet zaharat de tip 2. Însă studii foarte recente arată că medicamentul are și beneficii pentru slăbit.

Tirzepatida și-a dovedit eficiența în controlul glicemiei în cinci studii mari la care au luat parte peste 6.000 de adulți cu diabet zaharat de tip 2. În aceste studii, principala măsură a eficacității a fost reducerea hemoglobinei glicate (HbA1c), care arată cât de bine este controlată glicemia la pacienții diabetici.

Ce este tirzepatida și ce indicații are?

Tirzepatida este un medicament care se eliberează pe bază de rețetă, injectabil, pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2, care se folosește împreună cu o alimentație adecvată în caz de diabet și cu exerciții fizice pentru a îmbunătăți glicemia. Producătorii subliniază că medicamentul nu este destinat și persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 și deocamdată nu se știe dacă este sigur și eficient pentru pacienții sub 18 ani.

Cum funcționează terapia cu tirzepatidă?

Peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP) sunt hormoni implicați în controlul zahărului din sânge. Tirzepatida este un medicament care activează atât receptorii GLP-1, cât și receptorii GIP, ceea ce duce la un control sporit al glicemiei. Este primul din clasa sa, deci singurul agonist al receptorului peptidei 1 asemănătoare glucagonului și peptidei insulinotrope dependente de glucoză, care poate reduce semnificativ glicemia, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate scădea semnificativ greutatea corporală.

În modelele preclinice, s-a demonstrat că GIP scade aportul alimentar și crește consumul de energie, ceea ce duce la scădere în greutate și, atunci când este combinat cu agonismul receptorului GLP-1, poate duce la efecte mai mari asupra markerilor dereglării metabolice, cum ar fi greutatea corporală, glucoza și lipidele.

Medicamentul se administrează subcutanat, cu doza indicată de medic pentru a îndeplini obiectivele glicemice ale fiecărui pacient. Se pornește de la 2,5 mg, iar după patru săptămâni se poate trece la 5 mg. Medicii decid pentru fiecare pacient în parte de câte miligrame este nevoie. Dacă este necesară creșterea dozei, acest lucru se poate face după cel puțin patru săptămâni de stat pe cea anterioară. Doza maximă este de 15 mg.

Medicamentul vine într-un stilou injector și se face o singură injecție pe săptămână, în aceeași zi a săptămânii. Dacă pacientul uită o doză, o va face cât mai curând posibil în 4 zile (96 de ore). Dacă au trecut mai mult de 4 zile, se va sări peste doza omisă și se va lua următoarea doză în mod obișnuit. În cazul în care pacientul dorește la un moment dat să schimbe ziua în care își face injecția, poate face acest lucru cu specificarea că trebuie să existe cel puțin trei zile între o doză și alta.

Ce efecte secundare și contraindicații are tirzepatida?

Efecte secundare

Reacțiile adverse cele mai frecvent raportate de pacienți sunt greaţa, vărsăturile, diareea, scăderea apetitului, constipația, indigestia și durerea de stomac. Aceste efecte tind să apară în timul creșterii dozei și să scadă în timp. În cazul pacienților care au probleme renale, diareea, greața și vărsăturile pot duce la deshidratare, ceea ce poate duce mai departe la agravarea acelor afecțiuni renale. Este important, deci, ca persoanele cu boli de rinichi care fac tratament cu tirzepatidă să bea mai multă apă pentru a reduce riscul de deshidratare.

irzepatida poate să provoace și reacții adverse grave, precum inflamația pancreasului (pancreatită), hipoglicemie, insuficiență renală, modificări ale vederii, probleme ale vezicii biliare sau reacții alergice severe.

Contraindicații

Tirzepatida nu va fi utilizată de persoanele care au avut un tip de cancer tiroidian numit carcinom medular tiroidian – sau dacă cineva din familie a avut acest tip de cancer. De asemenea, medicamentul nu este indicat pentru pacienții care suferă de sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 2 (MEN 2) și nici pentru cei alergi la oricare dintre ingredientele medicamentului.

Tirzepatida contribuie și la slăbit?

Studiile în care a fost implicată tirzepatida au dovedit că este nu doar un medicament extrem de eficient pentru controlul glicemiei, ci că poate duce și la o pierdere în greutate semnfiicativă pentru pacienții cu diabet tip 2 cu kilograme în plus.

https://www.mounjaro.com/
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/mounjaro
https://investor.lilly.com/news-releases/news-release-details/lilly-receives-us-fda-fast-track-designation-tirzepatide
https://www.doc.ro/sanatate/tirzepatida-un-medicament-pentru-diabet-care-ajuta-si-la-slabit