Toxiinfecțiile alimentare pe timpul verii

Toxiinfecțiile sau intoxicațiile alimentare sunt afecțiuni cauzate de bacteriile și virușii pătrunși în organism prin consumul de alimente sau băuturi contaminate. În timpul verii, căldura favorizează înmulțirea acestor microorganisme în alimentele perisabile, transformându-le în adevărate pericole pentru sănătate.

Alimente asociate cel mai des cu apariția toxiinfecțiilor alimentare

– Laptele nepasteurizat poate conține germeni nocivi, precum Campylobacter, E. coli, Listeria și Salmonella. Pentru prevenirea problemelor, se recomandă să eviți produsele obținute din acesta, cum ar fi iaurtul sau brânza feta.
– Ouăle pot conține și ele germenul nociv Salmonella, de aceea nu se recomandă consumul de produs crud, ci gătirea lui până când albușul și gălbenușul sunt tari.
– Carnea de pui, vită, porc sau curcan reprezintă un pericol dacă nu este gătită corespunzător. Pentru siguranță, este indicat să folosești un termometru ce ajută la verificarea temperaturii și să nu speli carnea înainte de gătire.
– Fructele de mare crude sau gătite incorect pot provoca, de asemenea, toxiinfecții alimentare. În vacanță este indicat să eviți consumul lor.
– Fructele și legumele cele mai sigure sunt cele gătite sau, unde nu este cazul, cele spălate foarte bine.

Simptome ale toxiinfecțiilor alimentare

Printre principalele simptome asociate cu toxiinfecția alimentară se află:
– diareea, care poate duce și la deshidratarea severă;
– durerea abdominală sau de cap;
– amețeala, slăbiciunea musculară, oboseala sau vederea încețoșată;
– greața și vărsăturile;
– salivația excesivă.
Este recomandată vizitarea medicului în cazul în care diareea durează mai mult de trei zile, pacientul prezintă deshidratare severă sau dacă este copil mic.

Măsuri de ajutor în cazul toxiinfecțiilor alimentare

Dacă se întâmplă să suferi de intoxicație alimentară și simptomele nu sunt severe, primul pas în auto-ajutorare este consumul de lichide și evitarea cofeinei. În ceea ce privește alimentația, se recomandă un regim alimentar bazat pe preparate din orez cu morcov, brânză proaspătă sau mere coapte, alături de 2-3 căni de ceai de mentă. După ce scaunul revine la normal, poți introduce treptat și alte alimente, cu excepția băuturilor acidulate, energizante sau a sucurilor din fructe.
În cazul unor simptome severe, se impune vizita la medicul gastroenterolog sau infecționist, singurul în măsură să îți recomante tratamentul medicamentos necesar.

Cum poți preveni intoxicațiile alimentare

– spală-te pe mâini cât mai des;
– consumă alimente gătite corespunzător;
– spală foarte bine fructele și legumele înainte de consum;
– folosește doar apă potabilă în gătirea alimentelor;
– protejează alimentele de expunerea la insecte;
– asigură-te că toate suprafețele din bucătărie sunt curate înainte de pregătirea alimentelor.

 

 

Referințe: armonica.ro