Interviu cu Profesor Doctor Rebegea Laura

Prof. Dr. Rebegea Laura. Conferinţa Naţională de Oncologie Ginecologică şi Urologică va avea loc în perioada 7-9 septembrie la Galaţi

  1. Ce v-a determinat să organizaţi această conferinţă, ce nume mari ale medicinei vor veni la Galaţi şi ce impact aşteptaţi?

R: Preocuparea permanentă de fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniu, dorinţa de împărtăşire a experiențelor, necesitatea diseminării informațiilor legate de progresele realizate într-o manieră fără precedent în domeniul oncologiei medicale, al radioterapiei și al fizicii medicale.

R: Suntem onoraţi că au acceptat invitaţia noastră personalități, experţi în domeniul oncologiei, radioterapiei, chirurgiei, imagisticii din centrele universitare cu tradiţie din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Tg. Mureş, Braşov, precum şi din centrele private.

Consider că nu doar rezidenţii şi tinerii specialişti au de câştigat participând la aceste evenimente educaţionale, ci şi specialiştii implicaţi în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacientului oncologic. Principalul beneficiar, însă, este pacientul oncologic.

  1. Cum se va desfaşura conferinţa? De unde îşi pot lua participanţii şi invitaţii informaţiile?

R: Conferinţa va avea un format hibrid, cu participare fizică şi online. Informațiile sunt disponibile pe site-ul conferinţei: https://cnoug.ro/

Va fi o conferinţa în care vom dezbate și vom împărtăşi experienţe pe parcursul a 3 zile care vor avea impact, sperăm, asupra conduitei terapeutice pentru pacienţii noştri oncologici.

Concentrată pe mai multe secţiuni, conferinţa abordează patologia oncologică ginecologică, urologică, afecţiuni cu o  continuă creştere a incidenţei şi neoplasmele glandei mamare abordate atât din punct de vedere a diagnosticului, terapeutic (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, terapie hormonală, terapie biologică ţintită şi imunoterapie) dar şi al monitorizării postterapeutice. Ne referim la complicaţiile bolii neoplazice dar şi la reacţiile adverse ale tratamentelor oncologice.

  1. Vor fi şi participanţi internaţionali? Câte lucrări sunt înscrise până în acest moment?

R: Vom avea participanti internationali din: Republica Moldova, Italia, Franta, Belgia, Germania.

R: Sunt înscrise în program multe prelegeri și un număr de aproximativ 55 de lucrări (prezentări orale și postere). Trebuie menționat faptul că vor fi lucrări prezentate la toate cele 3 mari sectiuni: pentru medici, pentru fizicieni medicali și pentru asistenți medicali.

  1. Cat de dificil este sa organizati un eveniment de o astfel de amploare si de sprijinul cui v-ati bucurat?

R: Organizarea unui astfel de eveniment necesită timp, resurse umane și resurse financiare. Dificultatea sau provocarea este de a indeplini toate aceste conditii, simultan.

M-am bucurat de sprijinul dnei. Prof. Rodica Anghel împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și cu Societatea Română de Radioterapie.

Nu aș fi putut realiza acest eveniment fără sprijinul dlui. Prof. Aurel Nechita – fondatorul Facultății de Medicină si Farmacie din Galați.

De asemenea, m-am bucurat de sprijinul Universității „Dunărea de Jos” Galați, în numele dlui. Rector, Prof. Puiu Lucian Georgescu și a dlui prorector Dr. Alexandru Nechifor.

Autoritățile locale cu contribuție în organizarea acestui eveniment sunt Prefectura Județului Galați, Consiliul Județean Galați, Primăria și Consiliul Local Galati.

M-am bucurat și de spijinul colectivului Serviciului Radioterapie și în special al dnei. fizician, expert în fizică medicală, Fiz. Dr. Mihaela Dumitru, care a contribuit substanțial la organizarea acestei Conferințe.

  1. S-au facut progrese foarte mari in Galati in domeniul oncologiei si al radioterapiei. Care sunt acestea si de ce anume ar mai fi nevoie in perioada urmatoare?

R: Intr-adevar, pentru  Centrul de Radioterapie din Galati, ultimii 5 ani au reprezentat un real succes si o transformare fundamentala, deoarece a fost dotat cu aparatura de inalta performanta (2 acceleratoare liniare, computer tomograf pentru intocmirea planului de tratament, aparatura dozimetrica si mijloace de fixare pentru pacient). Aceste realizari au fost posibile datorita includerii centrului de Radioterapie din Galati in Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar –  Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO prin care am fost dotati cu aparatura de radioterapie iar din punct de vedere administrativ, ne-am bucurat de sprijinul Consiliului Judetean Galati, in numele dlui. Presedinte Costel Fotea.

Am trecut de la radioterapia bidimensionala, efectuata cu o instalatie a carei sursa de radiatie era o sursa radioactiva de CO-60, iar planul de tratament era calculat in proportie de 95% manual, la radioterapia tridimensionala si in ultimele luni, la radioterapia volumetrica. In prezent, planul de tratament este efectuat computerizat pe statii de lucru foarte puternice, maiestria medicului si a fizicianului medical, fiind acum de a controla aceste „puteri”. Putem acum, cu dotarea pe care o avem si determinarea intregului coletiv din Serviciul de Radioterapie, sa facem lucruri frumoase pentru pacientii nostri.

Avantajul major al tehnicilor 3D conformationala si IMRT/VMAT (radioterapie cu intensitate modulata/radioterapie in arc modulata volumetric) este acela ca putem sti ce doza de radiatii a primit volumul tinta tumoral si fiecare organ la risc sau tesut sanatos, adiacent tumorii, iar aceasta doza de radiatii poate fi controlata si calculata volumetric.

Referitor la progresele in domeniul oncologiei medicale, remarcabila este introducerea imunoterapiei in anumite localizari ale bolii neoplazice care a condus la supravietuiri crescute si raspunsuri de lunga durata ale bolii.  Raspunsul la imunoterapie este de durata, substantial insa variaza in functie de  localizarea neoplazica. Nu toti pacientii prezinta raspuns la terapia imuna. De asemenea, hormonoterapia de generatie noua recent introdusa in arsenalul terapeutic al cancerului de prostata a imbunatatit supravietuirea si calitatea vietii pacientilor.

De asemenea, periodic, sunt rambursate prin CNAS noi tratamente, noi molecule, apar noi indicatii care ne indreptatesc sa privim cu speranta viitorul pacientilor oncologici. Insa reducerea incidentei acestei maladii nu se poate realiza decat prin programe eficiente de screening, desfasurate la nivel national.

Ce ne dorim?

Ne dorim sa ne perfectionam in efectuarea tehnicilor de radioterapie IMRT/VMAT la cele doua sisteme de radioterapie, Elekta si Varian, care sunt complet diferite si separate; ne dorim sa implementam, in viitor si tehnica SBRT (radioterapie stereotactica), un nivel superior de precizie si performanta.

Ne dorim, de asemenea si modernizarea Centrului de Oncologie Medicala – spitalizari de zi (SZ), care va fi realizat cu sprijinul Consiliului Judetean (CJ) Galati, din fonduri europene.

Avand in vedere numarul mare de pacienti, aproximativ 600-650 spitalizari pe zi / luna in sectia oncologie si aici includem tratamentele, evaluarile de etapa in cursul tratamentului sau monitorizarile postterapeutice, avem nevoie pentru pacientii nostri de un centru modern de SZ cu  spatii adaptate prezentului si avem asigurarea CJ pentru modernizarea spatiului alocat SZ .

De ce anume ar mai fi nevoie in perioada urmatoare?

Ar fi nevoie de cateva dotari tehnice importante (licente, softuri noi, sisteme de control al respiratiei) dar, si mai important, de resursa umana – de fizicieni medicali, asistenti medicali – tehnicieni. In acest moment avem mare deficit de fizicieni medicali si asistenti medicali – tehnicieni.

Cu toate ca este un domeniu in avangarda stiintei si a dezvoltarii din domeniul radioterapiei, fizicienii medicali nu sunt atrasi de spitalele de stat datorita statutului lor (pana nu de mult nu erau considerati personal medical ci doar personal auxiliar) ceea ce a determinat, in mod consecutiv, si o salarizare extrem de mica si total nemotivanta.

Fizicienii medicali reprezinta categoria de profesionisti din domeniul radioterapiei, fundamentala, indispensabila pentru existenta unui centru de radioterapie. Toata partea tehnica, tehnologica, informationala, fizico-stiintifica, de radioprotectie (a pacientului, personalului medical si a mediului inconjurator), intocmirea planului de tratament, asigurarea si controlul calitatii in radioterapie sunt asigurate de fizicianul medical.

Asistentii medicali sau tehnicienii reprezinta partea de executie a procesului, a tratamentului in Radioterapie, iar fara tehnicieni bine instruiti si dedicati profesiei, eforturile medicului radioterapeut si ale fizicianului medical sunt in zadar.

  1. Ce ganduri aveti pentru urmatorii ani? Va doriti ca acesta manifestare stiintifica sa devina o traditie?

Gandurile mele se indreapta catre toti colaboratorii mei, dorindu-le sanatate si multe impliniri profesionale si personale.

In urmatorii ani mi-as dori organizarea celei de a treia editie a Conferintei si, bine-inteles, poate in viitorii ani sa devina o traditie.