Iată beneficiile mersului pe bicicleta!

Mersul pe bicicletă este o formă excelentă de exercițiu fizic și poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care contribuția la longevitate. Nu trebuie să subestimăm, însă, nici capacitatea motorie a bicicletei, care este un mijloc de transport ecologic, tot mai eficient în orașele aglomerate.

Beneficiile mersului pe bicicletă

Iată câteva motive pentru care ai putea alege și tu mersul pe bicicletă:

Te ajută să te miști chiar dacă suferi de dureri

Mersul pe bicicletă îți poate fi de folos și dacă ai dureri de spate sau de genunchi, întrucât nu pune presiune pe coloana vertebrală sau pe membre. Adoptă o bună poziție în șa: mușchii spatelui se încordează, oferind o poziție optimă. Durerile cauzate de tensiunea musculară pot fi reduse de mersul pe bicicletă – persoanele care suferă de dureri lombare cauzate de anxietate și încordare pot vedea efectele benefice imediat. Suferi de artrită? Mersul pe bicicletă te poate ajuta să menții flexibilitatea articulațiilor și să calmezi durerile cauzate de acestea. Totodată, musculatura și ligamentele care susțin articulațiile sunt fortificate în timpul pedalatului.

Scade riscul de atac de cord

Mersul pe bicicletă este un exercițiu excelent pentru inimă și plămâni, ajutând la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Știai că mersul pe bicicletă reduce riscul de infarct la jumătate? Acest lucru se întâmplă pentru că, atunci când pedalezi, ritmul cardiac crește, iar tensiunea arterială scade – ca și cum inima ar funcționa „eco”. De asemenea, reduce colesterolul rău LDL, însă îl crește pe cel bun (HDL), iar vasele de sânge devin, astfel, mai flexibile și, deci, mai sănătoase.

Te ajută să slăbești

Sportul singur nu face mare lucru pentru slăbit, însă dacă ai o alimentație adecvată și faci și mișcare, ajungi mai repede la forma dorită. Astfel, printre beneficiile mersului pe biciletă este și acela că te ajută să scapi de kilogramele în plus: jumătate de oră de pedalat te poate ajuta să arzi între 200 și 500 de calorii, în funcție de ritmul adoptat.

Te face mai fericit

Mersul pe bicicletă eliberează endorfine, adică hormonii fericirii. În plus, mișcarea și, implicit, mersul pe bicicletă scad riscurile de apariție a unor boli de natură psihologică, precum depresia ori anxietatea. Făcând mișcare, creierul eliberează mai mult oxigen.

Te ajută să dormi mai bine

Exercițiile fizice regulate, printre care și mersul pe bicicletă, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea tulburărilor de somn. Dacă știi că ai probleme cu somnul, se recomandă să nu faci prea mult efort fizic seara, deci dacă mergi cu bicicleta nu face acest lucru chiar înainte de culcare, ci cu câteva ore înainte.

Sprijină sistemul imunitar

Sistemul imunitar este apărarea organismului în fața bolilor, deci printre beneficiile mersului pe bicicletă în mod regulat poți adăuga și scăderea riscului de îmbolnăviri prin susținerea sistemului imunitar.

 

Referințe:

  • https://www.doc.ro/dieta-si-sport/ce-beneficii-are-mersul-pe-bicicleta