Cum reziști în frig și eviți îmbolnăvirea: 10 metode

Dacă împrejurările sunt de așa natură încât trebuie să stai o perioadă mai mare de timp în frig, fie că vorbim de un drum mai lung pe care îl ai de făcut pe jos sau de o drumeție la munte, îți prezentăm câteva metode prin care te poți adapta mai ușor condițiilor meteorologice.

1. Poartă straturi de haine suprapuse

Nu e suficient să porți o bluză groasă sau un palton de iarnă. Hainele mai groase și mai subțiri purtate în straturi generează căldură prin acumularea de aer între ele. Poartă, de exemplu, pe sub un pulover gros cu nasturi sau fermoar un maiou și o bluză mai subțire, iar pe deasupra mai poți adăuga o vestă, dacă chiar este extrem de frig. Peste palton mai poți pune un șal sau un fular gros, care să acopere atât gâtul, cât și umerii și pieptul, iar la nevoie chiar capul.

Pe sub pantaloni poți purta colanți, dresuri sau alți pantaloni nu foarte strâmți, ci doar aproape de piele, din materiale naturale, eventual flaușați. Bărbații pot purta colanți sau pantaloni de corp pe sub cei din stofă, lână sau denim. Șosetele groase sunt absolut necesare, mai ales dacă porți încălțăminte cu talpă subțire. E important și ca pielea să respire, astfel încât e bine ca acestea să fie din bumbac.

2. Ai grijă să fie acoperite extremitățile

Poartă căciulă sau o pălărie de iarnă, mănuși, fular, șosete groase și încălțăminte comodă, rezistentă, chiar dacă nu urci pe munte. Extremitățile sunt cele care își reduc temperatura cel mai repede și sunt expuse riscului de a îngheța. Vei ceda mai repede în fața vremii reci dacă îți simți degetele și urechile înghețate, chiar dacă restul corpului ar mai putea rezista în frig.

3. Expune-te la frig gradual înainte de ziua pe care ți-o vei petrece afară

Dacă ai mai multe zile la dispoziție înainte de evenimentul care știi că te va ține în frig, ieși din casă zilnic, crescând gradual perioada pe care o petreci în aer liber. Poți încerca să exersezi și deschizând ferestrele acasă sau în mașină, puțin câte puțin. Cu timpul, vei reuși să petreci din ce în ce mai multe minute afară, obișnuindu-te cu temperaturile neprietenoase.

4. Ai grijă de sistemul imunitar

Lasă la o parte actele de bravură dacă știi că nu ești pregătit fizic pentru ore întregi petrecute în frig. Dacă ai stat până acum doar la căldură, ieșind numai până la metrou sau până la mașina care te transporta de acasă la birou, iar mișcarea nu face parte din programul tău zilnic, îți vei supune corpul unui șoc riscant.

Ai grijă de sistemul tău imunitar întărindu-l printr-o alimentație bogată în vitamine și făcând mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi, exerciții cardio, dar și de rezistență.  Bea infuzii calde cu ghimbir, miere și lămâie, consumă multe legume verzi, adaugă condimente variate mâncărurilor, în special scorțișoară, piper și ardei iute, ai grijă să mănânci cât mai multe fructe care conțin vitamina C. Supele de pui și mâncărurile cu usturoi sunt și ele potrivite și pentru prevenție, nu numai pentru tratarea răcelilor care pot apărea în sezonul rece. Un pumn de merișoare sau goji sunt excelente pe post de gustări. Poți lua în calcul și un supliment alimentar cu vitamina C, vitamina D și zinc.

5. Nu bea alcool

Țuica sau vinul fiert par să aibă rolul de a ne încălzi și chiar o fac, temporar. Însă e bine să nu cedezi acestor tentații când ești afară în frig, întrucât alcoolul deshidratează și scade astfel rezistența organismului la temperaturile mici. În plus, nu vei mai percepe corect temperatura reală de afară și vei avea senzația că poți chiar să porți haina descheiată sau că poți să renunți la căciulă ori fular. În realitate, vei transpira și vei fi și mai expus riscurilor de îmbolnăvire.

6. Consumă alimente greu digerabile

Vei găsi diverse opinii pe internet care îți vor lăsa de înțeles că grăsimea corporală te ajută să treci mai ușor prin frig și, probabil, vei auzi și multe păreri ale prietenilor în acest sens. Evident că nu este normal să îți riști sănătatea consumând un număr foarte mare de calorii în ideea că le va arde organismul când temperaturile sunt joase.

Însă e bine să încerci să adopți o dietă care să conțină multe proteine, grăsimi sănătoase, cereale integrale, uleiuri vegetale, măcar în perioada dinaintea expunerii la frig. În același timp, încearcă să faci exerciții pentru creșterea masei musculare. Chiar înainte de expunerea la frig, însă, poți consuma alimente grase, care se digeră greu și provoacă astfel căldură la nivel interior: o felie de pâine prăjită cu unt, o cană mare cu lapte cu cacao, o salată cu proteine și dressing pe bază de ulei ar putea fi exemple în acest sens.

7. Rămâi activ

Dacă simți că ți-e frig și chiar începi să tremuri, nu sta pe loc. Fă câțiva pași rapizi, dezmorțește-ți degetele de la picioare sau încearcă o serie de exerciții ușoare care nu necesită deplasare, cum ar fi câteva sărituri, răsuciri de trunchi, balans de brațe. Dacă trebuie să ajungi într-un loc anume, încearcă să mărești pasul, respirând corect (inspiri doar pe nas și expiri tot pe nas sau pe gură).

8. Protejează-ți pielea

Pielea ta va avea tendințe de uscare când e expusă temperaturilor joase. Ai grijă de ea folosind produse cu textură grasă, foarte hidratante și alegând și pentru zona sensibilă din jurul ochilor și pentru buze produse specifice, cu vitamina E, aloe, miere și propolis. Pentru mâini poți alege creme pe bază de glicerină. De asemenea, purtatul mănușilor confortabile este de folos.

9. Dormi suficient înainte de expunerea la frig

E important să te odihnești, să dormi numărul suficient de ore de care organismul tău are nevoie după o zi obositoare, tocmai pentru a te pregăti pentru o nouă provocare. Printr-un somn odihnitor îți refaci forțele și capeți rezistență în general, nu doar când te pregătești de o zi petrecută în frig.

10. Hidratează-te corespunzător!

Ai grijă să bei apă, dar și supe și ceaiuri calde, infuzii bogate în vitamina C, cum sunt cele de lămâie, echinaceea și măceșe. Apa îi este necesară organismului la fel de mult ca mâncarea și somnul. Lipsa hidratării îți va da stări de oboseală și te va împiedica să reziști la frig așa cum ți-ai propus.

Referinte:

  • https://www.doc.ro/lifestyle/cum-rezisti-in-frig-si-eviti-imbolnavirea-10-metode