TOP 10 trucuri pentru un miros plăcut în casă

 

1. Folosește uleiuri esențiale 

Mirosul este un criteriu subiectiv, aspectele olfactive dau farmec și personalitate unei locuințe, iar uleiurile esențiale sunt o soluție universală și cele mai utilizate trucuri pentru un miros plăcut în casă. Pentru dispersarea aromelor se pot folosi odorizantele tip spray, cu bețișoare, electrice, cu gel, precum și versiunile mai rar întâlnite de lampă catalitică sau odorizant de cameră cu aburi. Poți cumpăra uleiuri esențiale gata preparate și să le adaugi în produsele chimice obișnuite sau în apa pentru curățarea podelelor. Data viitoare când dorești să îți faci întreaga casă să miroasă proaspăt, încearcă să pui câteva picături de uleiuri esențiale de calitate pe filtrul de aer. Sistemele HVAC ale casei tale vor împinge mirosul în toată casa și vor face o atmosferă plăcută, plus se spune că uleiurile esențiale au proprietăți naturale de purificare.  De asemenea, nu conțin substanțe chimice și materiale de umplutură nenaturale. Lămâia, lavanda, menta și cuișoarele sunt doar câteva arome care îți vor împrospăta întreaga casă și îți vor oferi beneficii precum relaxarea și calitățile de curățare.

2. Potpuri din flori și ierburi aromate uscate

Potpuri-uri din ierburi uscate și flori în diverse arome și culori se găsesc în multe magazine și pot fi așezate în diverse ambalaje prin diferite colțuri ale casei. Acestea sunt printre acele trucuri pentru un miros plăcut în casă care absorb mirosurile.
În plus, te pot ajuta și împotriva moliilor, mai ales dacă le pui prin dulapuri și în plus te pot ajuta să faci decoruri speciale. Le poți aranja în boluri de sticlă transparente cu diverse teme și culori și poți adăuga batoane de scorțișoară sau vanilie.

3. Fierbe amestecuri de mirodenii pe aragaz

O modalitate foarte bună de a crea un miros minunat în casă și totodată pentru eliminarea mirosului din bucătărie, este să fierbi pe aragaz potpuri-uri de fructe și mirodenii. Pune un vas cu apă pe aragaz și fierbe la foc mic amestecurile preferate. Există tone de rețete pentru potpuriu pentru aragaz. Încearcă lămâia cu vanilie și rozmarin pentru un miros curat sau scorțișoară, portocală și mere pentru confortul de toamnă. Căldura va ajuta ca aromele plăcute să se evapore, răspândind un miros plăcut în toată casa. Poți folosi lamâile trecute sau folosite punându-le la fiert într-un vas ore în șir, mirosul degajat este surprinzător de plăcut.

4. Coș de gunoi fără mirosuri

De multe ori în bucătăria ta ar putea mirosi ciudat spre oribil de la coșul de gunoi. Pentru eliminarea mirosului din bucătărie, ar trebui în primul rând să speli coșul cu o soluție dezinfectantă chiar dacă folosești regulat saci pentru gunoi. Mai mult, pentru a face gunoiul să miroase bine, pune pe fundul coșului coji de portocale sau lămâie uscate sau un burete / puțină vată pe care ai pus o picătură de ulei de levănțică, lavandă, mentă.

5. Reîmprospătează covoarele

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți naturale de odorizare și are un preț modic. Pentru a menține covoarele / mochetele cu miros proaspăt, în special în zonele cu trafic intens, cum ar fi camerele de familie și holurile, stropește un pic de bicarbonat de sodiu și lasă-l să stea timp de cel puțin 15 minute. Eventual, amestecă bicarbonatul cu câteva din uleiurile esențiale preferate. Aspiră apoi, ca de obicei și bucură-te de aerul curat, fără mirosuri grele. În afară de covoare, poți folosi un recipient cu bicarbonat de sodiu pentru a absorbi mirosurile din frigider sau să torni câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza emanațiile deranjante din scurgerea de la chiuvetă sau cadă.

6. Fă-ți un spray de împrospătare a camerei DIY

Spray-urile comerciale de împrospătare a încăperilor nu sunt doar scumpe și de multe ori inutile, ci sunt, de asemenea, făcute cu substanțe chimice potențial nocive. Încearcă, în schimb, să îți faci propriile soluții multifuncționale, cu apă, alcool, bicarbonat, oțet și uleiuri esențiale (mirt, eucalipt, lămâie). Transferă soluția într-un pulverizator și împrospătează-ți casa de câte ori vrei. Un spray de curățare DIY făcut cu oțet alb, coji de citrice și ierburi poate curăța majoritatea lucrurilor și nu va polua aerul. O cană de oțet este ideală pentru eliminare miros bucătărie, iar lăsată peste noapte în bucătărie va împrospăta atmosfera.

7. Soluție pentru desfundatul țevilor 

Cu toții folosim granule pentru desfundat scurgerea, iar în comerț se găsesc și agenți de curățare parfumați. Alege aroma preferată, pune 2-3 granule în chiuvetă, apoi dă drumul la apa fierbinte. Chiuveta se va desfunda, iar mirosurile emanate de resturile alimentare prinse în scurgere vor dispărea. Poți prepara propriul oțet de curățare parfumat cu ierburi proaspete și coajă de lămâie sau cu portocale.

8. Pune vanilie în cuptor

Pune câteva picături de extract de vanilie într-un vas, apoi ține-l la „copt” timp de o jumătate de oră în cuptor. Vanilia lansează un parfum subtil, dar confortabil, care vă va păcăli aproape pe oricine că cineva a copt o prăjitură delicioasă. Sau poți să-ți umpli casa cu mirosul dulce al unor biscuiți puși la copt de-adevăratelea. Această soluție este atât eficientă, cât și delicioasă, iar casa ta va părea mai primitoare. Alte trucuri pentru un miros plăcut în casă, se bazează pe mirosul energizant de cafea pe care poți să-l obții ținând în cuptor cca 10 minute câteva boabe de cafea.

9. Decorează cu frunze de eucalipt

Frunzele de eucalipt nu sunt doar frumoase și pot înviora orice colț al unei camere, ele emit, de asemenea, un miros plăcut care te poate ajuta să îți împrospătezi întreaga casă. Păstrează unele într-o vază în baie pentru miros plăcut în baie și o dezodorizare destul de eficientă sau în alte locuri unde e nevoie.

10. Împrăștie lumânări în toată casa 

Lumânările parfumate sunt o opțiune evidentă de a-ți umple casa cu o aroma pe care o iubești, însă plasarea lor strategică este o modalitate simplă de a le crește eficiența. Așază câteva lumânări acolo unde ar fi cel mai puțin de așteptat, dar nu le aprinde. De exemplu în dulapul cu lenjerie, vei avea parte de o surpriză plăcută de fiecare dată când deschizi ușa, iar lenjeria ta va purta aroma oricând o vei folosi. De asemenea, lumânările parfumate sunt excelente pentru un miros plăcut în baie. Cele mai potrivite sunt notele marine proaspete care amintesc de valurile mării și aromele care au miros curat, cum ar fi bumbacul, inul, talcul, moscul. Pentru momentele dedicate îngrijirii de sine, gen spa, parfumurile recomandate sunt ghimbirul, menta, eucaliptul. Sigur că înainte de a apela la aceste trucuri pentru un miros plăcut în casă, ar trebui să ai grijă să elimini întotdeauna la timp gunoiul din casă, să speli vasele murdare, să golești mereu coșul cu rufe murdare și cel mai simplu, să aduci acasă niște plante de apartament pentru că acestea pot purifica aerul și pot adăuga și parfumuri plăcute.