A venit frigul? 10 sfaturi să dormi bine iarna asta!

Temperaturile au scăzut și cauți modalități pentru a te feri de frig?

Multe studii arată că vremea nefavorabilă ne influențează sănătatea. În următorul articol îți oferim câteva soluții pentru a dormi bine atunci când e frig! De asemenea, îți vom explica și cum îți afectează iarna somnul!

O atmosferă plăcută este esențială pentru a dormi. Dar pentru asta este nevoie să respecți câteva reguli simple sau să fii atent la ce pilote cumperi! Așadar, pentru a obține atmosfera perfectă de dormit, trebuie să ții cont de câteva lucruri esențiale! Printre acestea se numără intensitatea luminii, zgomotul, mediul înconjurător, materialele din care sunt confecționate așternuturile, precum și ce pilote de iarna alegi. La asta se adaugă o saltea de calitate și temperatura camerei. Căldura sau frigul excesiv sunt elemente care pot împiedica un somn bun. Hai să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor lucruri!

Temperatura optimă de somn

Temperatura corpului poate fluctua în timpul zilei, în mod normal, între 1-2ºC. Variațiile temperaturii corporale depind de producția și pierderea de căldură ale organismului. Seara se înregistrează, de obicei, o scădere a temperaturii corporale. Acest lucru este o urmare a încetinirii metabolismului. Simplificând, putem spune că organismul dorește să economisească energie la sfârșitul zilei. Prin urmare, scade activitatea internă și, în consecință, scade și temperatura corporală.

În mod normal, scăderea temperaturii organismului este cauzată de disiparea căldurii din interiorul corpului către membre și extremități. Acest proces de termoreglare este legat de ritmurile circadiene și poate fi un mecanism de modificare a ciclului somn-veghe. Cu alte cuvinte, variațiile de temperatură corporală pot modifica ciclurile de somn.

În plus, temperatura corpului este în mare măsură dependentă de mediul înconjurător. Asta înseamnă că temperaturile extreme vor avea un efect major asupra organismului și îți vor perturba somnul.

Dormitul în frig: cum se schimbă modelul nostru de somn

Este cunoscut faptul că somnul REM este influențat de tulburările legate de temperatură, mai mult decât somnul non-REM. În mediile neutre din punct de vedere termic (între 18 – 21°C) se ating niveluri maxime ale diferitelor tipului de somn: somnul profund și somnul REM. De exemplu, expunerea la frig crește agitația din timpul somnului și pare să afecteze în principal somnul REM. Așadar, dacă temperatura este sub 18°C, adică limita inferioară a mediului termic neutru, trebuie să iei măsuri pentru a dormi bine! Gândește-te la cât de multe variante de pilote călduroase există pe piață!

Dacă vorbim despre expunerea la frig extrem pentru o perioadă îndelungată de timp, somnul REM se va scurta proporțional cu intensitatea frigului. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât această fază de somn va fi mai scurtă. Acest lucru este legat de activarea hormonilor responsabili de stres, care vor împiedica faza de somn REM. Așadar, dacă optezi pentru pilote de iarna, poți remedia această problemă!

Dacă îți e foarte somn și totuși nu poți să adormi, ai putea crede că cea mai simplă soluție ar fi să dai drumul la căldură. Această soluție nu este cea mai potrivită, atât pentru portofelul tău, cât și pentru sănătatea ta. Iată o serie de sfaturi care te vor ajuta să dormi la o temperatură optimă și să eviți răcelile cauzate de frigul din timpul nopții!

1. Mănâncă supe fierbinți! Acestea te vor ajuta să te încălzești și să ai o senzație de moleșeală.

2. Îmbracă-te în haine călduroase! Dacă ai picioarele reci și vrei să iei o pereche de șosete, ai grijă ca acestea să nu fie prea strânse! Astfel, sângele va circula ușor și te vei încălzi așa cum trebuie.

3. Păstrează patul cald! Folosește cearșafuri din materiale naturale, care oferă multă căldură. Ia în calcul inul și bumbacul! Aceste materiale vor ajuta la reglarea temperaturii corpului, ceea ce îți va face odihna mai plăcută!

4. Fă o baie fierbinte! Profită de vremea rece pentru a-ți crea o rutină plăcută! De exemplu, poți face o baie fierbinte cu o oră înainte de a merge la culcare. Pe lângă faptul că asta te va relaxa, te va ajuta să îți menții temperatura corpului ridicată pe tot parcursul nopții. În plus, alternarea dușurilor calde și reci este, de asemenea, foarte bună pentru a-ți întări adaptabilitatea la schimbările de vreme!

5. Bea o ceașcă de ceai fierbinte! Alt obicei plăcut înainte de culcare este să citești și să bei un ceai fierbinte. În acest fel te vei putea încălzi și vei putea renunța la halate și pături groase. Cel mai bine este să optezi pentru pilote de iarna care să îți ofere confort și căldură!

6. Folosește mai multe straturi! Știi deja că de obicei ai senzația de frig imediat după ce te pui în pat! Apoi, pe măsură ce trec minutele, începi să te încălzești. Prin urmare, cel mai bine este să te îmbraci în haine lejere, pe care să le poți da jos pe măsură ce te încălzești. Nu uita că pijamalele trebuie să fie largi, pentru a asigura o bună circulație a sângelui.

7. Ai curaj? Încearcă să dormi dezbrăcat! Nu, nu este o nebunie! S-a dovedit că dormitul fără pijama reglează temperatura corpului. Uneori, hainele generează o căldură excesivă și acest lucru provoacă transpirație. Poți dormi foarte bine în lenjerie intimă, dacă alegi pilote potrivite!

8. Încălzește-ți articulațiile! Articulațiile tale se pot ,,plânge” de frig, umezeală sau de schimbările de presiune atmosferică. Acestea pot genera durere, mai ales atunci când le simți rigide. Căldura ajută la reducerea acestui disconfort. Poți folosi o sticlă de apă fierbinte sau o pungă în care să pui apă, pe care să o pui pe zonele dureroase.

9. Ieși în frig! Petrece mai mult timp în aer liber, indiferent dacă afară este soare sau înnorat! Organismul tău se va adapta astfel treptat la schimbările atmosferice.

10. Izolează-ți bine casa! Este important să menții o temperatură cât mai crescută posibil în casă și să eviți curentul sau fluxul de aer. Asta îți va oferi beneficii pentru sănătate și vei economisi și bani.

În plus față de aceste sfaturi, iată câteva idei de care să ții cont pentru a dormi bine, în ciuda frigului!

Așadar, înainte cu două – trei ore înainte de a merge la culcare, fii disciplinat!

1. Închide telefonul mobil și deconectează-te de la internet!

2. Fă o activitate care nu are nimic de-a face cu munca! Aici vorbim despre orice activitate care este o “distragere a atenției”.

3. Nu face sport chiar înainte de a merge la culcare!

4. Ia cina cu cel puțin două ore înainte de a te pune în pat! De preferință, ia o masă ușoară!

5. Reglează temperatura camerei! Nu este bine să dormi într-un mediu prea cald sau prea rece. Este dovedit că temperatura optimă pentru somn este încadrată între 18 și 21 de grade Celsius.

Dacă urmezi toate aceste sfaturi și ai în continuare probleme de somn, există tratamente care te pot ajuta! Apelează cu încredere la un specialist! În acest fel vei reduce timpul necesar pentru a adormi și vei preveni trezirile nocturne.

Și nu uita că adaptarea la noul anotimp depinde doar de tine! Așadar, îmbracă-te și mănâncă în funcție de vreme! Adaptează-te treptat la ceea ce aduce fiecare anotimp, astfel încât corpul tău să nu fie nevoit să facă un efort suplimentar pentru a se acomoda.

O altă idee este de a profita de aerul proaspăt de munte, bogat în ioni negativi. Apa curgătoare produce ioni negativi, motiv pentru care ar trebui să te plimbi pe malul apei sau în apropierea cascadelor și fântânilor!