Meniu vegetarian de Crăciun – 7 rețete fără carne pentru sărbatori

Crăciunul nu trebuie neapărat să aibă parfum de cârnați și caltaboș, de friptură de porc sau chifteluțe. Din ce în ce mai multe persoane se raliază noului trend culinar care favorizează preparatele culinare din legume, așa încât adoptă un meniu vegetarian de Crăciun. Acest lucru nu înseamnă că masa va fi mai puțin bogată. În afară de popularul șorici, aproape toate celelalte preparate tradiționale se pot găti și fără carne. Există variante de friptură vegetariană, la fel cum piftia de porc sau curcan poate fi înlocuită cu una din legume gătită cu agar agar. Să descoperim cum arată un meniu vegetarian de Crăciun și cu ce bunătăți fără carne ne tentează.

Aperitive vegetariene pentru Crăciun

Starterele sunt feluri de mâncare nelipsite de la o masă festivă. Așadar, dacă alegem un meniu vegetarian pentru masa de Crăciun aceasta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la aperitive. Felurile preferate de aperitive care sunt de obicei cu carne sau ouă se pot adapta, la fel de bine, la un meniu vegetarian, fără carne. Totul este să fim creativi în bucătărie, informați și deschiși la orice variante.

 

Salată de vinete cu ardei copt

Onctuoasă, cu textură catifelată, salata de vinete aduce parfumul verii la masa de Crăciun. Este un aperitiv gustos, care poate fi servit pe felii de ciabatta prăjite, sub formă de roșii umplute etc. Este și foarte simplu de preparat, iar rezultatul e grozav!

Ingrediente

  • 1 pachet vinete congelate
  • 1 pachet ardei copt congelat
  • 100 ml ulei
  • 1 ceapă roșie
  • sare

Mod de preparare

Vinetele si ardeii se dezgheață într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă. Apoi se pun vinetele într-un bol încăpător. Ardeii scurși se toacă mărunt la blender și se adaugă peste vinete. Se toacă și ceapa cu cuțitul sau la blender, în funcție de cât de măruntă ne dorim să fie. Se toarnă uleiul treptat și se amestecă continuu. Se pune și ceapa, se asezonează și se poate servi.

Salata a la russe cu maioneză vegană

Salata a la russe cu maioneză vegană este o alternativă mult mai sănătoasă a salatei boeuf – un amestec colorat și savuros de legume, legate cu maioneză vegetală, pe care putem să o preparăm din cartof, țelină sau avocado.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi roșii
  • 3 morcovi
  • ½ cană mazăre
  • 12 castraveți murați
  • 10 gogoșari murați
  • 2 avocado
  • 2 linguri de muștar
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper măcinat

Mod de preparare

Cartofii se fierb în coajă. Se fierb și morcovii. Când sunt gata, se taie morcovul cuburi, cartofii se curăță și se taie la fel. Se mărunțesc castraveții și gogoșarii, se storc bine și se pun într-un bol, peste cartofi și morcov. Se adaugă și mazărea. Avocado se taie în jumătăți, se scoate miezul și se pune într-un bol. Se asezonează cu sare, apoi se mixează cu mixerul vertical, turnând uleiul în fir subțire. Se adaugă și zeama de lămâie, mixând până la omogenizarea maionezei. Peste amestecul de legume din bol se pun cele două linguri de muștar, se asezonează cu sare și piper și se amestecă. Se adaugă apoi maioneza și se omogenizează în salată.

Feluri principale fără carne

Se pot găti feluri principale pentru o masă festivă care sunt la fel de spectaculoase și gustoase ca cele tradiționale. Bucătăria vegetariană este, de câțiva ani, în atenția profesioniștilor din domeniul culinar, dar și al producătorilor de produse alimentare. Pe piață au apărut în ultima vreme noi sortimente de ingrediente care facilitează pregătirea preparatelor vegetariene. De fapt, acesta este unul dintre trendurile culinare importante ale anului care urmează. Așadar, dotați cu ustensilele de bucătărie potrivite, cu ingrediente variate și multă inspirație, să descoperim gusturi noi și plăcute pentru acest Crăciun.

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmalele de post cu ciuperci sunt un fel de mâncare gustos și sățios, mai ales dacă în amestecul pentru umplut se adaugă și o mână de semințe de floarea-soarelui măcinate. Este secretul specialiștilor în bucătărie vegetariană pentru o porție de sarmale gustoase. Aceste semințe conferă umpluturii un gust asemănător celor cu carne.

Ingrediente

  • 1 varză murată sau foi de viță congelate sau murate
  • 250 g orez
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 250 g ceapă tocată fin
  • 2 morcovi
  • 50 ml ulei
  • sare, piper
  • cimbru uscat
  • 1, 2 foi dafin
  • 250 ml suc de roșii

Mod de preparare

La robotul de bucătărie se toacă pe rând legumele, ca pentru o tocăniță, folosind răzătoarea mare. Se pune pe foc un wok, se toarnă uleiul, apoi se adaugă ceapa, se presară un praf de sare și se lasă cât să se înmoaie. Se pune apoi în wok morcovul și când s-a înmuiat se adaugă ciupercile. Când se evaporă zeama lor, se adaugă orezul și se lasă pe foc cât să împrumute aroma celorlalte legume. Se potrivește compoziția de sare și piper, se presară și cimbrul, iar după 5 – 7 minute se închide focul. Se pregătesc apoi foile de varză, îndepărtând nervurile tari. Se pune câte o linguriță de compoziție pe fiecare foaie, se rulează și se pun în cratiță, peste un strat de varză tocată. Se așază sarmalele straturi, se încheie cu varză tocată mărunt, se pune și foaia de dafin, iar la final se adaugă sucul de roșii. Se pun la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru început, apoi se poate scădea temperatura de coacere. Sunt gata când se rumenesc frumos. Pentru această rețetă se poate folosi și varză dulce, dar e preferabil să opărim frunzele în borș înainte de a pregăti sarmalele.

Friptură de soia

Nicio masă festivă fără o friptură delicioasă. Iar dacă meniul este vegetarian, putem foarte bine să o pregătim din soia. Recomandat este să o gătim cu o bază de supă de legume, aromată. E mult mai gustos. Cu multe condimente sau ierburi aromate, soia poate fi delicioasă.

Ingrediente

  • 1 pachet felii de soia
  • ½ cană suc de roșii
  • 3, 4 căței de usturoi
  • 1, 2 fire rozmarin
  • 2 fire cimbru
  • busuioc
  • sare, piper
  • ulei de măsline
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • ½ țelină
  • 1 păstârnac

Mod de preparare

Feliile de soia se fierb în apă cu ceapa, morcovul, țelina și păstârnacul, pentru a împrumuta aroma legumelor. După aproximativ 30 minute, se scurg feliile soia într-o strecurătoare. Acestea se pun apoi într-un vas de ceramică, lângă ele se adaugă bucăți de morcov și cățeii de usturoi, se pun și ierburile aromate, apoi se stropește totul cu ulei de măsline și suc de roșii. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se dă la cuptor. După 20, 25 de minute, se ridică folia și se lasă sosul să scadă. E gata când se rumenește frumos.

Chifteluțe de post, din năut și legume

Ingrediente

  • 2 conserve năut
  • 2 cartofi fierți
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 morcov fiert
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras
  • 3, 4 căței usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 linguri pesmet
  • sare, piper

Mod de preparare

Această rețetă este mult mai ușor de preparat dacă avem ustensilele de bucătărie potrivite. Un robot de bucătărie va face toată treaba grea. Punem în vasul lui năutul și morcovul și le mixăm. Într-un bol, se pun cartofii fierți sfărâmați cu furculița, se adaugă apoi năutul și morcovul. Restul legumelor se taie cuburi la robot și se pun în bol. Se asezonează, se pune și pesmetul să absoarbă excesul de lichid, usturoiul pisat, se omogenizează compoziția și se formează chiftelele. Acestea se coc la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Sunt gata când s-au rumenit.

Desert

Deserturile vegane sunt absolut delicioase! Sunt sănătoase, fără zahăr, ci doar cu nuci și fructe din belșug, proaspete sau uscate. Sunt dulciuri foarte consistente așa încât o porție foarte mică e mai mult decât suficientă. Sunt și energizante, bune de consumat înainte de efort. Concluzia este că merită încercate!

Placintă împletită cu mere și stafide

Ingrediente

  • 300 g făină
  • ½ cub drojdie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf sare
  • 10 linguri apă
  • 10 linguri ulei
  • 5 mere
  • 50 g stafide
  • 1 lingură Vegan Block (unt vegetal)
  • sirop de arțar după gust
  • ½ lingură pastă de vanilie

Mod de preparare

Făina se pune în bolul mixerului, se adaugă praful de sare, praful de copt stins cu oțet, drojdia activată separat, cu o linguriță de zahăr și 1 lingură apă călduță, apoi se pune peste făină. Se adaugă apa și uleiul și se mixează. Cât se odihnește aluatul, se prepară umplutura. Untul vegetal se pune într-o cratiță și se adaugă merele tăiate cuburi și stafidele. Se lasă să se înmoaie până se evaporă sucul, apoi se dă deoparte și se pun siropul de arțar și vanilia. Se întinde foaia de plăcintă sub forma unui dreptunghi, iar în mijloc se pune umplutura de mere. Se crestează aluatul pe margini astfel încât să se obțină fâșii de aluat, care se împletesc sub formă de spic de grâu. Aluatul se pune într-o formă de plăcintă unsă cu unt vegetal și se dă la cuptorul preîncins la 180°C pentru 45 de minute.

Tort raw vegan cu caju și nuci

Tortul vegan cu caju și nuci este un desert care nu necesită coacere, ci doar un blender ultraputernic, cu ajutorul căruia să fie mărunțite ingredientele. Cu un astfel de echipament de bucătărie la dispoziție, efortul de a prepara rețeta este minim. Tortul este foarte sățios, gustos și mai ales sănătos!

Pentru cafeaua de dimineață sau ornarea prăjiturilor, aparatele de frișcă sunt echipamente absolut necesare

Ingrediente

  • 200 g curmale
  • 2 linguri unt vegetal
  • 100 g nuci
  • 200 gnuci caju
  • 1 lingură sirop de arțar
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 lingură suc de lămâie

Mod de preparare

Pentru a prepara această rețetă avem nevoie de un blender de putere mare. Curmalele se pun la înmuiat cu câteva ore înainte. Când sunt gata, se pun în blender împreună cu untul vegetal și se mixează. Acesta este primul blat al tortului, care se așază într-o formă de tort și se dă la frigider pentru două ore. Nucile caju se pun în blender și se mixează împreună cu siropul de arțar, turmericul, coaja și sucul de lămâie. Acest al doilea blat se așază peste primul, se nivelează și se dă la frigider pentru alte două ore. Se servește decorat cu fructe proaspete.

Sfaturi culinare pentru a găti rapid și gustos

Să gătești rapid și gustos este visul oricui. Ritmul rapid al vieții nu ne permite să petrecem ore întregi în bucătărie, însă cu toate acestea, nu am vrea să facem rabat nici de la calitatea mâncării. Tehnologia ne vine în ajutor și de această dată. O bucătărie dotată cu ustensile de ultimă generație ridică arta culinară la nivelul următor. Munca devine mai ușoară și în plus, se pot face mult mai multe rețete de preparate. Cu un robot de bucătărie se pot tăia rapid legumele pentru ciorbă sau tocană, cuburi, felii sau se pot răzui. Chiar și cartofii pentru prăjit sunt tăiați, în forme impecabile, ca la restaurant, cu ajutorul unui robot de bucătărie. Alte ustensile care pot fi folosite pentru pregătirea rapidă a unui meniu vegetarian de Crăciun sunt: mixerul planetar, pentru pregătirea aluaturilor, dar și blenderul performant, marca Hendi, care, pe lângă faptul că mărunțește și omogenizează ingredientele, este și foarte silențios. Ornarea prăjiturilor nu trebuie neglijată, pentru că este ceea ce le conferă aspectul festiv. Din oferta Hendi de ustensile ornare prăjituri se pot alege posh-uri, seturi cu tipuri diferite de duze pentru decorarea sau umplerea prăjiturilor, duiuri cu care se pot face diferite modele, dar și aparate de frișcă pentru cei care sunt lacto-vegetarieni și vor să prepare acest îngredient acasă.