Scanexpert Galați: Evaluarea atriului stâng prin computer tomografie

Centrul Scanexpert Galați garantează accesul pacienților la investigații de ultimă generație, preîntâmpinând apariția oricărui fel de afecțiune, prin obținerea diagnosticului corect, prompt și rapid. Scanexpert aduce beneficii de incontestat în diagnosticul și monitorizarea  patologiilor, prin intermediul investigațiilor noninvazive, atât simple, cât și complexe, ce pot fi efectuate în cadrul centrului.  

Afecțiunile care implică vase de sânge blocate sau îngustate pot duce la atac de cord, angină pectorală, accident vascular cerebral

Cordul prezintă patru cavități (camere). Atriul stâng reprezintă camera superioară stângă a inimii, cameră în care ajunge sângele încărcat cu oxigen, de la plămâni. Atriul stâng comunică prin intermediul valvei mitrale cu ventriculul stâng, camera principală a inimii. În momentul în care inima crește în dimensiuni prin dilatarea atriilor sau a ventriculelor, rata de mortalitate crește considerabil.

Siemens Somatom Definition AS 64 slices

Siemens Somatom Definition AS este un computer tomograf cu tehnologii inovatoare, capabil să se adapteze virtual fiecărui pacient, reducând semnificativ doza de raze X, aceasta putând fi personalizată în funcție de fiecare segment examinat.

Investigarea patologiei cardiace prin computer-tomografie este posibilă odată cu dezvoltarea tehnologică a computer-tomografelor, și anume creșterea vitezei de rotație a ansamblului tub-detectori, ceea ce duce la creșterea rezoluției temporale, creșterea numărului de detectori și diminuarea grosimii slice-urilor scanate, ceea ce duce la creșterea rezoluției spațiale, toate acestea asociate cu scanarea ECG sincronizată, ceea ce permite reconstrucții prospective sau retrospective ale imaginilor achiziționate și absența artefactelor de mișcare cauzate de pulsația cordului.

Aceste progrese tehnice au permis ca pe lângă evaluarea morfologică a structurilor cardiace, computer-tomografia să poată preciza prezența sau absența leziunilor coronariene, a anomaliilor de emergență a acestora, a anatomiei cardiace, a prezenței malformațiilor cardiace congenitale.

„Atriu mărit” nu se referă la o afecțiune de sine stătătoare, ci este o consecință a unei boli: fibrilație atrială, valvulopatie, defecte de sept.

Dilatarea atriului stâng înseamnă hipertrofie atrială stângă și apare ca urmare a creșterii cronice a presiunii atriale stângi și a creșterii volumului de sânge, care poate trece din ventricul către atriu. În majoritatea cazurilor, apare în asociere cu hipertrofia de ventricul stâng, boala valvulară mitrală sau disfuncția diastolică.

Atunci când sângelui îi este permis refluxul din ventricul înapoi în atriul stâng, ne confruntăm cu fenomenul numit „regurgitare”, caracteristic insuficienței mitrale. În insuficiența mitrală, valva dintre atriu și ventricul nu se închide complet.

Cauze posibile:

  • Prolaps de valvă mitrală (nu sunt prezente simptome, dar în timp poate cauza aritmii)
  • Cordaje tendinoase deteriorate
  • Reumatism articular acut
  • Endocardită
  • Atac de cord
  • Cardiomiopatii
  • Traumatisme (accident de mașină)
  • Defecte cardiace congenitale
  • Administrare a anumitor medicamente
  • Fibrilație atrială

Este deosebit de important ca fiecare anomalie observată să fie evaluată, în vederea stabilirii gradului de gravitate, dar și monitorizată periodic, pentru un diagnostic cert și rapid.

Centrul de imagistică medicală Scanexpert Galați dispune de echipamente de ultimă generație pentru evaluarea atriului stâng – aparat cu 64 slice-uri și soft cardiac adaptat celor mai exigente cerințe cu ajutorul căruia este posibilă efectuarea investigațiilor cardiace de precizie, cu rezoluție fidelă.