Care sunt cauzele uitării? Dr. Ciubara Anamaria, Medic psihiatru Institutul Socola Iasi

Care sunt cauzele uitarii, mai ales la persoanele tinere?

R: La persoanele tinere nu putem vorbi de probleme de memorie de ordin patologic. In general tinerii au probleme de memorie in cadrul stresului cotidian sau in contextual deficitului de atentie datorat programului foarte incarcat. De asemenea pot sa existe probleme de memorie prin neantrenarea acesteia datorata in mare parte progresului tehnologic care ne afecteaza capacitatea de a memora.

De la ce varsta incepe degradarea memoriei?

R: Este greu de spus cand incepe exact depopularea neuronala, mai ales ca exista o multitudine de factori care se pot potenta reciproc. Studiile privind prevalenta bolii Alzheimer in Europa au aratat o incidenta de 4,4 % la varsta de 65de ani pentru a atinge 9,7% la 70 de ani. Pe de alta parte, Alzheimer a decoperit pentru prima data boala in 1907 la o femeie de 51 de ani.

Cand trebuie sa se ingrijoreze o persoana care, tot mai des, uita cheia in usa, lasa aragazul aprins, cauta telefonul in timp ce vorbeste la telefon, isi aminteste cu greu numele unei persoane din fata sa, desi o stie de multa vreme?

R: Persoanele afectate de o forma de dementa realizeaza in general mai tarziu ca au o problema, iar o data cu agravarea bolii, acestea nici nu o mai constientizeaza. De obicei, persoanele din anturaj se sesizeaza prima data si se adreseaza specialistului in faza in care bolnavul deja reprezinta un potential pericol atat pentru el cat si pentru cei din jur.

Când se poate vorbi despre un debut al dementei senile?

R: Nu putem vorbi de un moment exact al debutului dementei senile. Acesta este un fenomen insidious, cu manifestari fruste la inceput si greu de sesizat de persoana in cauza. Alteori primele simptomele sunt puse pe seama oboselii cronice sau ai altor factori din viata cotidiana. In dementele vasculare, debutul poate fi brusc asociat eventual cu un accident ischemic cerebral (chiar si tranzitor). Ca manifestari initiale se pot decela urmatoarele: in primul rand pierderea memoriei, apoi dezorientare temporo-spatiala, dificultati in efectuarea activitatilor zilnice, alterarea limbajului.

Lapsusurile sporadice ar trebui sa ne îngrijoreze?

R: depinde foarte mult la ce varsta apar acestea si contextul lor. Daca apar la un tanar de 25 de ani, acestea se vor corecta spontan prin simpla schimbare a unor comportamente sau obisnuinte. Uneori, uitarea poate sa apara pe fondul unui sindrom depresiv. Trebuie subliniat ca tulburarile de memorie sunt intalnite in multe boli psihiatrice chiar ca mecanism de autoaparare. In final pot sa spun ca daca lapsusurile sporadice se manifesta la o varsta care depaseste 50 de ani, persoana in cauza ar trebui sa se adreseze unui specialist, pentru ca daca dementa este diagnosticata intr-o faza precoce, medicatia actuala poate incetini in mod semnificativ evolutia bolii.

Jocurile, cititul, invatarea unei limbi straine antrenează memoria? Se spune ca cel mai periculos e sa lasi mintea sa leneveasca.

R: Cultura e un factor protectiv premorbid. Batranii ar trebui sa continuie sa isi antreneze atat memoria veche (parcurgerea albumelor foto, calendare mari si usor de vazut, povesti din tinerete…..adica terapia reminescentelor) cat mai ales sa continuie sa acumuleze informatii noi. Reincalzirea periodica a sistemului cerebral (circuite) care asigura invatarea, pastrarea persoanei in societate in ceea ce priveste viata afectiva si informationala, toate acestea constituie factori protectivi.

Printre factorii de risc identificati in debutul si evolutia diferitelor tipuri de demente sunt: fumatul, alcoolul (chiar si in cantitate moderata), hipertensiunea arterial, hipercolesterolemia, obezitatea, accidentele vasculare, diabetul zaharat. Asa cum probabil ati remarcat, exista o puternica asociere intre factorii de risc cardiovasculari si cei pentru demente.

In concluzie, pentru a diminua sansele de a ne imbolnavi de dementa este necesar sa eliminam acesti factori de risc. Putem preveni aparitia bolii si prin includerea in dieta noastra a unor alimente care au proprietatea de a reduce riscul de aparitie a dementei. Consumul crescut de antioxidanti naturali, de vitamin C si E, consumul de grasimi nesaturate , consumul de peste, au efect protector impotriva dementei.

Dr. Ciubara Anamaria

Editor American Journal of Psychiatry and Neuroscience

Medic psihiatru Institutul Socola Iasi