Eliberarea de antibiotice și antifungice de uz sistemic din farmacii. Farmacist Simona Marin

Începutul anului 2024 a adus mult ”zgomot” în presă pe tema eliberării antibioticelor din farmacii. Multă emoție și păreri expuse de vedete sau ”influenceri” pe o temă ce ar trebui să beneficieze de explicațiile unor specialiști.

Dar să vedem de ce este necesar un ordin de ministru care să reglementeze MONITORIZAREA prescrierii și eliberării antibioticelor și a antifungicelor de uz sistemic. DE CE? Pentru că suntem fruntași la consumul de antimicrobiene, incluzând aici antibioticele și, în consecință, la rezistența la antimicrobiene. Conform Raportului Anual al Centrului European de Prevenție și Control, România a ocupat în anul 2021 locul 3 în UE la consumul total (farmacii și spitale) de antimicrobiene și chiar locul 1 la consumul comunitar (din farmacii) de antimicrobiene sistemice. Este o realitate ce necesită măsuri rapide de monitorizare și reducere a consumului nejustificat de antibiotice, întrucât rezistența la antimicrobiene a devenit o amenințare și un risc pentru toată lumea. Rezistența la antimicrobiene apare atunci când microbii supraviețuiesc unui tratament greșit (insuficient sau eronat) și dobândesc rezistență, ceea ce înseamnă că nu mai răspund la respectivul tratament. Apare riscul dezvoltării de multirezistențe, practic să nu mai existe tratament pentru acel pacient. Mai mult decât atât, pacientul va transmite microbii rezistenți către alte persoane, devenind un focar de infecție.

Ce prevede Ordinul 63/2024? Ordinul detaliază și aduce lămuriri cu privire la: componentele rețetei prescrise de medic, modul de raportare al acestor prescripții de către farmacii la Ministerul Sănătății, posibilitatea farmacistului ca în caz de urgență, acolo unde se impune (nu există medic sau serviciu medical în localitate sau alte situații de urgență medicală), să poată elibera doza de urgență respectând Regulile de bună practică farmaceutică, iar pacientul să dea o declarație pe proprie răspundere că nu a obținut doza de urgență din altă farmacie. Ordinul a intrat în vigoare imediat după publicarea lui în Monitorul Oficial, pe 17 ianuarie 2024, farmaciile având un termen de 60 de zile pentru adaptarea programelor informatice în vederea raportării automate a consumului de antimicrobiene. Și acest aspect a fost înțeles greșit, mulți considerând că ordinul s-ar aplica după 60 de zile.

Ce aduce nou?

Pentru medici: Orice medic prescriptor va trebui să își completeze prescripțiile cu Serie, Număr, CNP-ul pacientului în plus față de câmpurile/detaliile obligatorii deja cunoscute ale unei rețete medicale. Câmpurile trebuie completate integral, fără omisiuni.

Pentru farmaciști: Să introducă la fiecare eliberare de antibiotic în programul informatic toate datele rețetei  – serie, număr, CNP, diagnostic, medic prescriptor, cod parafă etc. Să raporteze zilnic la minister prescripțiile eliberate, cu toate datele din rețete. Iată de ce avem nevoie de rețete complete și corecte!

Pentru pacient: Un acces corect, deși mai dificil, la obținerea de antimicrobiene din farmacii.

În situația excepțională reprezentată de o urgență, în baza anamnezei (chestionar privind starea de boală) a pacientului și a cunoștințelor sale profesionale, farmacistul poate decide eliberarea pentru o perioadă de maxim 48 de ore a unui antibiotic dintr-o listă scurtă cu medicamente de primă linie, cu indicația clară către pacient de a se prezenta cât mai repede la medic.

În concluzie: Lăsând emoțiile și presa la o parte, locul în care ne aflăm la nivel internațional privind consumul de antimicrobiene și rezistența dezvoltată la acestea necesită o abordare rapidă și eficientă, pentru a nu ne trezi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, într-o situație sanitară gravă.

NB.: Nu se acceptă poze după rețete pe telefon, prescrierea online de antibiotice urmând a fi reglementată de manieră asemănătoare cu prescrierea în sistemul CAS.

Autor: Farmacist Simona Marin