Mononucleoza infecțioasă. Conf. Univ. Dr. Luminita Miruna Drăgănescu. Medic primar boli infectioase

Mononucleoza infecțioasă

Mononucleoza infecţioasă este o boală infecțioasă și contagioasă exclusiv umană al cărei agent etiologic este virusul Epstein-Barr (VEB), din familia herpesvirusurilor. Virusul se gaseşte în secreţiile salivare iar poarta de intrare este epiteliul faringian, VEB având afinitate deosebită pentru celulele epiteliale și limfocitele B. Boala este denumită şi “ boala sărutului” fiind mai frecventă la adolescenţi.

 Tablou clinic

Incubația este de aprox. 4-8 săptămâni.

Debutul este necaracteristic, insidios cu manifestări generale: febră, mialgii, cefalee, astenie, disfagie.

Perioada de stare poate fi îndelungată 2-4 săptămâni și se caracterizează prin prezența a numeroase manifestări dintre care unele sunt definitorii pentru mononucleoza infecţioasă ; cele mai frecvente şi caracteristice manifestări sunt :

  • Angina (85-95%) poate fi eritematoasă, eritemato-pultacee sau pseudo-membranoasă. Este angina care ˝nu trece˝ la antibiotice și poate persista, fără tratament, aprox. 2 săptămâni.
  • Febra (97%) corespunde viremiei, nu se însoțește de frisoane și poate dura 3-4 săptămâni. Are aspect în platou, remitent sau intermitent, septic.
  • Adenopatiile (100%) sunt frecvente cervical, lateral sau posterior, submandibular, dar și axilar, inghinal

Inconstant mai pot aparea splenomegalie, icter, erupţii cutanate.

Diagnosticul se suspicionează  pe criterii clinice şi  epidemiologice şi se confirnă pe criterii de laborator.

Tratamentul

Mononucloza infecţioasă nu are tratament etiologic , tratamentul fiind doar igieno-dietetic, simptomatic şi patogenic.

  1. Tratament igieno-dietetic

Hidratare, dieta adaptată stării febrile și funcției hepatice  repaus, în perioada acută, febrilă, cu interzicerea efortului fizic în convalescență datorită riscului de ruptură de splină.

  1. Tratament simptomatic reprezentat de analgezice , antitermice, dezinfectante faringiene.
  2. Tratament patogenic cu antiinflamatorii nesteroidiene în majoritatea cazurilor sau cu corticoizi în cure scurte în cazurile cu febră înaltă, angină severă sau obstrucție respiratorie.