Despre infecția cu HPV. Terra Clinique – All about health!

Terra Clinique – All about health!

 

Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) este o infecție virală, care determină apariția unor veruci sau negi pe suprafața pielii sau a membranelor mucoase. Există mai multe tipuri de papiloma virusuri, peste 100 de varietăți. Unele determină apariția verucilor și a negilor, altele pot duce la apariția unor tipuri de cancer.

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu determină apariția cancerului, însă, unele tipuri de virus Human Papilloma pot cauza apariția cancerului de col uterin (cancerul cervical). Alte tipuri de cancer pot fi localizate la nivelul anusului, vaginului, penisului sau chiar la nivel orofaringian și au fost legate de infecția cu HPV.

Aceste infecții sunt, de regulă, transmise prin contact sexual sau prin contact cu pielea. Infecția HPV care se manifestă prin leziuni la nivelul cavității bucale se transmite prin sex oral.

Incidența infecției cu HPV este egală la ambele sexe. Bărbații sunt, deci, afectați în egală măsură și pot fi expuți riscului de cancer de penis, scrot (foarte rare), cancer anal sau de cavitate bucală.

În ultimii ani se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer în sfera orofaringiană, cauzate de virusul HPV. Riscul de cancer este crescut la persoanele cu imunitatea scăzută sau la cele care practică sex anal.

Majoritatea bărbaților care se infectează cu virusul Papilloma nu prezintă simptome, însă, în unele cazuri, pot apărea condiloame la nivelul organelor genitale.

Pentru că nu există teste specifice de diagnostic în cazul infecției HPV la bărbați, recomandarea este ca băieții să fie și ei vaccinați împotriva HPV.

Infecție cutanată

Dintre tipurile de Papilloma virusuri, unele pot cauza infecții ale pielii (cutanate).

Infecția cutanată apare, de regulă, prin contact direct cu pielea unei persoane infectate sau chiar prin obiecte contaminate; aceste tipuri de leziuni nu sunt cancerigene.

Infecție genitală

Unele tipuri de virus Papilloma produc infecții ale organelor genitale.

Virusurile care produc infecția la nivelul organelor genitale pot fi catalogate drept low-risk (risc scăzut) sau high-risk (risc crescut), clasificare ce se referă la riscul de a favoriza apariția cancerului de col uterin.

Există două tipuri de tulpini de Papilloma virusuri:

  • tulpinile low-risk: sunt, de regulă, cele care se manifestă la nivelul pielii organelor genitale sau la nivel bucal. Catalogarea „low-risk” se referă strict la cancerul de col uterin; aceste tulpini prezintă un risc scăzut de a determina apariția cancerului de col uterin sau a cancerului de penis, anal sau scrot la bărbat. Există însă tulpini asociate cu cancerul din sfera orofaringiană;
  • tulpinile high-risk: prezintă un risc crescut de a duce la apariția cancerului de col uterin, anal, penis și scrot.

Factori de risc

Factorii de risc pentru infecția cutanată cu HPV sunt:

  • leziuni ale pielii: zonele traumatizate de la nivelul pielii (tăieturi, abraziuni) sunt predispuse la a dezvolta veruci sau negi;
  • contactul direct: contactul cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate sau contactul cu suprafețe care au fost expuse la virusul HPV (dușuri, piscine) poate crește riscul de infecție cu HPV.

Infecție genitală

Infecția genitală cu HPV este comună, însă există anumiți factori de risc:

  • numărul de parteneri sexuali: infecția cu virusul HPV este mai frecventă la persoanele cu mulți parteneri sexuali; de asemenea, contactul sexual cu o persoană care a avut mai mulți parteneri sexuali este un factor de risc. Contactul sexual neprotejat este un factor de risc pentru zona genitală, nu și pentru cea perigenitală, anală;
  • vârsta: infecția genitală cu virusul HPV este mai frecventă la adolescenți și la adulții tineri;
  • sistemul imunitar slăbit: persoanele cu o imunitate scăzută sunt mai predispuse la apariția infecției cu HPV; sistemul imun poate fi slăbit în cazul infecțiilor cu HIV sau în cazul tratamentelor imunosupresoare folosite în transplantul de organe.

Programari la numarul 0336 911.

www.terraclinique.ro