Abordari alternative in sindromul colonului iritabil. Carmen Malaxa, Farmacist specialist Colegiul Farmacistilor Galati

            Sindromul colonului iritabil este o tulburare digestiva care “isi face loc” tot mai mult in vietile noastre si se manifesta in principal prin alternarea frecventa a simptomelor de tip constipatie si diaree. In trecut era numit “diaree nervoasa” sau “colon spastic”. In acupunctura afectiunea este descrisa ca un dezechilibru energetic la nivelul meridianelor intestin subtire si intestin gros.

              Cauzele pot fi legate de dieta in principal si anume: mese neregulate, alimentatie deficitara sau in exces, alimente grele, post prelungit urmat de o alimentatie bogata in proteine animale, consumul fructelor imediat dupa masa, intoleranta la lactoza sau gluten, deficit de vitamina B12 si acid folic si de asemenea sensibilitatea colonului la cafea, ceai negru, alcool, bauturi energizante, condimente etc. Alte cauze pot fi legate de unele afectiuni conexe si anume: afectiuni pancreatice, consum in exces de medicamente cu efect laxativ, prezenta unor paraziti intestinali. Alti factori care legati de cauzalitate sunt: sexul feminin este predispus la acest sindrom, varsta adulta (sindromul nefiind prezent la copii). Stresul si anxietatea sunt factori mentali care pot declansa sindromul.

              Simptomele sunt predominante la nivelul tractului gastro-intestinal si pot consta in: salivatie excesiva sau sete, gust alterat, arsuri gastrice, anorexie, dispepsie, senzatie de voma, dureri in abdomenul inferior, digestie intarziata, flatulenta, alternanta diaree-constipatie, senzatie de golire incompleta la nivelul rectului. Se pot adauga edeme ale mainilor si picioarelor, urinari frecvente, dureri articulare, etc.

              Medicina alternativa acorda o importanta deosebita profilaxiei si mentinerii starii de sanatate si nu doar tratamentului propriu-zis al bolii. Este necesara abordarea holistica a vindecarii si are la baza recomandari care tin de dieta si de stilul de viata, administrarea de remedii fitoterapice adecvate, precum si alte terapii extrem de eficiente, respectiv: homeopatie, acupunctura, reflexoterapie, etc.

             Colonul iritabil este o afectiune a timpurilor noastre, iar stilul de viata si alimentatia dezordonata au rolul important in declansarea sindromului.

             In tratamentul sindromului de colon iritabil sunt necesare reguli de igiena zilnica:

-mese regulate, la aproximativ aceleasi ore din zi, se mananca relaxat si se mesteca bine alimentele pentru ca digestia incepe din cavitatea bucala;

-intervalul dintre doua mese trebuie sa fie minim 3ore;

-in locul unei singure mese copioase pe zi, sunt de preferat 3mese mai putin consistente;

-de la ultima masa si pana la culcare se lasa un interval de minim 2ore, 4ore de pauza alimentara inainte de somn ar fi ideale;

-fumatul trebuie exclus, deoarece irita mucoasa digestiva; alcoolul si cafeaua trebuiesc evitate;

-de asemenea trebuie evitat somnul in timpul zilei;

-sportul, exercitiile fizice regulate, mersul pe jos zilnic, toate acestea sunt necesare pentru a mentine un tonus bun al organismului, sedentarismul fiind inca o cauza a sindromului de intestin iritabil.

            Dietoterapia are un rol deosebit de important in preventia si tratarea sindromului de intestin iritabil. Alimentele recomandate sunt cele bogate in fibre, orezul, lintea, laptele batut, frunzele de patrunjel, rodia, nucsoara, ghimbirul. Alimentele de evitat sunt: produsele lactate, mai putin laptele batut; excitantele sistemului nervos (alcool, cafea, bauturi energizante si acidulate, ceai negru), condimentele foarte iuti (chilli), multe dintre cereale (grau, porumb, ovaz), legume uscate (lintea neagra, mazarea, soia, fasolea), cartofi dulci, cartofi, ceapa, usturoi, fructe uscate (nuci, caju), anumite sortimente de carne (carne rosie, fructe de mare), unele fructe (mango, ananas, pepene verde, smochine, mere). Sunt total contraindicate prajelile, mancarurile greu de digerat , reci, foarte dulci, uleioase.

           Fitoterapia este o alta terapie alternativa si amintim: infuzii de menta, fenicul, musetel, ulei esential de menta sub forma de capsule, tinctura de fenicul. Schema de tratament poate include si un produs cu proprietati anti-anxioase si anti-stres (gemoderivat din muguri de tei), care sa elimine tensiunea nervoasa ce insoteste de obicei acest sindrom.

           Dintre remediile homeopate amintim: Nux vomica, Thuja, Arsenicum album in anumite dilutii in functie de simpomatologia pacientului.

           De asemenea acupunctura s-a dovedit benefica in tratamentul acestei afectiuni.

            Ca si concluzie, subliniem ca tratamentul alternativ si complementar trebuie individualizat, fiecare persoana fiind unica, iar remediile si terapiile pot fi aplicate in urma unui consult la un medic cu competente in domeniile prezentate, care va decide solutia optima de tratament.