Există riscul ca lipsa de medicamente să se adâncească? Farm. Simona Marin

Există riscul ca lipsa de medicamente să se adâncească? DA! Lipsă, criză, deficitar… sunt noțiuni cu care noi, farmaciști și chiar pacienții noștri, ne-am obișnuit. Au fost și înainte de 2020 dezechilibre, dar parcă de la pandemie nimic nu a mai fost la fel… Și problema este atât de mare, că nu numai noi, românii, trecem prin ea ci și țări mai dezvoltate ca noi, încât au început să se editeze cărți și să se realizeze simpozioane cu această temă, iar Uniunea Europeană începe să conștientizeze și să ”vrea” să ia măsuri pentru contracararea lipsurilor. Însă măsurile și rezultatele… vor mai dura.

Dar să vedem pentru început de ce lipsesc medicamentele din farmacii?
– O cauză este indisponibilitatea temporară sau totală a substanțelor chimice (atât substanțele active, cât și excipienții) chiar și a ambalajelor sau altor materii prime care sunt folosite pentru realizarea unui medicament, acestea provenind majoritar din Asia – China și India. Orice perturbare a producției în acele zone provoacă modificări pe tot lanțul. Mai mult decât atât, medicamentul este un produs într-un mod atât de reglementat, încât și ambalajul sau prospectul este aprobat de instituții de specialitate, modificări chiar și la acest nivel ducând la întârzieri și aprobări suplimentare. Și din păcate, perturbări și modificări pe piețele asiatice sau a transporturilor dinspre acele zone tot au avut loc aproape neîntrerupt de la pandemie încoace. În viitor ne putem aștepta ca, pe măsura creșterii puterii de cumpărare în Asia, o parte a materiilor prime să se scumpească sau nici să nu mai ajungă în Europa.
– Prețurile mici. Iată o cauză, care pe noi, românii, ne afectează mai mult decât pe alți europeni, pentru că noi avem prețurile cele mai mici. Într-o piață comună producătorul va dori să vândă unde i se oferă prețuri mai bune, și în plus, din nefericire pentru noi, o parte din medicamentele mai ieftine din România ajung în alte țări europene prin intermediul comerțului intracomunitar (export paralel). Toate metodele încercate în ultimii ani de a satisface piața noastră cu prioritate au fost ineficiente și numai uniformizarea prețurilor, probabil, va stopa acest fenomen.
– La sfârșitul lunii Mai a apărut o știre în presa din România referitoare la retragerea de pe piață a unor medicamente ce conțin 7 substanțe active făcute de fabrici ce le-au testat în laboratoare din Asia (India), laboratoare ce nu au respectat standardele de siguranță europene. Din acest motiv, medicamentele respective sunt considerate nesigure și vor fi retrase de pe piață, din toată Europa. Este vorba de: posaconazole – antifungic, ibuprofen Nutra Essential – antiinflamator ce se găsește sub diferite forme și denumiri comerciale, loperamid – antidiareic antispastic, tadalafil de 5 și 20 mg – medicament pentru disfuncții erectile, erlotinib de 100 și 150 mg – oncologic. Nu toate medicamentele care conțin aceste substanțe active vor fi retrase, ci doar acelea făcute de fabricile și din loturile care au fost testate în laboratoarele neconforme. Deci, puțin probabil să apară deficiențe la toate medicamentele care conțin aceste substanțe. Iată, încă un motiv pentru care apar dezechilibre, testarea clinică a medicamentelor, care se face în bună parte tot în Asia. (pentru că în Europa ar fi mult mai scump și ar necesita mai multe aprobări)
– Un alt motiv pentru care în România deficitul este încă și mai mare decât în UE este și taxa de clawback, foarte mare, pe care trebuie să o plătească producătorii. Statul român taxează consumul de medicamente mai rău ca zahărul și alcoolul. Aproximativ 25% din prețul medicamentului este vărsat la vistieria statului și, în aceste condiții, unele fabrici au încetat să mai producă mai ales medicamente ieftine sau distribuitorii să le importe, pentru că nu își acoperă cheltuielile.
– Mai există și alte motive, mai rar întâlnite pentru care ne putem confrunta cu deficiențe: lipsa prescrierii și cererii o perioadă de timp îndelungată, ceea ce va duce pe cale naturală la dispariția unui medicament din portofoliul farmaciei/distribuitorului; dificultăți financiare sau juridice ale producătorului – firme producătoare care trec prin falimente, lichidări, investigații; sezonalitate foarte puternică, producție foarte nișată (la unele produse biologice, seruri, imunologice), și altele.

În acest context, în care nu se întrevede nici o îmbunătățire a situației, cel puțin pe termen scurt și mediu, Europa începe să conștientizeze vulnerabilitățile, mai ales cele decurgând din economia globală și își propune să constituie o listă de medicamente esențiale. Pe unele dintre ele își propune să le realizeze local. Oricât de șocant ar părea pentru cetățeanul de rând, Franța își propune să reînceapă producția de paracetamol (substanță)… Despre altele mai vedem… Realitatea e că mai toate sunt made in China și India pentru că sunt ieftine și cu toții suportăm consecințele privind lipsurile.