Ce facem cu medicamentele expirate de acasă? Farmacist Simona-Adina Pleșu, Vicepreședinte Colegiul Farmacistilor Galați

Primesc des această întrebare, mai ales în ultima perioadă – postpandemică. Sunt oameni care au medicamente expirate acasă și nu știu cum să procedeze corect. Unii le aruncă în vasul de toaletă, alții în chiuvetă iar alții la coșul de gunoi. Niciuna din variantele de mai sus nu este bună deoarece aruncarea sau distrugerea necontrolată a medicamentelor expirate contaminează apa și solul, afectează ecosisteme, dezvoltă tulpini microbiene rezistente la antibioticele uzuale și crește riscul de ingerare accidentală sau intenționată.

Din fericire, există soluții bune la îndemâna populației. Ministerul Sănătății a reglementat acest aspect prin Legea 269 din 10.10.2023 și prin Instrucțiunea nr. 6226 din 04.04.2024. Conform acestui cadru legislativ, deșeurile medicamentoase rezultate de la populație pot fi depuse la spitalele publice sau private, în recipientele de colectare destinate acestui scop, în funcție de programul stabilit și afișat de către unitățile respective (în anumite zile ale săptămânii și într-un anumit interval orar).

Recipientele de colectare a deșeurilor medicamentoase sunt monitorizate prin personal de pază sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video și sunt organizate în patru categorii:
– Medicamente uzuale (tablete, capsule, comprimate, granule, pulberi, loțiuni, creme, unguente, geluri)
– Medicamente lichide ambalate în recipiente de sticlă (fiole, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau seringi goale, picături, siropuri)
– Recipiente sub presiune (inhalatoare, aerosoli, spray-uri)
– Citostatice/citotoxice (folosite în tratamentele oncologice).

Care sunt tipurile de deșeuri medicamentoase acceptate din punct de vedere legislativ?
– Medicamente cu termen de valabilitate depășit
– Medicamente care nu mai sunt utilizate
– Reziduuri de medicamente
– Medicamente cu recipiente deteriorate
– Medicamente retrase de pe piață

EXCEPȚIE!

Există o categorie specială de medicamente, psihotrope și stupefiante, care conform legii nu pot fi colectate în cadrul spitalelor. Acestea se returnează în farmacii, ca și până acum, însoțite de formularul special verde sau galben – exemplarul pacientului primit la eliberare.

În concluzie, este foarte important să reținem că:
– aruncarea medicamentelor expirate sau nefolosite împreună cu resturile menajere sau aruncarea în sistemul de canalizare reprezintă un risc major de poluare a mediului;
– prin circuitele din natură, substanțele medicamentoase se pot întoarce în alimentele și apa pe care le consumăm;
– este interzisă incinerarea necontrolată a deșeurilor medicamentoase, în gospodăriile proprii, pentru a evita eliberarea poluanților toxici în aerul pe care-l respirăm.

Surse bibliografice:
– Legea 269/2023
– Instrucțiunea 6226/2024
– [https://oecd-environment-focus.blog/2022/06/14/limiting-environmental-impacts-through-unused-or-expired-medicine/](https://oecd-environment-focus.blog/2022/06/14/limiting-environmental-impacts-through-unused-or-expired-medicine/)