Ecografia scrotală, principala metodă de evaluare a nodulilor testiculari

Ecografia testiculară sau scrotală este o examinare imagistică prin intermediul căruia se obțin imagini ale testiculelor și ale țesuturilor din jur. Aceasta este principala metodă utilizată în evaluarea afecțiunilor afecțiunilor testiculelor, epididimului și scrotului. Ecografia poate oferi imagini fixe sau în mișcare, în timp real, acestea din urmă fiind utile în examinarea fluxului sanguin către și dinspre testicule.

Ecografia scrotală este neiradiantă și lipsită de contraindicații, putând fi repetată ori de câte ori este nevoie. Această investigație este indicată în cazul pacienților care se confruntă cu durere testiculară, însoțită ori nu de schimbări de culoare la nivel scrotal, prezența secrețiilor anormale, tumefiere, febră, greață, vărsături, dureri lombare.

Utilitatea ecografiei în testarea nodulilor testiculari

Atunci când medicul suspicionează diagnosticul de cancer testicular, ecografia va fi unul dintre primele teste recomandate. Ecografia va releva localizarea și dimensiunea nodulului și va identifica natura sa, benignă sau malignă. Un exemplu de tumoare benignă îl reprezintă adenomul testicular.

Formațiunile tumorale de la nivelul scrotului sunt chistice, inflamatorii sau solide, iar ecografia le poate diferenția cu exactitate.

Leziunile chistice sunt des întâlnite, benigne și necesită tratament doar în situația în care produc simptome semnificative.

Leziunile inflamatorii precum infecția epididimului și torsiunea testiculului reprezintă cele mai întâlnite cauze ale inflamației testiculare.

Leziunile solide includ tuberculoza și sifilisul, un granulom sau nodul, ori inflamația cronică a epididimului. Atunci când nodulul este în interiorul testicului, poate fi vorba despre o tumoră testiculară.

Scanexpert Galați și ecograful Siemens Redwood

Echipamentul Siemens Redwood aflat în dotarea centrului Scanexpert Galați oferă imagini de precizie cu o calitate superioară a culorii la adâncimi mai profunde și o creștere a eficienței, prin reducerea timpilor de examinare.

Este un ecograf  multidisciplinar de înaltă performanță, conceput pentru examinarea sistemului vascular, abdomenului, pentru examinări prenatale pediatrice, examinări urologice, transcraniene, ale carotidei și ale părților moi. Cea mai inovativă dotare este pachetul de elastografie imagistică, care, în timp real, calculează și afișează rigiditatea țesuturilor și poate evidenția tumorile benigne sau maligne ale țesuturilor, de la dimensiuni de câțiva milimetri.

Comparativ cu radiografia, tehnică imagistică tradițională, în cazul ecografiei nu există expunere la radiații ionizante. Deși este o procedură extrem de utilă, undele sonore nu traversează bine aerul și osul, astfel că sunt ineficiente pentru anumite regiuni conținând gaze sau acoperite de os. Pentru astfel de regiuni sunt mai indicate radiografiile, CT sau RMN, acestea putând fi efectuate, de asemenea, în cadrul clinicii Scanexpert Galați.