Medicina Legală – ramură medicală de graniţă cu disciplinele juridice. INTERVIU cu Asistent Universitar Doctor Pîrăianu Alin-Ionuţ
- Pentru omul obișnuit este mai greu să înțeleagă exact ce presupune „medicina legală”. Putem clarifica și decoda această sintagmă?
Medicina Legală este o ramură medicală de granită cu disciplinele juridice, având scopul de a analiza aspectele medicale și biologice într-un mod obiectiv și competent, ori de câte ori sunt necesare dovezi pentru rezolvarea unei cauze judiciare.
- Sunt momente în care „priviți moartea”. Cum vă schimbă meseria modul în care vă raportați la ea?
Meseria de medic legist m-a făcut să privesc moartea nu doar ca pe un aspect inevitabil al vieții, dar și ca pe o eventualitate imprevizibilă, subliniind fragilitatea existenței umane și importanța de a prețui fiecare moment.
- Nu am auzit vreodată ca munca unui medic legist să fie una dintre cele mai râvnite. Care sunt satisfacțiile pe care le are un medic legist în meseria pe care o practică?
Pentru a raspunde la această intrebare, voi cita doi mari Profesori de Medicină Legală (Scripcaru-Terbancea) ,,având în vedere ca nimic nu face pe om mai rău decat nedreptatea și că destinul omului s-a nascut odată cu nevoia de a justiție si de respect individual, a apărut si s-a dezvoltat medicina legală.’’
Concret, satisfacția este reprezentată de contibuția în vederea mentinerii echilibrului balanței socio-juridice prin reliefarea adevarului.
- Așa cum unii medici sunt specializați pe creier, plămâni, inimă, aveți vreun organ preferat pe care doriți să lucrați pentru a-l descoperi în profunzime?
Obiectul activității de medicina legala poate fi schematic dicotomizat în tanatologie (care studiaza aspectele legate de moarte) si clinica medico-legală (care are ca obiect de studiu omul viu sau documentele medicale ce apartin acestuia). Deși sunt pasionat de tot ceea ce reprezintă medicina legală, pot spune că sunt interest să aprofundez traumatologia medico-legală, atat în cadrul expertizelor medico-legale pe persoană, cât și în cadrul expertizelor medico-legale necroptice.
- Ați fost speaker în cadrul conferinței „Efectul drogurilor și alcoolului în rândul adolescenților”. Care au fost concluziile pe care le-ați tras și ce mesaj ați vrea să transmiteți cu tărie, atât adolescenților, cât și părinților?
A fost o onoare să particip la această conferință și să discut despre efectele drogurilor și alcoolului în rândul adolescenților. Este crucial să fim conștienți de riscurile și consecințele consumului de droguri, să fim învățați să recunoaștem semnele de consum și dependență în comunitatea noastră și să acordăm sprijin și acces la tratament celor afectați. Educația, prevenirea și accesul la servicii de sănătate sunt fundamentale în lupta împotriva epidemiei de consum de droguri și a problemelor asociate.